Gübretaş ile Alport, İskenderun Gübretaş Limanı'nın işletme hakkının 35 yıllığına devri için sözleşme imzaladı. Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GUBRF), Sarıseki/İskenderun'da bulunan İskenderun Gübretaş Limanı için Alport Liman İşletmeciliği A.Ş. arasında 17 Eylül 2026 tarihinde İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi imzalandı.
Sözleşme kapsamında limanın mülkiyeti Gübretaş'ta kalacak. Limanın rehabilitasyonu, geliştirilmesi, yatırımlarının finansmanı, işletilmesi, yönetimi, bakımı ve onarımı ile liman hizmetlerinin sunulmasına ilişkin hak ve yükümlülükler 35 yıl süreyle Alport'a devredilecek.
Limana 190 milyon dolarlık yatırım
Anlaşma kapsamında Alport tarafından yaklaşık 190 milyon dolarlık yatırım harcaması yapılması planlanıyor.
Alport ayrıca Sarıseki/İskenderun'da bulunan tesislerin yerine, Gübretaş'ın kullanımında olacak 30 bin metrekarelik alanda gübre faaliyetlerine yönelik altyapı ve üstyapı yatırımlarını gerçekleştirecek.
Sözleşme kapsamında Gübretaş'ın cirodan pay ve yıllık sabit işletme ücreti elde etmesi öngörülüyor.
Şirket, sözleşme süresi boyunca toplam 350 milyon dolar gelir elde edilmesinin beklendiğini açıkladı.
Limanın işletme hakkının devri, yürürlükteki mevzuat kapsamında gerekli tüm onay ve izinlerin alınmasının ardından başlayacak ve sözleşme bu aşamada yürürlüğe girecek.
Gübre üretimi devam edecek
Yatırım süreci boyunca Sarıseki/İskenderun'daki mevcut gübre üretim faaliyetlerinin devam edeceği bildirildi.
Böylece liman yatırımları sürerken Gübretaş'ın bölgedeki mevcut üretim faaliyetlerinin de kesintiye uğramaması planlanıyor.
Alport, Türkiye Varlık Fonu’na ait İzmir Alsancak Limanı’ndaki yük operasyonlarını geçtiğimiz ay başından itibaren devralmıştı. Albayrak Grubu, Türkiye’de Trabzon Limanı’nı da işletiyor.
DENİZ HABER AJANSI






























