• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Muradiye 'Balık Festivali'ne hazırlanıyor

Muradiye 'Balık Festivali'ne hazırlanıyor
Üremek için nehir yataklarına doğru göç eden inci kefalinin bu mücadelesinin izlenmesi için Erciş'ten sonra ilk defa Van'ın Muradiye İlçesi'nde de 24-25 Mayıs tarihleri arasında festival düzenlenecek.

Van Gölü'nde yaşayan ve üremek için nehir yataklarına doğru göç eden inci kefali balıklarının bu mücadelesinin izlenmesi için Erciş İlçesi'nden sonra ilk defa Van'ın Muradiye İlçesi'nde de 24-25 Mayıs tarihleri arasında festival düzenlenecek.

Muradiye Kaymakamlığı, balık göçünün rahat izlenebilmesi için İnci Şelalesi'nin bulunduğu bölgede asma köprü, restorant ve park yerleri inşa etti. Kaymakam Erol Tanrıkulu hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirterek, "Festivalimizde bir çok etkinlik sunacağız. Görsel bir şölen yapmayı amaçlıyoruz" dedi.

Van Gölü'nün sodalı ve tuzlu suyunda yaşayabilen tek endemik tür olan İnci Kefali üreme zamanında tatlı sulara akın ederek yumurta bırakıyor. Bu uzun ve zorlu göç yolculuğu görsel bir şölene dönüşüyor. Van'ın Erciş İlçesi'nin ardından bu görsel şölen artık Muradiye'deki İnci Şelalesi'nde de izlenebilecek. Muradiye Kaymakamlığı da turizmi canlandırmak için bu yıl İnci Şelale'nin bulunduğu alanda asma köprü, taş restoran ve park yerleri yaptırdı. Çalışmaları yerinde izleyen Muradiye Kaymakamı Erol Tanrıkulu, ilçe tarihinde ilk defa bir festival yapılacağını söyledi. Tanrıkulu, şöyle dedi:

"İnci Kefalı göçü, Erciş İlçesi'nden sonra Muradiye'de de artık izlenebilecek. Muradiye'de ilk defa bir şenlik yapılacak. Adı da Muradiye Şelalesi Kültür ve Spor Şenliği. Muradiye Şelalesi büyük değere sahip. Bu şelaleye bir yenisini daha eklendi. Fakat bu şelalemizin bir özelliği de İnci Kefalı'ne göç noktası olması."

GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR

İnci Kefalı'nın Van Gölü'nde yaşadığını fakat üreme döneminde 50 kilometre yol katederek tatlı sulara göç ettiğine dikkat çeken Kaymakam Tanrıkulu, balık 2 metre yükseklikte suyun tersine doğru gidiyor. görsel şölene sahip oluyor. Alaska'dan sonra izlenebilen tek yer Van ve Van'da Erciş ile Muradiye İlçeleri. Biz Erciş'in yanı sıra bu alanı da gelenlere açmak istedik. Açarken de istedik ki bu görsel şölenin olduğu yeri işletmeye açalım. Eğer İnci Kefali'ni şuan izleyebiliyorsak bu tarihten bugüne kadar korunduğu içindir. 1930'lu yıllarda inci Kefalı'nın kaçak avlanması için kararlar verildiğini biliyoruz. Bizde bu konuda yoğun çaba sarf ediyoruz" dedi.

İNCİ KEFALİ'NE ZARAR VERMEYİN

Yapılacak festivalle ilgili de bilgiler veren Kaymakam Tanrıkulu, ilk gün şelalenin bulunduğu alanda olacaklarını belirterek, festivalde, uçurtma şenliği, konser, yaklaşık 2 bin kişi ile toplu halay ve gangam dansı olacağını söyledi. Vatandaşlara da çağrıda bulunan Kaymakam Tanrıkulu, yapılan bu tesisleri İnci Kefalı'nı yaşatmak ve korumak için yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu görsel şöleni bütün dünya insanlarına izletelim diye büyük çaba sarf ediyoruz. Bütün vatandaşlara sesleniyorum. İnci Kefali Van Gölü'nden çıkıp 50-60 kilometre bir mesafeye yumurta bırakmak ve üremek için geliyor. Biz bu dönemde İnci kefaline zarar verdiğimizde endemik bir türe zarar vermiş oluruz. ve dolayısıyla gelecek insanlara bu görselliği yaşatmamış oluruz. Lütfen kaçak avlanma yapmayalım. Burada herkese büyük görevler düşüyor."

muradiye.jpg

van.20130518160634.jpg

van1.20130518160644.jpg

van2.20130518160654.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim