• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 11 °C

Yunuslar balıkçı ağlarına musallat oldu

Yunuslar balıkçı ağlarına musallat oldu
Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdal Coşkunçay, ''Marmara Denizi'nde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi'' dedi.

Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdal Coşkunçay, ''Marmara Denizi'nde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi'' dedi.

Coşkunçay, yunusların son 10 yıldır balıkçı ağlarına büyük zarar verdiğini söyledi. Balıkçıların bu yüzden sıkıntı yaşadığını anlatan Çoşkunçay, ''Marmara Denizi'nde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi. Ağlara ve avlanan balıklara büyük zarar veriyorlar'' ifadelerini kullandı.

Yunusların ağı çekerek yırttığını belirten Coşkunçay, ''Ağı, en az bir metre çekerek yırtıyorlar. Ağdaki balıkları topluyorlar. Şu an Türk suları da Avrupa suları da yunuslardan şikayetçi'' diye konuştu.

Coşkunçay, şöyle devam etti: ''Balıkçılarımız, yunuslardan dertli. Tuttuğumuz balığa yunuslar da ortak oluyor. Ağın içine girerek balığı hem kendileri yiyor hem de ağı yırtarak tuttuğumuz balığı da azaltıyorlar.''

Tekirdağ Limanı'nda balıkçılık yapan İdris Şeremet de karaya çıktıklarında zamanlarının büyük bölümünü ağlarını tamir ederek geçirdiklerini söyledi.
Şeremet, sadece yunus balıklarının balıkları kaçırması ve ağları yırtması yüzünden sezonda 50-70 bin TL arası zarara uğradıklarını bildirdi.

''Yunus, sürekli ürüyor''

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Altınağaç da yunusların Karadeniz ve Ege'de de görüldüğünü belirterek, yunusların sürekli ürediğine dikkat çekti.

Altınağaç, şöyle konuştu: ''Yunus, balıkçının tutacağı balığa da ortak oluyor. Bu tür hayvanlar Türkiye'de eti yenen bir hayvan değil. Ticari olarak değeri olan bir hayvan da değil. Yunusun doğada düşmanı da yok, sürekli ürüyor. Böyle olunca, çoğalması da normal.''Altınağaç, yunusların bünyesinde ağır metal bulunduğunu da sözlerine ekledi.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Prof.Dr. Aydın ŞALCI
29 Mart 2013 Cuma 10:08
Yunus Balıkları.
Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatif Başkanı, balıkçıları adeta suç işlemeye (Yunuslara katliam yapmaya) teşvik etmektedir. O balıklar denizde yiyecek bulamıyorsa ne yapacaklar. Aç kalan bir insanı baklava çalmış, yemiş diye hangi vicdan mahkum edebilir ? Ey insanoğlu (Sayın kooperatif başkanı) kendine gel, haddini bil. Kimin yarattığını kime öldürtmeye kalkıyorsun. İnsanoğlu'nun yiyebileceği başka gıdalarda var. Ama Yunusların yok. Denizlerde balık bırakmadınız, hem suçlu ve hem de güçlüsünüz. Kooperatif Başkanı'nın konuşması etik kurallara (meslek ahlakına) aykırıdır. Etik Kurulları göreve davet ediyorum.
78.189.180.121
CİNAKOP
27 Mart 2013 Çarşamba 17:11
KENDİNİ BİLMEZLER BAZI ZAVALLILAR...
Başkanlar,yönetim kurulları,kendinize gelin,İnsan sınız,ekmeğini denizden çıkaran üyelerinize beyinlerinizle doğruları anlatın.Deniz bizlerindir.Sizler yaşamamaktasınız orda,yanlız sizler oradan bizlerden beslenmek için,ekmek paranızı kazanmak için bizlere muhtaçsınız.Yaşamımızı katletmeyeceksiniz,üyelerinize denizi doğayı korumasını öğreteceksiniz.Bilmiyorsan bırakacaksınız görevlerinizi,sizlerde eğitim alacaksınız,eğitimli,bilgili insanlara devredeceksiniz görevi.Saçma sapan fikirlerle çıkıp nara atma yeri değildir,bizleri suçlayacak yer değildir denizlerimiz.Aklınızı başınıza alın,bizleri katledenler,yuvalarımızı yaşam yerlerimizi bebelerimizi yok edenler.
81.214.71.174
Denizci
25 Mart 2013 Pazartesi 18:10
Yunular denize aittir
Denizler öncelikle yunuslara sonra bize ait. O hayvanlar su dışında yaşayabilir mi, diğer balıkları yemeden yaşayabilir mi ? İnsanoğlu önce bu sorulara cevap vermeli. En büyük avcı (daha doğrusu katliamcı) insandır. Doğanın dengesini bozan sadece insandır. Yaratıcı herşeyi bir denge içinde yaratmıştır. Bu dengeyi bozmaya kimsenin hakkı yoktur, insanın da !
78.189.180.121
mehmet akif hacıömeroğlu
25 Mart 2013 Pazartesi 17:38
balıklarafısıldayanadam
yunuslar doğada olan balıkları yemektedirler acaba doğaya müdehale eden biz değil miyiz?hayvanların yiyeceklerini aşırı şekilde avlayarak ve türlerin kaybolmasına sebep olarak aç hayvanların av yapan balıkçıların ağlarına zarar vermesi normal değil mi?ilk önce çuvaldızı kendimize batırmalıyız.bu haberin birde şu boyutu var balıkçı ağlarını takılıp ölen yunusların ölmesinin hesabını kim verecek.bence insanoğlu menfaatlerinin ve paranı kurbanı olmakla doğanın dengesini bozmakta ve bozmayada devam etmektedir saygılar....
88.253.101.2
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim