• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

YILPORT'un gözü Afrika ve Amerika'da

YILPORT'un gözü Afrika ve Amerika'da
Gemport limanını satın alan Yılport’un İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, Malta limanının yüzde 50’sini 100 milyon euro’ya satın almıştık. Şimdi De Afrika’da ve Latin Amerika’da görüştüğümüz limanlar var." dedi.

Gemport limanını satın alan Yılport’un İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, yurtdışında Robert Yıldırım olarak tanınıyor. ABD’de iş bulmak için CV’sine yazdığı bu ön isim iş hayatı boyunca kendisine bütün kapıları açmış.

Türkiye’nin ilk özel limanı olan Gemport’u, Dilovası’nda liman işletmeciliği yapan ve Malta Limanı’nın yüzde 50’sine sahip olan, Yılport satın aldı. Yılport, Yıldırım Holding’e bağlı bir şirket. Madencilik, kimyevi gübre, kömür, enerji, liman işletmeciliği, denizcilik, tersanecilik sahalarında faaliyet gösteriyor. Eti Krom, Gemlik Gübre, Yılyak, Yılmar Denizcilik, Marmara Tersanesi gruba bağlı şirketlerden birkaçı...

Yılport’un İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, denizcilik camiasında ve özellikle yurtdışında ‘Robert Yıldırım’ olarak tanınıyor. Merak edip sorduğumuzda, Robert’in hikayesini, Yüksel Yıldırım şöyle anlattı:

“Nüfus kağıdımda Yüksel Yıldırım yazıyor. Ama beni yurdışında Robert diye tanırlar. Bunun hikayesi de şöyle: 1983’te İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirip dil öğrenmek ve master yapmak için Amerika’ya gittim. Master bitince doktoraya başlamıştım ki ailem, ‘Akademisyen mi olacaksın, geri dön’ diyerek beni çağırdı. Doktorayı bıraktım ama iş ortamını tanımak amacıyla orada biraz çalışmak istedim. Mühendis olarak çalışmak için başvurduğun şirketlerden, ‘çalışma iznin yok, Green Card‘ın yok’ diye geri çevrildim.”

Ön isim aldı, işi kaptı

O sırada Çinli, Hintli arkadaşlarının kolayca iş bulabildiğini görünce onlara akıl danıştığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Bu arkadaşlara, ‘Siz nasıl iş buluyorsunuz’, diye sordum. ‘Biz isimlerimizin önüne Michael, John gibi isimler koyduk. Böylece daha kolay iş buluyoruz’ dediler. Orada bunu yapmak mümkün. Ben de kendime bir isim aramaya başladım. Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin yönetimindeki isimleri inceledim. Baktım ki aralarında en çok Robert var. Ben de Robert oldum. Robert olur olmaz iş teklifi aldım ve işe girdim. Daha sonra Green Card’ımız da oldu. Türkiye’ye dönüp kendi şirketimizde aktif rol üstlendiğimde de, uluslararası görüşmeler yaparken hep Robert ismini kullandım. Yabancıların Yüksel’i telaffuz etmesi çok zor. Robert’in çok faydasını gördüm. Robert sayesinde çok kolay iletişim kurdum ve milyonlarca dolar para kazandım.”

Latin Amerika'da liman satın alacak

Büyümek için liman satın almaya devam edeceklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Malta limanının yüzde 50’sini 100 milyon euro’ya satın almıştık. Afrika’da ve Latin Amerika’da görüştüğümüz limanlar var. Seçici olmak için kendimizi frenliyoruz. En iyi getirisi olanı bulmak zorundayız.Yılport, Gemlik Gübre ve Malta limanlarıyla 1.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe eriştik.. Gemlik limanıyla 2 milyar dolarlık portföye ulaşacağız. Belli bir büyüklüğe ulaşınca portföyümüze yabancı yatırımcıları dahil edeceğiz.”

Dev gemilere hizmet verecek

Gemport’un yüzde 54 hissesini aldıklarını belirten Yıldırım, satış fiyatının daha sonra açıklanacağını söyledi. Yıldırım, “1800 metrelik yeni rıhtım yapıyoruz. Bundan sonra dünyanın en büyük gemilerini elleçleyebileceğiz. Türkiye’nin en büyük vinçlerini sipariş ettik. Gemport’tun yanı sıra bir limanı daha aldık. O da Rekabet Kurumu onayından sonra açıklanacak” dedi.

3 yılda 2 kat büyüyecek

Drewery adlı araştırma kuruluşunun Yılport’u 10 yıl büyüme potansiyeline sahip kuruluş olarak rapor ettiğini söyleyen Yıldırım, hedeflerini şöyle açıkladı: “Önümüzdeki 5 yılda çok iyi bir yere geleceğiz. Şu an 3 limanda 3.5 milyon teu konteyner kapasitesindeyiz. 3 yıl içinde 6 liman ve 6.5-7 milyon teu konteyner kapasitesineye ulaşacağız. Böyle bir hacim hiçbir firmada yok.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim