• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Gemiler artık Süveyş'ten zamlı geçecek

Gemiler artık Süveyş'ten zamlı geçecek
Süveyş Kanalı Yönetimi, kanaldan geçiş ücretlerinin 1 Mayıstan itibaren zam alacağını açıkladı. Ancak ICS, zamla ilgili son derece ciddi endişelerinin olduğunu açıkladı.

Süveyş Kanalı’nda mayıs ayından itibaren geçiş ücretlerinde zamlı tarife uygulanacak. Süveyş Kanalı Yönetimi, kanaldan geçiş ücretlerinin 1 Mayıstan itibaren zam alacağını açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, kargo gemileri, RO/RO ve yolcu gemileri için kanaldan geçiş ücreti yüzde 3 oranında zam alacak. Konteyner gemileri ve araç taşıyıcıları ise en az yüzde 2 oranında zam görecek.

Taşımacılık danışmanlığı şirketi GAC’ın yaptığı yeni liman raporuna göre, limanın yeni fiyat çizelgesinde, ham petrol tankerlerinin, petrol ürünü tankerlerinin, kimyasal ürün tankerlerinin ve diğer yakıt ürün tankerlerinin, LPG,LNG ve kuru yük gemilerinin kanaldan geçiş ücretleri yüzde 5 oranında zam alacak.

Öte yandan armatörler için uluslararası bir pazar birliği kabul edilen ve bütün sektör ticaretinde dünya ticari filosunun yüzde seksenini temsil eden Uluslar arası Deniz Ticaret Odası (ICS), Süveyş Kanalı Başkanlığı (SCA)tarafından açıklanan 1 Mayıs’ta yapılacak olan zamla ilgili son derece ciddi endişelerinin olduğunu açıkladı.

Mayıs ayında geçerli olacak zamlar geçen sene Mart ayında yapılan ve endüstrinin o zaman da karşı çıktığı yüzde 3’lük zammın bir devamı.
ICS genel sekreteri Peter Hinchliffe “Bir çok uluslararası gemi operatörü, çok fazla gemi ve çok az kargo olması nedeniyle, bilinen en kötü taşımacılık pazarında çalışmak için uğraşıyor. Şu an SCA’nın zam yapması için uygun değil, şayet bu zam yapılırsa bir çok rota zorlanacaktır ve bir çok armatörde bu ödemeleri müşterilerine yansıtamayacaktır. Mısır’ın turizminde ve diğer ekonomik alanlarında yaşanan sorunların ve baskıların SCA’nın üzerinde bir basınç oluşturduğunun çünkü SCA’nın şu an ülkenin yabancı kar için en büyük kaynağı haline geldiğinin farkındayız. Fakat bu zamlar, zaten Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu’nu düşünen armatörleri, Ümit Burnu’na doğru itelemek haline dönüşebilir” dedi.

Ümit Burnu’nu dolaşarak gidilen rota, birçok geminin karbondioksit emisyonunu azaltması için slow steaming (yavaş gidiş)’e başvurması nedeniyle çok daha ucuz bir hal aldı. Ayrıca Kızıldeniz ve Aden Körfezi tarafından girilen Süveyş Kanalı girişi Somali korsanları, Yemen’de yaşanan karışıklık nedeniyle bir çok armatör tarafından sorunlu olarak düşünülüyor. Son zamanlarda Mısır’da yaşanan olaylar ve İsmali ve Port Said’de yaşanan ayaklanmalar nedeniyle kanalın güvenliğinden bile endişe duyuluyor.
Hinchliffe kanal idaresi ile ilgili konuşurken “Bu zamlar yapılmasına doğru gidilen dönemde yapılamamış olan danışmanlıktan dolayı da hayal kırıklığına uğramış durumdayım. Bunca sorunlara rağmen kanalın sorunsuzca çalışmaya devam etmiş olması tamamen SCA’nın başarısıdır. Ancak ICS, SCA’dan geçiş fiyatları tasarlanırken yapılması gereken endüstri ve SCA arasında olacak tam ve düzgün danışmanlık isteğini tekrarlayacaktır” dedi.

Deniz Haber Ajansı- Ahmet ÖZDÜZGÜN

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim