• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Türk gemilerinde yapılan bazı önemli hatalar

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Bütün Türk gemilerinde köprü üstü kayıtlarda yapılan bazı ortak önemli hatalar;

Aslında bu hatalar hiçbir denizci kardeşimin hatası değil. Son zamanlardaki her köşe başında açılan denizcilik okullarının (Üniversiteler dahil) eğitim sistemlerinden kaynaklanmaktadır.

Kara tahtada denizcilik eğitimi olamaz.Bazı okullarımızda denizcilik ile ilgili bir öğretim üyesi bile yok. Bu durum da öğrencilere tecrübe aktarımını yok ediyor.

YAPILAN HATALAR :

1- Termometre okuma hatası; Termometreye güneş gelen taraftan bakılır çünkü biz jurnala bulunduğumuz bölgenin sıcaklığını yazmamız gerekir.Gölge yer ise sadece bölgedeki tek geminin gölge yeridir.Belki gemi kaza geçirip olay deniz mahkemesine düşebilir orada geminin hava kayıtları geçerli değildir. Gemi jurnali kanıt olarak kabul edilmez.

2-Baro<metre okuma hatası: Gemilerde iki tür barometre kullanılır.

Aneroid barometre, yükseklik ve sıcaklık düzeltmeleri peşin yapılmıştır. Direkt olarak okunur.

Brass type Brometer;sarı renklidir, hemen anlaşılır. Genelde okullarda, hastanelerde ve yazıhanelerde kullanılır. Yükseklil (ALTITUDE) ve sıcaklık düzeltmesi yapılması gerekir. Kolay olarak Brown,’s alşmanac sayfa 719 da vorrection table dan bulabilirsiniz. Bu tür kayıtlar yarın öbür gün bir olayda gemi sahibini içeri sokabilir veya kurtarabilir. Gemi sahipleri brass type daha ucuz olduğu için onu tercih ederler.

3- Çoğu denizci kardeşlerimiz miyar pusla ile gyro pusla arasındaki farkları sadece;  variation ved eviation olarak biliniyor. Aslında;

a) Açık denizde seyir yapılırken manyetik sapma nedeniyle’ variation’ oluşur.

b) Geminin metal yapısının pusla üzerindeki etkisidir. (Deviation)

c) Üçüncü faktörde Steaming ErrorLdevamlı ihmal edilen bu faktördür.Doğu-batı veya tersi yönlerde seyrederken kuzeye veya güneye yapılan seyirlerde enlemler arasının eşitsizliği nedeniyle bir error oluşur. Sadece doğu batı veya tersinde bu rotalar ekvatora paralel seyredildiğinden aynı yönde boylamlar arası eşit olduğu için enlem farklılığı oluşmaz.

Steaming Error  = CosCourse X Sec Latitude /:900

Aynı formülü browns almanacta da bulabilirsiniz.

Bazı armatörler pahalı diye almazlar.Eğer geminizde yoksa liman içindeki bir diğer gemiden rica edip o sayfaların fotokopilerini alabilirseniz.

4- Deviation Curve Hatası:çizilirken dikkat edilmesi gereken önemli nokta: Bu curve sinüzoidal eğridir asla köşeli eğri çizilemez. Merkez çizginin altında ve üstünde eşit şekildedir.

- Gemilerimizde yapılan bazı konuşma hataları :

a) Aouto plt kullanım hatası: 8 knot altında süratte auto plt kullanılmaz. Aksi halde selenoid valfler bozulur. Dar kanal-nahir ve boğazlarda da kullanmak çok tehlikelidir. Pek çok kazanın asıl sebebidir. Her an takılma yapar, siz müdahale edene kadar bir tarafa geçirebilirsiniz.

Çapa: Çapa sadece tarlada olur gemide demir veya çıpa sözcükleri vardır.

Demir atma: Demir atılmaz, demirleme sözcüğü doğrudur .Denizcilik konuşması çok işi az kelimeyle anlatma sanatıdır denir.

En çok yanlış kullanılan söz : Pruvan nete olsun. Peki diğer taraflarımız neta olmasın mı ? Kiçytan süratle gelip çarpan veya korsanlar ille de pruvadan mı geliyorlar? Doğru söz..  32 kerten neta olsun.

1 Kerte=11 Derece “5 dakika

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim