• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 11 °C

Mavi düş Mavi Akım İşte detaylar...

Mavi düş Mavi Akım İşte detaylar...
Türkiye, Rusya ve İtalya işbirliği ile gerçekleştirilen Mavi Akım Doğalgaz Projesi'nin resmi açılış töreni üç ülke liderini Samsun'da buluşturdu. İşte detaylar...
Türkiye, Rusya ve İtalya işbirliği ile gerçekleştirilen Mavi Akım Doğalgaz Projesi'nin resmi açılış töreni üç ülke liderini Samsun'da buluşturdu. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İtalya Başbakanı Sylvio Berlusconi ile çok sayıda siyasetçi, işadamı ve bürokrat katıldı. Erdoğan: "Tanker trafiği azalacak"Açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan bu projenin önerildiği dönemde 'Mavi Düş' diye nitelendirildiğine dikkati çekerek, "Ancak bazı şeyleri gerçekleştirebilmek için düşleyebilecek cesarete sahip olmak gerekir" diye konuştu. Projenin bölge barışına da katkı sağlayacağını kaydeden Erdoğan, "Bugün Karadeniz ile Akdeniz'i buluşturmak için ellerimizi kenetledik" dedi. Erdoğan, Mavi Akım ile Türkiye'nin bir enerji koridoru haline geleceği gibi Boğazları tehdit eden tanker trafiğini de azaltacağını ifade etti. Bundan sonra Mavi Akım Boru Hattı'nın Ceyhan'a uzatılmasını amaçladıklarını vurgulayan Erdoğan, "Ceyhan'ı her anlamda bir enerji transit merkezi yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.Putin: "Mavi Akım, eşi olmayan bir teknolojinin ve mühendisliğin ürünüdür". Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mavi Akım projesinin, eşi olmayan bir teknolojinin ve mühendisliğin ürünü olduğunu belirterek, Rus şirketlerinin Türkiye ile yeni çalışmalara hazır olduğunu söyledi.

Putin, Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Durusu köyündeki BOTAŞ tesislerinde düzenlenen Mavi Akım Boru Hattı projesinin resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugünün Türkiye, Rusya ve İtalya tarafından çok uzun zamandır beklenen bir gün olduğunu kaydetti.

Mavi Akım'ın çok zor bir proje olduğunu ifade eden Putin, bazılarının bu projeye "Blue Stream" (Mavi Akım) yerine, "Blue Dream" (Mavi Rüya) demesinin, yerinde bir benzetme olduğunu söyledi.

Putin, BOTAŞ, ENİ ve GAZPROM şirketlerinin birlikte çalıştığı projenin Avrupa'da büyük bir enerji alanı kurulması bakımından önemli bir adım olduğunu belirtti.

Mavi Akım projesinin, Türkiye'yi Doğu ile Batı arasında kurulan enerji köprüsü haline getirdiğini ifade eden Putin, bu projenin Rus doğalgazının üçüncü ülkelere, Güney Avrupa ve İsrail'e sevkıyatı için yeni imkanlar yarattığını kaydetti.

Konuşmasında İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İtalyan şirketlerine de teşekkür eden Putin, Mavi Akım'ın enerji sektöründe yeni bir işbirliği perspektifi açtığını söyledi.

Törenin, Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusal hareketi başlattığı kent olması bakımından Samsun'da düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu belirten Putin, bu projeyle, Türkiye ile Rusya arasında gelişmekte olan ilişkilerin daha da ileriye gittiğini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, konuşmasının sonunda, projenin hayata geçmesine katkıda bulunan Türk, Rus ve İtalyan uzmanları da kutladı.
Berlusconi: "Türkiye'yi AB'nin bir parçası olmalı". İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, 3 Ekim'den sonra Avrupa'nın sınırlarının Türkiye'ye geldiğini ifade ederken, Türkiye'yi AB'nin bir parçası olarak görmeyi, görüşmelerin başarılı olmasını istediklerini söyledi.

Berlusconi, Mavi Akım Projesi'nin resmi açılışı nedeniyle BOTAŞ'ın Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Durusu tesislerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projenin gerçekleşmesinden dolayı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kutladığını söyledi.

Berlusconi, Türkiye'nin Avrupa'nın bin parçası olduğunu resmileştiren 3 Ekim'den sonra ilk kez Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, bu tarih ile Avrupa'nın sınırlarının Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Avrupa'nın sınırlarının Rusya'yı da içine alması gerektiğini söyleyen ilk lider kendisinin olduğunu kaydeden Berlusconi, ENİ ve SAİTEM aracılığı ile İtalya'nın da projeye katılmasından gurur duyduğunu ifade etti.
Üçlü ZirveÜç lider daha sonra "Enerji Zirvesi"nde biraraya geldi. Liderlerin Boru Hattının genişletilmesi konusunu ele aldıkları ve başta Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı olmak üzere yeni projeleri değerlendirdikleri ifade edildi.DenizHaber.Com-Özel
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim