• BIST 12433.5
  • Altın 6786.6
  • Dolar 43.4788
  • Euro 51.5664
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 8 °C

Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp EX50 listesine seçildi

Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp EX50 listesine seçildi
Bodrum’da yaşayan deniz biyoloğu ve belgeselci Dr. Mert Gökalp, Explorers Club tarafından açıklanan “Gezegeni Değiştiren 50 Kişi” listesine girdi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan deniz biyoloğu ve sualtı belgeselcisi Mert Gökalp, dünyanın en prestijli keşif organizasyonlarından biri olan Explorers Club tarafından açıklanan “Gezegeni Değiştiren 50 Kişi (EX50)” listesine seçildi.

1904 yılında kurulan ve merkezî New York’ta bulunan Explorers Club; kutup kâşiflerinden astronotlara, bilim insanlarından çevre savunucularına kadar tarihe yön veren isimleri bünyesinde barındırıyor. Kulübün 2026 yılı için belirlediği listede Bodrum’da yaşamını sürdüren Dr. Mert Gökalp de yer aldı.

Bilimi Görsel Hikâye Anlatımıyla Buluşturuyor

Explorers Club tarafından yapılan açıklamada, Gökalp’in yalnızca bir bilim insanı değil; akademik bilgiyi geniş kitlelere ulaştırabilen güçlü bir hikâye anlatıcısı olduğu vurgulandı. Deniz koruma alanındaki bilimsel çalışmalarını belgesel anlatımıyla birleştiren Gökalp’in bu yaklaşımının, listeye seçilmesinde belirleyici olduğu ifade edildi.

Gökalp’in yönettiği Lüfer, İstilacı, Marmara ve Coral Lives gibi ödüllü belgeseller; Akdeniz ve Ege’de iklim krizi, istilacı türler ve ekosistem değişimlerini konu alıyor.

“Keşif, Bildiğimizi Sandığımız Dünyaya Yeniden Bakmaktır”

Listeye seçilmesinin ardından değerlendirmede bulunan Dr. Mert Gökalp, keşif kavramının değiştiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Keşif artık yalnızca haritalarda yeni yerler bulmak değil; bildiğimizi sandığımız dünyaya yeni bakış açıları kazandırmaktır. Okyanusların ve doğanın yaşayan birer ortak olduğuna inanıyorum. Bilimsel verileri görsel anlatımla birleştirerek insanlarda koruma duygusu uyandırmayı hedefliyorum.”

Deniz Çayırları İçin Uyarı Ve Koruma Çağrısı

Gökalp, son dönemde özellikle Ege ve Akdeniz’de “denizlerin akciğeri” olarak tanımlanan deniz çayırlarını korumaya yönelik Project Posidonia çalışmaları üzerinde yoğunlaştığını belirtti. Türkiye denizlerinin sesini uluslararası alanda duyurmak için yeni projeler hazırladığını da ifade etti.

Dr. Mert Gökalp Kimdir

1978 yılında Ankara’da doğan Mert Gökalp, lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimini burslu olarak University of Miami Ekolojik Bilimler ve Kıyısal Deniz Biyoteknolojisi alanlarında yaptı.

Doktora çalışmasını Wageningen University Deniz Ekolojisi Bölümü’nde tamamlayan Gökalp, üç ayrı Avrupa Birliği projesinde bilim insanı olarak görev aldı.

WWF, Greenpeace, UNDP ve SAD gibi ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projelerde yer alan Gökalp’in belgeselleri Türkiye’nin yanı sıra birçok ülkede gösterildi; Hollanda’da VPRO ve NTR, Türkiye’de ise BluTV, TRT ve Yaban TV’de yayınlandı.

Gökalp’in Türkiye’nin Balıkları, İstanbul’un Deniz Canlıları ve Türkiye Deniz Canlıları Rehberi adlı kitapları bulunuyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim