• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

GEMPORT Limanı, YILPORT'a satıldı

GEMPORT Limanı, YILPORT'a satıldı
Türkiye’nin ilk özel limanı olan Türkiye İş Bankası iştiraklerinden Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş.’nin yüzde 54 hissesinin, Yılport Holding A.Ş.’ye satışı konusunda Hisse Satış Sözleşmesi imzalandı.

Nemtaş Nemrut Liman İşletmeleri A.Ş. CEO'su ve Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Süha Aktaş, hisse satış fiyatının, kapanış tarihi itibarıyla kesinleşecek net finansal borca uyarlandıktan sonra netleşeceğini söyledi.

Aktaş, 1992 yılında Türkiye’nin ilk özel limanı olarak Gemlik Körfez’inde kurulan Gemport’un hisse devrinin, ilgili Kamu Otoritelerinin iznine müteakip olarak gerçekleştirileceğini belirtti. Süha Aktaş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı;

“Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş.’nin yüzde 54 hissesinin Yılport Holding A.Ş.’ye satışı konusunda Hisse Satış Sözleşmesi imzalanmıştır. 1992’de ülkemizin ilk özel sermayeli limanı olarak Gemlik Körfezi’nde faaliyete başlayan Gemport; halen konteyner, araç, genel yük elleçlemesi ve antrepo işletmeciliği faaliyetinde bulunmakta olup, Gemlik ve Mudanya Körfezi’nde pilotaj ve römorkaj hizmeti verme imtiyazına da sahiptir. Yıllık 450 bin TEU konteyner, 300 bin adet araç yükleme boşaltma kapasitesiyle Gemport, Türkiye’nin ve Marmara Bölgesi’nin önde gelen limanlarından biridir. Yılport Holding A.Ş. yurtiçinde ve dışında liman işletmeciliği alanında faaliyet göstermekte olup, sahip olduğu know-how ve deneyim ile Gemport’u daha da ileriye taşıyacağına inanılmaktadır. Hisse devri, ilgili Kamu Otoritelerinin iznini müteakip gerçekleştirilecektir. Hisse satış fiyatı, kapanış tarihi itibarıyla kesinleşecek net finansal borca göre uyarlandıktan sonra netleşecektir.”

GEMPORT’un satışı Oyak Grubu üzerinden olacak!

Türkiye İş Bankası sahip olduğu yüzde 54 hissesini satma kararı aldığı Gemlik Limanı Gemport’un satışı, Oyak Grubu’na bağlı Oyak Yatırım üzerinden yapılacak. 350-400 milyon dolar değer biçilen hisselerin Oyak Yatırım tarafından satılması hakkında anlaşma imzalandığı duyuruldu.

Türkiye İş Bankası’na ait  yüzde 54 hissenin satışının yakın zamanda noktalanacağı açıklandı. Alınan bilgilere göre Gemport Limanı için daha önceden teklif veren Yıldırım Holding ile satış konusunda yapılan görüşmelerde son noktaya gelindiği ve satışın Oyak Yatırım üzerinden gerçekleşeceği konuşuluyor. Tüm tarafların her konuda anlaştığı duyumları alınırken, satış detaylarının yakın zamanda kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

1987 yılında ilk özel sektör limanı olarak kurulan Gemport, 2000 yılından bu yana İş Bankası tarafından işletiliyordu. Toplam 700 bin m² alana yayılan ve 255 bin m² gümrüklü alan üzerinde faaliyet gösteren Gemport, 8 adet rıhtıma yıllık 600 bin teu konteyner elleçleme kapasitesine ve yıllık 450 bin adet araç elleçleme kapasitesini sahip.

Yıldırım Holding mayıs ayında Gemport yakınlarında yeni bir konteyner limanı inşa edeceğini açıklamıştı. Liman inşaatının ilk aşamasının 2013 yılı sonlarında bitmesi ve 200 milyon dolara mal olması bekleniyor. Gemport satın alındığı takdirde Yıldırım Holding bölgede önemli bir kapasiteye sahip olacak.

2011 yılında 1.8 milyar dolarlık yatırım yapan Yıldırım Holding, 2012 yılındaki satın almalar için 1 milyar doların üzerinde kaynak ayırmıştı. Geçtiğimiz günlerde Holding’e bağlı Gebze’deki Yılport Limanı’nı genişletilerek kapasitesinin artırılmasıyla yatırımlarına hız kesmeden devam eden Yıldırım Holding’in, bir sonraki yatırım hamlesi merakla bekleniyor. Yurtiçi ve yurtdışında birkaç limanla daha görüşmelerine devam ettiği bilinen Yıldırım Holding’in, 2012 yılı bitmeden birkaç satın alma daha yapabileceği konuşuluyor.

www.denizhaber.net

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DENİZ
06 Ekim 2012 Cumartesi 11:02
HAYIRLI OLSUN
İNŞAALLAH ARKASINDA YABANCI SERMAYE YOKTUR..5-6 SENE SONRA LİMANI DIŞ SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKTİRİLMEZ..ALINAN TÜM YERLER,3-5 SENE SONRA YABANCI SERMAYE YE TEKELEŞMESİNE DÖNÜLMEKTE..
81.214.71.174
cengiz kapt.
02 Ekim 2012 Salı 17:36
TEBRİKLER
BENCE ÇOK STRATEJİK BİR YATIRIM KARARI,ŞİRKET YETKİLİLERİNİ KUTLUYORUM.BENZER YATIRIMLARIN EGE DENİZİNDE DE DEVAMINI DİLİYORUM.VATANA MİLLETE HAYIRLI UĞURLU OLSUN.SELAMETLE
188.41.234.232
fatih
02 Ekim 2012 Salı 16:49
yılport
yılport gemlik liman tesisinin yanında bulunan gemport artık yılportun ve bu ikisi birleştiğinde gemlik körfezinde türkiyenin en büyük limanı kurulacaktır bence en doğru seçim gerçekleşmiştir şimdiden hayırlı olsun
194.0.130.10
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim