• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Türk gemi geri dönüşüm tesisleri, rekabet etme şansı yaşatıyor

Türk gemi geri dönüşüm tesisleri, rekabet etme şansı yaşatıyor
GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Önal, Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle tesisler için yerinde denetime tabi tutulmasını gerektiren kurallar getirdiğini söyledi.

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Önal, Türk gemi geri dönüşüm tesislerinin eşit şartlarda rekabet etme şansını yeniden yaşattığına dikkat çekerek yazılı bir açıklama yaptı.

Önal, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Oyunun kurallarını değiştiren Avrupa Birliği mevzuatlarına uyum tesislerimizin dünya sahnesinde yapabileceklerini göstermesi için önemli bir fırsattır.

Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin 31 Aralık 2018’de yürürlüğe girmesiyle geri dönüşüm tesisleri için uyum konusunda artan teknik gereklilikler çok olmazsa da AB dışındaki tesislerin Avrupa Komisyonu tarafından yapılan titiz değerlendirme ve yerinde denetime tabi tutulmasını gerektiren kurallar getirdi.

Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği tüm dünyada gemi geri dönüşüm tesislerine eşit şartlar sağlayan ilk uluslararası düzenleme oldu.

Türk gemi geri dönüşüm tesislerine IMO’ nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) Gemilerinin Emniyetli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü Hakkında Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi gerekliliklerinin ötesinde olduğunu gösterme fırsatı sundu.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yetkilendirilen denetim uzmanlarının Leyal Gemi Geri Dönüşüm Grubu’na ait iki tesise AB onaylı Gemi Geri Dönüşüm Tesisi listesine almasıyla Türkiye’deki atık yönetim uygulama ve bertaraf işlemlerini içeren atık yönetim prosedürünün AB Çevre kurallarına uygunluğu onaylanmıştır.

Hâlihazırda en az 6 şirket daha bu denetimden geçmiş ya da denetlenmektedir.

Türk gemi geri dönüşüm sektörünü bel kemiğini oluşturan bu sekiz şirket, yıllık 500.000 LDT (çelik ağırlığı)  üzerinde kanıtlanmış kapasiteleri ile AB listelerine bu yıl katılmaları sonrasında kendi kapasitelerini iki katına çıkaracaklardır.

Artık daha çok tesis Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden bu listeye dahil olabilmek için yapılacaklar ve başvuru gereklilikleri konusunda bilgi talep etmektedir.

Türkiye, yıllık 1 milyon LDT’ yi aşan  kanıtlanmış gemi geri dönüşüm kapasitesi ile AB listelerinin kapasite sorununa büyük çözümün sunmaktadır.

Konu sadece LDT  ile ilgili değildir. Üyelerimiz tipik dökme yük gemilerinden tanker ve konteyner gemilerine, daha büyük yüzer platformlardan depolama ve boşaltma gemilerine, sondaj gemileri ve teçhizatlarına ve hatta büyük uçak gemilerine kadar her boyutta gemiyi geri dönüştürebilir.

Hatta 50.000 LDT lik VLCC’dan dönüştürülen bir FPSO bile geri dönüşüme alınmıştır.

Türkiye, yıllık 1 milyon LDT yi aşan kanıtlanmış gemi geri dönüşüm kapasitesi ile AB listelerinin kapasite sorununa çözümün büyük bir kısmını sunmaktadır.

Bu yüzden son yıllarda Türkiye’nin önde gelen bir yeşil gemi geri dönüşüm merkezi olma rolü petrol ve gaz ve offshore şirketleri SHELL, CHEVRON, ENI, TRANSOCEAN, SBM, SAİPEM, TECHNİP, SUBSEA 7 ve SCHLUMBERGER ve denizcilik devleri AP MOLLER-MAERSK, CMA CGM, HAPAG-LLOYD, CSL, MOL, NYK, K LİNE, ROYAL BOSKALİS ve diğer birçok firma tarafından tanınması tesadüf değildir.

Birçok firma güvensiz, çevreye zarar veren gemi geri dönüşüm faaliyetlerini kabul etmemektedir.

Türkiye’nin 2000’li yılların başından bu yana AB Konsorsiyumu’ na üye bir ülke olması nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Avrupa’nın temel atık yönetimi mevzuatı, Atık Çerçeve Programı da dahil olmak üzere 200’den fazla AB çevre mevzuatını ulusal mevzuatımıza  uyumlu hale getirirmiştir.

Ulusal  atık yönetimi yönetmeliği AB uyum yasaları çerçevesinde Nisan 2015’te yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik, Türk hukukunun AB müktesebatıyla  uyumlu  hale  getirilmesini  amaçlayan Avrupa hukuk metinlerine dayanmaktadır.

Türkiye bu yılın Ocak ayında aynı zamanda Hong Kong Sözleşmesi’ni onaylayan ilk büyük gemi geri dönüşüm ülkesi haline geldi ve odak noktasının yalnızca Avrupa değil, güvenli ve çevreye duyarlı bir gemi geri dönüşümü için küresel bir rejim olduğunu gösterdi.

Türkiye Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin yükselen gereksinimlerini karşılayan  ve Hong Kong Sözleşmesi’ni kabul eden halihazır konumuyla modern yeşil gemi geri dönüşümü dünyasında çevreye saygısı, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerine uyumuyla lider konumdadır.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim