• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 17 °C

Yerli uçak gemisi ihalesinde sona gelindi

Yerli uçak gemisi ihalesinde sona gelindi
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından açılan ilk yerli uçak gemisi yapımı ihalesi için sona yaklaşıldı. 3 tersanenin teklif verdiği ihalede, teknik detayları ön plana çıkan Sedef Tersanesi'nin projesi üzerine çalışma yapıldı öğrenildi.

Yerli uçak gemisi ihalesinde sona gelindi

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından açılan ilk yerli uçak gemisi olarak kamuoyunda bilinen Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin (LPD) yapımı ihalesi için sona yaklaşıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanması beklenen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının gelecek ayın başında yapılacağı ve ihaleyi kazanan firmanın açıklanacağı öğrenildi.

İhaleye teklif veren Sedef Tersanesi, RMK Marine ve Desan Tersanesi arasında, 80 metre koşubandı bulunan Sedef Tersanesi'nin projesinin ön plana çıktığı kaydedilirken, İspanyol Deniz Kuvvetlerine ait JUAN CARLOS Gemisi'ne olan benzerliğinin dikkat çektiği belirtildi.

TÜRK UÇAK GEMİSİ İÇİN ÖRNEK "JUAN CARLOS"

İspanya'ya ait 2009'da denize indirilen “Juan Carlos” uçak gemisi, Türkiye'nin üreteceği yerli uçak gemisine en yakın örneklerden biri.

Genel özellikler
* Uzunluk 230.8 metre
* Genişlik 29.5 metre
* Maksimum hız 21 knot
* Mürettebat 1443 kişi

Teçhizat
* 4 adet 20 mm'lik top
* 4 adet 12.7 mm'lik mitralyöz
* Gemiye gelecekte bir füze savunma sistemi kurulabilir.

Hız
* İtiş gücü sistemi sayesinde 21 knot'luk hıza ulaşıyor.

Amfibi harekâtlar
* Geminin iç bölümünde 46 Leopard tipi tank ve 77 hafif araç da taşınabiliyor.
* Amfibi harekâtlar için kullanılan 70 m uzunluğunda ve 17 m genişliğindeki gemi havuzu.

Taşıma kapasitesi
* 4 çıkarma gemisi
* 4-6 lastik bot
* 1 paletli araç

İLK TÜRK UÇAK GEMİSİ’NİN MUHTEMEL ÖZELLİKLERİ

Savunma ve saldırı kapasitesi
* Gemideki hava kuvvetleri sayesinde savunma ve saldırı eylem yarı çapı 1200 km'ye varıyor.
* İki torpido yüklü Sea King uçağının savunma menzili 200 km.
* Sea King uçaklarının saldırı menzili 1000 km'ye kadar ulaşabiliyor.
* Matador uçağı 1100 km'ye kadar saldırı yapabiliyor.

Yüklenmiş hava üniteleri
* Hava harekâtlarında kilit rol oynayan gemide, Sea King ve Matador tipi uçaklarla birlikte Chinook tipi helikopterler bulunuyor.
* Araçlar için kullanılan garaj da dahil edildiğinde hava filosuna 30 uçak daha ilave edilebilir.

Uçuş Pisti
* Zıplama pisti 12 derece eğimli bir rampayla son buluyor.

Güverte
* 239.8 metre uzunluğunda 29.5 metre genişliğinde

Firma henüz belli değil
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında gelecek ayın başında toplanması planlanan Savunma Sanayi İcra Komitesi, Deniz Kuvvetleri için uçak gemisi üretecek olan Türk firmasını açıklayacak.

Üç firma yarışıyor
Yerli uçak gemisi projesinde Koç Grubu'na ait RMK Marine, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'na ait Desan ile İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'a ait Sedef Tersanesi yarışıyor.

Maliyeti 3 milyar dolar
Geminin, 27 amfibi zırhlı hücum aracı, 4 çıkarma aracı, 2 araç ve personel çıkarma aracı, 1 şişirilebilir bot ile birlikte maliyetinin 3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Yerli gemiye yerli silah
Gemi, top atış kontrol sistemi, 2 yakın savunma sistemi, 3 Aselsan üretimi makineli tüfek platformu ile donatılacak. 90 ila 100 adet tekerlekli ve paletli araç taşıyacak.

juan_carlos_lpd.jpg

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr (ÖZEL HABER)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Beşir
30 Eylül 2014 Salı 11:04
11:04
Arkadaşım söylediyinde bir hakikat var ama Türkiye'nin bir uçak gemisi alması onun deniz kuvvetlerine güç katacaktır uçak gemisi ile uzak mesafelerdede hava saldırısı yapmak mümkün hem senin dediyine kalsa hiç bir silah almayalım bütün parayı iyi yaşamak için kullanalım Türkiye dünyada kafir ülkelere sesini çıkarta bilen tek ülkedir bu yüzden Türkiye deil 3 milyar askeri gücüne bütün bütçesini koysa yeridir hem de para harcamak içindir oturub turşusunu kurmak için deildir
37.61.8.7
T.C.Müh.Kaptan Refik Akdoğan
09 Şubat 2014 Pazar 16:35
Yorumlara saygı
Sayın Çakır T. Karşı düşüncelere vatan hainidr deyince çok korktum.Siz benim yorumlarımı anlamıyorsunuz herhalde. Ben Hava kuvvetlerine, denizaltılara, muhriplere önem verelim diyoruım. Az para değil inşaat parası ve sonra yıllık işletme giderleri de çok önemli rakamlara ulaşabilir. Ben bir vergi mükellefiyim ve bunun hesabını sorararım. Bu geminin ne caydırıcı gücü olacak allasen. Bunu düşman hava kuvvetleri bir saldırıda deniz dibine gönderir. Lütfen fikirlere saygılı olalım. Tersi faşizm olur. Allah selamet versin. www.refikakdogan..com
46.197.149.173
T.
08 Şubat 2014 Cumartesi 19:16
Çakır
Bahsi geçen gemi Türk milletinin gurur duyacağı kilometre taşlarından biri olacak. Bu durumu kınayan arkadaşlar ezik, aman bize dokunmayan bin yaşasın zihniyeti ile yetiştirilmiş kuşağın yorumları.. Bu tür stratejik silahların en önemli amacı caydırıcı güç olmasıdır, yoksa ABD Rusya binlerce nükleer füze ye sahip ama kullanmıyorlar ee o zaman niye bu kadar para harcanıyor.. Belki hiç kullanılmayacak belki çoğu zamanını tersanede park ederek duracak.. Ama bir güç göstergesi olacak ayrıca teknoloji sahibi olacağız.. Tabi ABD ci eski asker yorumları in anlamak kolay onlar marshal yardımı gibi yardımlarda hazıra ve ebedi esarete alışmışlar.. Üretmeden bu dünyada kimse bizi takmaz.. Inşallah kendi uçak gemimiz içinde kendi uçaklarımız, kendi helikopterlerimiz ve kendi tanklarımıza donatılmış üretir bir ülke oluruz, bu na destek vermeyen de vatan hayinidir saygılar..
217.131.53.137
T.C.Müh.Kaptan Refik Akdoğan
06 Şubat 2014 Perşembe 17:06
Yorumlar yaşasın
Meçhul,isimsiz, yüreksiz yorumcu! Yorumlara yazıklar olsun dciyeceğine hoş geldin de.Düşüncelerin, fikirlerin çatışmasından gerçeklere, güzellere ulaşmak mümkün olabilir. Batı'ın en büyük üstünlüğü korkmadan düşünmcelerini açıklanmasından gelir. Siz bu yerli uçak gemisi projesini beğenmöiş olşabilirsiniz. Saygıyla karşılıyorum. Siz de karşı düşünceleri saygıyla karşılarsanız ilgililere ışık tutmuş oluruz. Kendi gemimizi, helikopterimizi, tanklarımızı, silahlarımızı hatta uçaklarımızı yapmamıza bir şey dediğimiz yok. İftihar eder, siddetle destekleriz. Bu uçak gemisi işi bizim okyanmuslarda bir çıkarımız olmadığı için yazık olur paralara diyoruz. Bunun yerine hava kuvvetlerine, hava alanlarına, muhriplere, denizaltılara önem vermeliyiz. Akıllı hareket etmezsek faturası ağır oluyor.Maliye para bulmak için sinekten yağ çıkarmaya çalışıyor ve durmadan halka vergi salıyor. Tek kuruşu bile hesap etmezsek bunu biz ödeyeceğiz. Unutmayalım ki bu ülklede her gece on milyon kişi yatyağına aç yatıyor.. İki milyon işsizimiz var. Allah Kur'an'da aklınızı kullanmayacak mısınız, düşünmeyecek misiniz diye buyuruyor!. www.refikakdogan.com
46.197.149.173
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim