• BIST 9456.54
  • Altın 2497.51
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.7825
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Global kriz, Bodrum guletine talebi azalttı

Global kriz, Bodrum guletine talebi azalttı
Gözde turizm merkezleri arasında yer alan Bodrum'da turistleri mavi denizle buluşturan ünlü Bodrum guletlerinin üretimi, Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle talep gelmeyince azaldı.

Gözde turizm merkezleri arasında yer alan Bodrum'da turistleri mavi denizle buluşturan ünlü Bodrum guletlerinin üretimi, Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle talep gelmeyince azaldı.

Bodrum'daki gulet imalatçılarından Ağan Tersanesi Genel Müdürü Erdem Ağan, ilçede gulet imalatçılarının özellikle İçmeler mevkisinde hizmet verdiğini belirtti.

Son yıllarda Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gulet satışlarının durma noktasına geldiği belirten Ağan, 2008 yılındaki krizden dünyada yat imalat sektörünün önemli oranda etkilendiğini söyledi.

Sorunun insanların lükslerinden vazgeçmesinden kaynaklandığını dile getiren Ağan, "Ticari hayatında zorluk çekenler lüks yatlarından ödün vermeye başladığı için yat imalat sektörü krizden en çok etkilenen, en büyük darbeyi alan sektör oldu. Ekonomik sıkıntı var, bunun düzelmesi de biraz zaman alacak diye düşünüyoruz. 3-4 sene sonra hızlı bir şekilde imalatın devam edeceğini umut ediyoruz" dedi.

Ağan, 2008 yılı ve öncesinde sektör olarak yılda 100'e yakın sipariş aldıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"Tersanemizde her sene bir gulet üretiliyoruz. Bu krizden önce de böyleydi, krizden sonra da böyle. Ama dışarıdan gelen talebe bakarsak 2008 yılından önce yüzlerceydi. Ama bugün hemen hemen hiç yok diyebilirim. Sektöre baktığımızda talep azaldı, hatta durdu diyebiliriz."

Bodrum guletleri imalatı yapan bir başka firmanın sahibi Mahir Top ise 19 yıldır yaptıkları Bodrum guletlerine olan ilginin son yıllarda oldukça azaldığını söyledi. Önceki yıllarda özellikle yabancı müşteriler için gulet imal ettiklerini, ancak talebin azalması nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini anlatan Top, "Tekneleri biraz da charter acentelerine yapıyorduk. Acenteler de artık eskisi gibi gulet satın almıyor. Turizm firmaları ne kadar etkilendiyse biz de o kadar etkilendik" diye konuştu.

-"Kriz ilk bize vuruyor, krizden de en son biz çıkıyoruz"-

"Kriz ilk bize vuruyor, krizden de en son biz çıkıyoruz" diyen Top, şöyle devam etti: "2005 yılından önce talepleri yetiştiremiyorduk. Ama özellikle 2007'den beri kapasitemizin altında talepler gelmeye başladı. Yöremizde gulet yapımı yüzde 90 oranında azaldı. Siparişlerimiz düştü. İşçi sayısını azaltmak zorunda kaldık. Bu markayı yok etmeden elimizdeki şartlarla devam etmeye çalışıyoruz. Kendi öz kaynaklarımızla üretim yapıyoruz. Satabilirsek satıyoruz. Piyasa düşünce, boşta çok insan kalınca daha düşük fiyatlarla işler yapılmaya başlandı, bu da kaliteyi düşürdü. İnşallah krizden bir an önce çıkarız."

Bodrum guleti imalatçısı Yılmaz Dinç de önceki yıllarda Avrupa ve yurt içinden talepler olduğunu, şimdi Avrupa'da ekonomik kriz yaşandığını anlatarak, "Bu nedenle Rus ve Kazak pazarına bakıyoruz, ilgilenenler var. İçmelerde 2008 öncesinde 40 tersane bulunuyordu. Her yıl buradan 30-35 adet tekne çıkıyordu. Şimdi ise en fazla 10 tekne çıkabiliyor" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim