• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 22 °C

Aslan ile ceylan yanyana koşuyorsa, orman yanıyor demektir!

JURNAL

Bir Afrika ata sözünde "Aslan, ceylan, sırtlan, zebra yan yana koşuyorsa, orman yanıyor demektir!”

Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği ve akabinde genelgesinin yayınlanmasıyla birlikte denizcilik sektörü, tabiri caizse yangın yerine döndü.

Hamdi Safi'nin, Türkiye'nin özel sektör olarak en çok kılavuz kaptanı barındırdığı DEKAŞ ile birlikte kurdukları Anadolu Kılavuzluk A.Ş., bu yangının merkezi haline geldi.

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün devlet geleneklerinin dışına çıkarak, 24 saat içinde birbirine zıt iki tamimi yayınlanmasıyla birlikte, İskenderun Körfezi'nde çalışan kılavuz kaptanların Med Marine'den ayrılarak, Anadolu Kılavuzluk A.Ş.'ye transferinin yolunu açarken, devlet kurumu itibarının ayaklar altına alınmasına neden oldu.

DEKAŞ'ın yüzde 60 ortak olmasına rağmen kardan yüzde 25 pay alırken, Hamdi Safi ve şürekasının yüzde 40 hissesine rağmen kardan yüzde 75 pay alması, tam manasıyla ballı kaymak olarak önümüzde duruyor.

Sektördeki söylemler ve dedikodulara bakılırsa, Recep Tayyip Erdoğan Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Hamdi Safi'nin DEKAŞ'a ortak olmasının ve hisselerinin hülle yoluyla üniversiteye kaynak aktarmak için yapıldığının ifade edilmesi, bana pek gerçekçi görünmüyor. Eğer üniversiteye bir kaynak aktarılacaksa, bu işlemin resmi olarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversite iktisadi teşekkülünün hissedar olması, daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Hatta Hamdi Safi'ye ait şirketin Muhasebe Müdürü Musa Şeneloğlu'na neden kılavuzluk şirketine hissedar olduğunu anlamakta zorluk çekiyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi kullanılarak, gizli saklı işlerin yapılması, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zarar verir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismini taşıyan üniversiteye bir kaynak aktarılacaksa, bu işlemler resmi yollardan olur. Bir mütevelli heyeti üyesinin hülle yoluyla bir şirkete ortaklığa girmesi ve illegal kaynak aktarımı yapması, ilerde hukuki sorun oluşturur.

2 MİLYAR DOLARLIK KILAVUZLUK GELİRİ

Anadolu Kılavuzluk A.Ş.'nin İskenderun'da kılavuz kaptan transferi ile birlikte ortak olduğu DEKAŞ ile birlikte hem İzmit Körfezi'nde, hem de İskenderun Körfezi'nde Kılavuz Hizmetine talip olması bekleniyor... Yıllık kemiksiz 70 milyon dolar geliri olan her iki bölgenin 30 yıllık kılavuzluk hizmeti imtiyaz hakkı, Anadolu Kılavuzluk A.Ş. ve ortağı Deniz Kılavuzluk A.Ş.'ye verilmesi bekleniyor. Hem de ihalesiz...

Yıllık 70 milyon dolar geliri olan kılavuzluk hizmeti, 30 yıllık imtiyaz hakkı ile birlikte, 3 aşağı beş yukarı  toplamda 2 milyar dolarlık bir rant oluşmasına neden oluyor...

Kanunla verilmesi gereken imtiyaz hakkının, yönetmelikle verilmeye çalışılması, ilerde bu kararın altına imza atan bürokratların ve siyasilerin başını ağrıtacağını belirtmemizde fayda var.

Arkadan dönerek, hüllelerle iş çevirerek işlemlere imza atmak doğru değil... Bu hizmetleri ihaleye çıkarın ki devlete bir kaynak yaratılsın. Belki de devletin kasasına girecek 500 milyon dolarlık bir gelir, absürt ayak oyunlarıyla iç edilmeye çalışılıyor. Yönetmelikte belirtilen kılavuzluk ve römorkör hizmetlerini birbirinden ayıran maddeyi (11-2) ortadan kaldırın ve ihaleye çıkın. İşte o zaman sizleri ayakta alkışlayalım.

ASLAN İLE CEYLAN ARKADAŞ OLAMAZ!

Yazımın başında dile getirdiğim Afrika ata sözüne atıfta bulunarak bitireyim. Afrika atasözünde Aslan ile Ceylan yan yana koşarken, yangın tehlikesinin geçmesiyle birlikte Ceylan'ın işini göreceğini söylemek, müneccimlik olmasa gerek... Burada Ceylan'ın kim olduğunu anladığınızı zannediyorum...

Sevgi ile kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
arife tarif
05 Mart 2019 Salı 15:31
15:31
şu 32 kişinin 1 günde topluca kurum değiştirmesinin sebebi ne olabilir acaba birinci kaynaktan biri bize açıklasın bari gerçekten ilginç. Yönetmelikle hakan şen'in ayrılanların yerine ihalelere girme şartı olan çalıştırdığı eleman ihtiyacını, özel kılavuzluk hizmetlerinde ücretler hemen hemen aynı olduğu için buralardan eleman temin edemeyeceğinden adam bulacağı tek kaynak KEGM den de ayrılmaların engellenmesi(özel sektörün1/3’ü fiyata çalıştırıldığı için) ?? son 5 aydır medmarine katılan kılavuzların ne kadarı KEGM’DEN GEÇİŞ YAPMIŞ???cevap bekleyen sorular bakalım olay meclise taşındığına göre bu hamur daha çok su Götürür
199.249.230.66
zarif tatar
05 Mart 2019 Salı 15:16
15:16
Kılavuz Kaptan
20 Şubat 2019 Çarşamba 23:23
23:23
Hakan Bey bize ne zaman reddedemeyeceğimiz bir maaş ve 10 yıl garanti vermiş? Bundan bizim niye haberimiz olmadı?

ozaman gerçek sebep ne açıkla bi zahmet
185.220.101.34
Kılavuz Kaptan
20 Şubat 2019 Çarşamba 23:23
23:23
Hakan Bey bize ne zaman reddedemeyeceğimiz bir maaş ve 10 yıl garanti vermiş? Bundan bizim niye haberimiz olmadı?
91.240.64.217
murat gürel
20 Şubat 2019 Çarşamba 16:22
16:22
Hakan Şen'in ihalelere girmesini engellemek için ahlaksızca yapılan işler bunlar, sintineye düşen haberlere göre Hakan Bey bu ayrılan pilotlara kimsenin reddedemiyeceği yüksek bir meblağda maaşı 10 yıl garanti etmesine rağmen 32 kişi acaba hür iradeleriyle mi transfer oldu yoksa aba altından sopa mı gösterildi.Ayrıca özeldekinin dörtde biri fiyata çalıştırılan Kegm PİLOTLARININ da MEDMARİNE'e gitmesinin önünü kesmek için yönetmelik çıkartıldı.peşinden Kegm PİLOTLARININ ücretlerinde iyileştirme yaparak kurumdan kopmaları engellemeye çalışan bu şekilde hem çalışanın hem de devletin menfaatlerini korumayı amaçlayan ve,bununla ilgili gerekçeleri içeren bir raporu bütün yolları denedikten sonra son çare olarak CB ye göndermek zorunda kalan değerli bürokrat Hızır REİS’in talebi tam da seçim arefesinde CB tarafından niye onaylanmadı ve sn gn.müd.neden görevden alındı.Bunların hepsi cevap bekleyen sorular.???.bir siyasetçinin sermayesi oydur.sürekli sermayeden kaybeden ve MHP koltuk değneği ile yürümeye çalışan AKP için bu seçimler zor geçecek gibi görünüyor.
185.220.101.28
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim