• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Turistlerin yeni gözdesi "asma yaprağında alabalık" oldu

Turistlerin yeni  gözdesi "asma yaprağında alabalık" oldu
Alternatif turizmde son yıllarda atağa geçen Antalya'nın İbradı ilçesinde, özellikle Avrupa ülkelerinden gelen turistler, asma yaprağıyla közde pişirilen alabalığa hayran kalıyor.

Antalya'nın İbradı ilçesinde asırlardır yapılan asma yaprağında alabalık, özellikle Avrupalı turistlerin gözde lezzetleri arasına girdi.

İlçenin, yeşil doğası, kırmızı kiremitli evleriyle öne çıkan Ormana Mahallesi, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri kadar damakları şenlendiren, holuşka, keçi peynirli pide, asma yaprağında balık gibi yöresel lezzetleriyle de dikkati çekiyor.

Almanya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere farklı ülkelerden gelen turistler, Ormana'daki tarihi restoranda özellikle asma yaprağında güveçte pişirilen balığa büyük ilgi gösteriyor.

Manavgat Şelalesi'ni besleyen İbradı'daki Üzümdere Irmağı'nda, doğal kaynak suyunda yetişen alabalıklar, temizlendikten sonra çizikler atılarak tereyağıyla harmanlanıyor.

Bölgenin asırlardır geçim kaynağı olan çavuş üzümü yaprağıyla sarılan balıklar, güvece yerleştirildikten sonra domates ve kapya biber konularak, meşe odunundan hazırlanan közde pişiriliyor.

Asma yaprağı, yanmayı ve buharlaşmayı önleyerek, balığa ayrı bir lezzet katıyor. İlçeyi ziyaret eden turist kafilelerinin büyük bölümü, asma yaprağında pişirilen alabalığı tercih ediyor.

Turist Çakır: "Tadılması gereken bir lezzet"

Almaya'dan tatil için gelen turistlerden Sevgi Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belek Turizm Merkezi'nde tatil yaptıklarını, doğa ve kültür gezisi için Ormana'yı ziyaret ettiklerini söyledi.

Asma yaprağından balığı ilk kez tattığını ve çok sevdiğini anlatan Çakır, "Daha önce gelen kafiledeki arkadaşlar önermişti balığı. Asma yaprağı, alabalığı olduğundan daha lezzetli hale getirmiş. Ekşimsi bir tat vermiş. Mutlaka tadılması gereken bir lezzet." dedi.

Eşi Hasan Çakır da Ormana'yı yeni keşfettiklerini, bölgenin Altınbeşik Mağarası'ndan tarihi eserlerine kadar doğal güzelliklerine hayran kaldıklarını ifade etti. Yöresel lezzetlere önem verdiklerini aktaran Çakır, yeni lezzetler denemek için kültür gezilerine çıktıklarını aktardı.

Aynı ülkeden gelen Duygu Göktay ise ilk kez tattığı ve çok sevdiği asma yaprağında alabalığı Almanya'da denemek istediğini söyledi.

Özay Göktay da "Mükemmel bir tadı var. Keyifli bir lezzet." dedi.

Turizmci Özgüven: "Asırlardır bölgede yapılıyor"

Turizmci Tolga Özgüven de kaynak suyunda yetişen alabalığı, bölgenin lezzeti çavuş üzümünün yaprağıyla pişirdiklerini anlattı.

Kullanılan ürünlerin tamamının doğal olduğunu vurgulayan Özgüven, "İlçeye gelen turların yüzde 70'i bu balığı tercih ediyor. Asma yaprağında alabalık bir marka haline geldi. Asırlardır bölgede yapılıyor. Kulaktan kulağa yayılıyor. Yurt dışından gelenler daha çok rağbet gösteriyor. Almanya, Hollanda, Fransa gibi Avrupalı müşterilerin ilgisi yoğun." diye konuştu.

Söz konusu lezzetin asırlardır yapıldığını vurgulayan Özgüven, asma yaprağı ve tereyağının, balığın lezzetini içinde tuttuğunu ve farklı ve çok hoş bir üstünlük kattığını söyledi.

Restoran şefi Şükrü Güngören, asma yaprağının, ısıya dayanıklı olması dolayısıyla balığın lezzetini koruduğunu ve kendi lezzetini de balığa aktardığını belirtti.

Güngören, balığın odun fırınlarında 15 dakikada piştiğini, yiyenin bir daha yemek istediğini ifade etti.

DENİZ HABER AJANSI 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim