• BIST 14613.05
  • Altın 7180.51
  • Dolar 48.0775
  • Euro 56.1781
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 30 °C
  • Antalya 37 °C
  • Muğla 29 °C
  • Çanakkale 29 °C

Ukrayna'dan öldürülen Türk denizcilere ilişkin açıklama

Ukrayna'dan öldürülen Türk denizcilere ilişkin açıklama
Ukrayna’dan Karadeniz’de hedef alınan ticari gemilerde bir Türk denizcinin hayatını kaybetmesi sonrasında ilk açıklama geldi. Ukrayna Dışişleri, gemilerin kim tarafından vurulduğuna değinmezken taziyelerini iletti.

Ukrayna’nın Ural adlı, Türk sahipli gemiye düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 47 yaşındaki Türk aşçıbaşı İlker Lazoğlu ile ilgili olarak Ukrayna’dan açıklama geldi.

Ukrayna Dışişleri, gemilerin kim tarafından vurulduğuna değinmeksizin taziye bildirirken sivil denizcilik güvenliği için Ankara ile eşgüdüme hazır olduklarını duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heorhii Tykhyi, Karadeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılarda hayatını kaybeden denizcilerin ailelerine taziye mesajı yayımladı. Saldırılarda Türk vatandaşlarının da yaşamını yitirdiğini doğrulayan Tykhyi, olayların aydınlatılması ve sivil deniz taşımacılığının güvenliği için Ankara ile ortak çalışma mesajı verdi.

Fail ve mühimmat bilgisi yer almadı

Açıklamada, gemilerin kim tarafından ve hangi mühimmatla vurulduğuna dair doğrudan bir bilgiye yer verilmezken, Karadeniz’deki güvenlik krizinin tek sorumlusunun Rusya olduğu savunuldu. Ukrayna tarafı ayrıca gemi sahipleri ve mürettebata “Rus limanlarından ve kapalı bölgelerden uzak durun” çağrısını yineleyerek, hiçbir ticari gerekçenin denizcilerin hayatını riske atmayı haklı çıkaramayacağını kaydetti.

“Türkiye ile temas kurmaya hazırız”

Sözcü Tykhyi, Karadeniz’i çatışma alanına dönüştüren tarafın Rusya olduğunu öne sürerek, “Ukrayna tarafı, söz konusu olayların koşullarının açıklığa kavuşturulması ve sivil deniz taşımacılığının güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunulması amacıyla Türk tarafıyla gerekli temas ve eşgüdümü sağlamaya hazırdır” ifadelerini kullandı.

Türk denizci hayatını kaybetmişti

Rusya’nın Novorossiysk Limanı açıklarında Ukrayna’ya ait dronla vurulan “Necibe” adlı kargo gemisinden kurtarılarak “Ural” isimli Ro-Ro gemisine tahliye edilen aşçıbaşı İlker Lazoğlu (47), sığındığı ikinci geminin de bombalanması sonucu hayatını kaybetmişti. Kurtarılan denizciler ve Lazoğlu’nun cenazesi Samsun’a getirilmişti.

Son yolculuğuna uğurlandı

Öte yandan İlker Lazoğlu’nun cenazesi, Samsun’un Canik ilçesi Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan Canik Merkez Camii’nde öğle namazının ardından Kıranköy Aile Kabristanlığı’nda toprağa verildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim