• BIST 8745.38
  • Altın 2240.79
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1653
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 8 °C

Ali Efendi diyet borcunu ödedi!

JURNAL

Seyrü Sefain Nazırlığında değişen bir şey yok. Kimin çulu, kimin sırtında bilen hiç yok.

Seyrü Sefain Nazırı Aslan Paşa'nın yerine Trabzon Eşrafından Yolağası Cahit Paşa'nın getirilmesiyle birlikte, Nazır Vekili Hayri Paşa, bu değişiminden sonra makamından tard edildi. Yerine ise Temyiz Riyaseti'ninden eski Bahriye Neferi Miralay Ali Efendi'ye tevdi edildi. Görevden tard edilen Hayri Paşa'nı Makamı da, Nazır Kolağalığı olarak değiştirildi.

Namı ile müstesna Cahit Paşa'nın Yolağalığı tecrübesine mukabil, Deryayı Umumiye bilgisi ve tecrübesi pek yoktu. Temyiz Riyaseti'n den makama getirdiği eski Bahriye Neferi Miralay Ali Efendi'ye güveni sonsuzdu. Çünkü muhabbeti ve iştigalleri, Temyiz Riyaseti'ne dayanmaktaydı.

Gel zaman, git zaman Seyrü Sefain Nazırlığında, yeni bir dellallık kararı alındı. Sefine Hizmetleri ve Rehberi Kaptanı Derya Neşrü Tamim'in, tebaa ya bildirimi Nazır Kolağalığına getirilen eski Bahriye Neferi Miralay Ali Efendi'ye nasip oldu.

Nazır Kolağası Ali Efendi, hemen işe koyuldu. Ticari Bahriye'den taraf toplamak amacıyla, Kalkavanzadeler ile Kıranoğulları arasındaki cenkte, taraf değiştiren Düzgitoğullarından destek istedi. Çünkü Kıranoğulları'nın cenk meydanında Kalkavanzadeler karşısında başarı olmasında Düzgitoğullarının gücü ve tebaası çok etkiliydi.

Ticari Bahriye Reisliği; Kalkavanzadelerden, Kıranoğullarına geçmesiyle birlikte, Düzgitoğullarının borusu yüksek oktandan yankı buldu. Tüccar ehlinde Düzgitoğullarının ağırlığı hissedilmeye başlandı. Bu gücü gören Nazır Kolağası Ali Efendi, hem Kıranoğulları üzerinden, hem de Düzgitoğullarının üzerinden, Deryayı Umumiye deki tüccar ehline mesaj yollamayı ihmal etmedi. Özellikle, tüccar ehlinin Saray Eşrafındaki ulufeleri, Kıranoğulları kanalıyla dağıtıma sokuldu. Ticari Bahriye Reisliği'nin, Seyrü Sefain Nazırlığı'ndaki işlemlerine helal gelmiyordu.

Seyrü Sefain Nazırlığı tarafından, Sefine Hizmetleri ve Rehberi Kaptanı Derya Neşrü Tamim'in yayınlandığı gün, Ticari Bahriye Reisliği'nden destek yazısı, Seyrü Sefain Nazırı Yolağası Cahit Paşa'nın yanında, Ali Efendi'nin elini güçlendirdi.

Nazır Kolağası Ali Efendi, Kıranoğulları ve Düzgitoğulları yaptıkları bu iyiliğin diyetini bir gün ödeyecekti. Ancak Ali Efendi'nin diyet ödeme işlemi çok uzun sürmedi. Kıranoğulları ve Düzgitoğulları'nın seyrü sefer sınırları içindeki yasaklı ticarethaneleri, Nazır Kolağası Ali Efendi'nin talimatıyla kaldırıldı.

Nazır Kolağası Ali Efendi'nin inceden inceye işlediği yapılar, yerine oturmaya başladı. Artık Derya-yı Umumiye de tek söz sahibi eski Bahriye Neferi Miralay Ali Efendi'ydi.

Nazır Kolağası Ali Efendi, Ticari Bahriye Reisliğine sağladığı ulufelerle, Derya-yı Umumiye'deki büyük balığı, hasada sokma zamanının geldiğine karar verdi. Seyrü Sefain Nazırlığındaki yapıyı yeniden koordinasyona koyan Ali Efendi, Nazır yanaşması Lazistan Eyaletinden Ustabaşı Hamdi'ye, yer vermenin yolunu açtı.

7 deryada işler bu minvalde devam ederken, ulufe peşine düşen Nazır Tebaası, Kolağası Ali Efendi den gelecek talimatları dört gözle bekler oldu.

&         &         &

Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine... Nazır Kolağası Ali Efendi'nin yeni maceralarında buluşmak ümidiyle....

Sevgi ile kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yamtar
11 Aralık 2019 Çarşamba 11:39
11:39
İşte araştırmacı gazetecilik böyle olmalı ,yazdığınız bu makale 3. Ayda kaleme alınmasına rağmen 9 ay sonra tespitlerinizin doğruluğu ortaya çıkmış vaziyette. Kolağası Ali maçı yönetirken oyun esnasında kural değişikliği yapıp birilerine çıkar sağlarken diğer taraftan Ustabaşı Hamdi malın üzerine oturmuş vaziyette, Devletin ve milletin tüm çıkarları bu çetelerin menfaatleri doğrultusunda ayaklar altına alınmış durumda.
176.88.47.251
2M
22 Mart 2019 Cuma 20:18
20:18
An Recep bey, gerçekten bu kadar detayları ile açıkladığınız bu tespitlerinize tamamıyla katılıyorum. Ancak ....... Klavuz bu kurumları bu hale getirdi. Yazık yazık gerçekten içler acısı bir durum değil mi?
5.47.158.248
Körler ,Sağırlar, Birbirini ağırlar.
22 Mart 2019 Cuma 00:09
00:09
Sayın Başkan Yıldız'a cevabımızdır:
Ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Çıkan yönetmelikler,ertesi gün çıkan karşı yönetmelikler ve 90 senelik TC devletinin düştüğü komik durum. Bunların müsebbibi kimdir dersiniz??? Nasrettin Hoca değil herhalde?
CV si gayet dolgun , önemli görevlerde bulunmuş ve devlet tecrübesi olan bir kişiden öyle bir yönetmelik beklenmez.Acele ile çıkarıldığı söyleniyor.Kim acele ettirdi? 2016 haziran ayında biten kılavuzluk imtiyaz yetkileri 2019 ocak ayına kadar neden bekletildi? Soru çok ama cevap verecek yok maalesef.
178.233.225.162
DOUBLE M
21 Mart 2019 Perşembe 20:36
20:36
Klavuzu ...... olanın burnu pislikten çıkmaz. Bu böyle biline DA öyle de değil mi?
78.190.197.205
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim