• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yıldız: İkinci gemi Tuzla'da yapılacak

Yıldız: İkinci gemi Tuzla'da yapılacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni bir platform alınacağını belirterek, “Hedefimiz platformunu üreten ve kendi platformuyla sondajları yapan bir ülke olmak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sismik arama gemisinin çalışmaları sırasında petrol veya doğalgaz bulgusuna rastlandığı takdirde yeni bir platform alınacağını belirterek, “Hedefimiz platformunu üreten ve kendi platformuyla sondajları yapan bir ülke olmak” dedi.

Bakan Yıldız, bugün hizmete alınan Barbaros Hayrettin Paşa isimli sismik araştırma gemisini gezdi. Yetkililerden gemi hakkına bilgi alan Bakan Yıldız, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Gemide 18 tane ayrı milletten teknik personel çalıştığını ifade eden Bakan Yıldız, “Bizim heyetimiz 3 yıl yabancılarla beraber çalışacak. Şu anda yarısı yabancı, yarısı Türk personel var. 3 yıl sonra tamamen arkadaşlarımıza teşekkür edeceğiz ve onlar ayrılacaklar. Bu gemi kendisini yaklaşık 3 yıl içerisinde amorti edebilecek bir kadar ticari kabiliyete sahip. Hem ticari hem teknik açıdan bir iş yapmış olduk. İnşallah hem Karadeniz’de hem Akdeniz’de birçok alanı süpürerek birçok alandan bilgiler alarak yaklaşık yerin 8 kilometre altındaki bütün jeolojisini tarayacağız. Karadeniz’de ne var ne yok göreceğiz. Petrolle alakalı bizim gerçekçilik politikamız var, bir şey bulmadan etmeden bulduk ettik demiyoruz. Ama bu geminin vereceği doneler, bilgiler bizim için son derece önemli olacak. O açıdan ben hem ülkemize hem de bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Yıldız, “Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin gelişen gücüne mütenasip ona paralel bir yaklaşımımızın olmasını istemişti. Bu gemide Türkiye’nin gelişen yüzüne çok yakın bir gemidir. Dünyada böyle 80 tane gemi var ama bunun 10 tanesi bu kadar gelişmiş” diye konuştu.

“GEMİNİN İLK ROTASI KARADENİZ”

Sismik arama gemisinin ilk rotasının Karadeniz olacağını ifade eden Bakan Yıldız şunları söyledi: “İlk anda Karadeniz’de kısa dönem bir çalışması var. TPAO’nun yaptığı bir planlamayla beraber oradaki almamız gereken sismik veriler var. Kısa bir süre Karadeniz’de kalacak daha sonra Akdeniz’e geçecek.”

Bakan Yıldız, sismik arama gemisinin çalışmaları sırasında petrol veya doğalgaz bulgusuna rastlandığı takdirde yeni bir platform alınacağını belirterek, “Bu aramaları arttırdıkça eğer bir petrol veya doğalgaz bulgusuna rastlarsak Sayın Başbakanımızın bize bir talimatı daha var. O da şu; petrol platformuyla alakalı Türkiye’de Tuzla’da üretilebilecek ve sondaj yapabilecek olan platform yaklaşık 1.2 milyar dolar civarında. Eğer biz bu tür bulgulara rastlarsak hedefimiz yine platformunu üreten ve kendi platformuyla sondajları yapan bir ülke olmak” dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim