• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Asitlenen okyanus canlıları öldürüyor

Asitlenen okyanus canlıları öldürüyor
Güney Kutup Denizi'nde yapılan bilimsel araştırma, sera gazı etkisiyle oluşan okyanus asitlenmesinin, deniz canlılarını tehdit ettiğine ilişkin ilk somut bilimsel verileri ortaya koydu.

Deniz canlılarının yaşamına yönelik tehdit, ilk kez somut verilerle ortaya kondu. Güney Kutup Denizi'nde yapılan bilimsel araştırma, sera gazı etkisiyle oluşan okyanus asitlenmesinin, deniz canlılarını tehdit ettiğine ilişkin ilk somut bilimsel verileri ortaya koydu.

Bilim insanlarınca 2008 yılında yapılan bilimsel araştırma gezisinin sonuçları, okyanus asitlenmesi nedeniyle balıklar ve kuşlar için önemli bir besin maddesi olan pteropod adı verilen bir çeşit deniz salyangozunun ciddi ölçüde yok olduğunu gösterdi.

Yukarı yükselme olayının görüldüğü bir bölgede yapılan bilimsel çalışmada, bu olay sonucu yüzeye gelen aşındırıcı özelliği bulunan suyun sera gazı etkisiyle asitlenen deniz suyuyla bir araya gelmesinin, deniz salyangozunun kabuklarını oluşturmak için kullandığı kalsiyum karbonattan oluşan aragonit adlı maddeye zarar vererek bu canlıların ciddi şekilde yok olmasına neden olduğunu ortaya çıkardı.

Okyanusun derinliklerindeki soğuk suyun rüzgarın etkisiyle yüzeye itilmesi olayına yukarı yükselme adı veriliyor. Yukarı yükselmeler sonucu okyanusun derinliklerinden gelen su, yüzeydeki suya göre daha aşındırıcı bir etkiye sahip bulunuyor.

Okyanus asitlenmesi, fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere karışan, sera gazları arasında önemli bir yeri bulunan karbondioksidin boşaltılması sonucu oluşuyor.

Daha önce laboratuvar ortamında yapılan bir dizi deney, okyanus asitlenmesi olayının deniz canlıları üzerinde etkisinin bulunabileceğini göstermişti. Ancak bu durumun doğal deniz ortamında gerçekleştiğine ilişkin daha önce elde önemli bir bilimsel veri bulunmuyordu. Araştırmada elde edilen bulgular, okyanus asitlenmesinin deniz ekosistemleri ve besin ağlarına etkisinin olabileceğine ilişkin öngörüleri destekler nitelikteki ilk somut bilimsel veriler olması açısından önem taşıyor.

British Antarctic Survey (BAS) adlı araştırma kuruluşuyla East Anglia Üniversitesi'nden araştırmacıların, ABD Woods Hole Oceanographic Institution ve ABD'deki National Oceanic and Atmospheric Administration adlı kuruluşların işbirliğiyle yaptıkları araştırmanın sonuçları Nature Geoscience adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırma ekibinin başı Dr. Nina Bednarsek, denizin 1000 metre kadar altındaki ''doygunluk ufku'' adı verilen çizginin altında kalan suların aragonit kabuklar için daha aşındırıcı bir etkisinin olduğunun daha önceden bilindiğini belirtti.

Bednarsek, ''Ancak örnekleme yaptığımız alanlardan birinde, yukarı yükselme ve okyanus asitlenmesinin bir araya gelmesi sonucu bu noktanın 200 metreye kadar yükselmiş olduğunu gözlemledik'' dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim