• BIST 9645.02
  • Altın 2414.11
  • Dolar 32.5972
  • Euro 34.7733
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 18 °C

Titanic gemisiyle ilgili kamuoyuna verilen yanlış bilgiler

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Hiçbir yanlış ve yalan sonsuza dek gizlenemez ve iki kişinin bildiği bir şey de sır olamaz.

12.Nisan.1912 Pazar gecesi saat 2200’da  White Star line’a ait RMS Titanic yolcu gemisi Newfoundland adasının 200 mil güney doğusunda bir Iceberg’e çarpar ve 4 saat sonra 03.00 (US Time) sularında batar.

Ve bu tarihten 1997 yılına kadar bu konuda  bazan bilinçli siyasi ve ticari olarak yayınlanan  ve bazan da rastgele ortaya çıkan bilgiler etrafta dolaşır ve bütün bu spekülasyonlara da  insanlar  inanırlar. Bu haber kirliliği tam 85 yıl sürer. 1997 yılının ocak ayında Mr. Dave Baeyceson isimli gazeteci , yazar bu konuda yıllardır yaptığı derin araştırmalar neticesinde elde ettiği belge ve bilgileri Folkestone, Kent Şehrinde bir kitap haline getirerek sınırlı sayıda bastırıp yayınlar ve  daha sonraki yıllarda dünya kamu oyu üzerinde siyasi ve ticari olumsuz etkileri nedeniyle bu kitapların bir kısmı toplatılır. Kitap title’ı aşağıdaki gibidir:

As reported in the British National Press

1st American Ed.

Title.

‘ THE TITANIC DISASTER ‘

G530.T6B79 1997

363.12’3’091631 dc21   96-48325

Original edition in great Britain by Patrick Stephens Ltd. Part of Haynes Publishing,Sparkford Nr Yeovil,    

Somerset. – Printed in Great Britain

Titanic gemisinin Iceberge çarptığı  gece  olay cıvarında  batı ve doğu yönünde seyreden 15 gemi bulunuyor.

1.Allan Liner Virginian, 2. Cunarder carmania, 3.French Liner Niagara, 4.Cunarder Carpathia, 5. Liner America, 5.Prinz Friedrich Wilhelm, 6.Baltic, 7.Titanic’s syster ship Olympic, 8.Allan Liner Parisian, 9.The Leyland Liner Californian 10. Nord deutscher Lloyd Boat Frankfurt, 11. Russian Liner SS Birma ,12.PRİNZ Adalbert,13. American Liner Cicinnati,14.French Liner La Provence,15.Asian

Öncelikle olay sırasında büyük bir mesaj kirliliği yaşanıyor.; O yıllarda dünya denizciliğinde büyük sayıda gemiler, MARCONY WİRELESS  TELEGRAPHİC COMPANY tarafından üretilen Marcony system

Olaydaki bütün saptırma ve  yanlış bilgiler bu gemilerden geliyor.

Titanic-Carpathia-Frankfurt- Birma arasında  ve Marconi Wireless Telegraph Company ile White Star arasındaki davranışlarında yaşanıyor.Bütün gerçeklere ancak 85 yıl sonra ulaşılabiliyor.

Örneğin ; kaza sonrası yardım için olay yerine  ilk ulaşanlar,Frankfurt,Carpathia ve Olimpic gemileri oluyor.Titanic gemisinin verdiği SOS mesajı, ilk  olarak aynı gece saat 22.30'da Newfoundland-Cape Race sahil istasyonu tarafından alınıyor ve hemen olay yerine life boat ve yiyecek yardımı için gönderiliyor.  Kısa bir sonra Virginian'dan alınan mesajda cumartesi sabahı Halifax’dan İngiltere’ye doğru hareket ettiğini ve az önce Titanic't en SOS mesajını aldığını ve ona doğru yardıma gittiğini yazıyor. Ancak Titanic den alınan yeni mesajda geminin batmaya başladığını bütün kadın ve çocukların can sallarına konmaya başladığını haber veriyor. Saat 12.27 sularında yardıma gelmeye çalışan Virginian Telsiz operatörü geminin görüntüsünün kaybolmaya başladığını ve telsiz aletinin de devre dışı kaldığını bildiriyor. Virginian gemisinin olay yerine yaklaşımı sırasında Baltic gemisi de görünüyor. Carpathia mesaj ile bütün yolcuları gemisine alma imkanı olmadığını yayınladığında Baltic gemisi yardıma hazır olduğunu cevaplıyor. Bu arada olay yerine ılaşan Olimpic gemisi yolcuların büyük bir kısmının Parisian gemisine alındığını ve Halifaxa doğru götürmeye başladığını yayınlıyor ve yine bu arada Virginian gemisinin de Titanic gemisini yedeğinde çekmeye başladığını yayınlıyor. Ancak bu mesajlar bu iki geminin armatörü ALLAN liner tarafından bir türlü doğrulanmıyor. Carpathia bir kısım yolcuyu ve bir kısmının da Baltic tarafından alındığı yayınlanıyor. Cunard Line sahibi ve başkanı Mr.Bruce İsmay her ne kadar, Carpathia ve Parisian tarafından denizdeki bütün yolcuların kurtarıldığını beyan etse de daha sonra mahkemede, kurtulan yolcuların ifadelerinde onlar filikalarda iken 200'den fazla erkek yolcunun denizde çırpındığını ve geminin batış anında gemiden çok fazla bağırışmaları duyduklarını ifade ediyorlar. Olay yerine ilk gelen Parisian pazartesi sabahı 09.00 - 09.30 ve kısa bir süre sonra Carpathia ve Virginian olay yerine 09.00 - 10.00 saatleri arasında ve Olimpic'de saat 14.00'ta varıyorlar. Cunard Head Office tarafından içinde kazadelerin olduğu 20 boat Parisian tarafından güvertesine alındığına dair Parisian gemisinden mesaj alındığını yayınlıyorlar. Aslında mesaj Olimpic tarafından veriliyor ve mesaja gore bir kısım yolcuların Carpathia tarafından alındığını ve o esnada Virginian gemisinin olay yerinde hazır vaziyette beklediği bildiriliyor. Aslında bu 20 life boat ve içideki kazazedeler Carpathia tarafından kurtarılıyor ve geminin yeterli imkanları olmadığından bir kısmı Parisian bir kısmı da Virginian’a transfer ediliyor.

Hem Newyork hem de Halifax bu mesajları Virginian gemisinden alıyorlar.

Aynı gün alınan en son mesajda da Titanic gemisinin hem kendi imkanları ve hem de Virginian gemisinin yedeğinde Halifax’a doğru yol aldığı bildiriliyor. Aynı gün Marcony Head Office Londra Daily Sketch gazetesine Titanic gemisine en güçlü cihazı kurduklarını ve telsiz zabiti olarak da first class operatör olarak Mr.John George Phillps’i koyduklarını beyan ediyor ve bu operator aynı gün ailesine verdiği özel mesajda Titanic’in Virginian eşliğinde Halifax’a doğru ağır ağır yol aldığını ve merak edilecek bir şey olmadığını bildiriyor.Babası virginiandan değil oğlundan geldiğini açıklamasına rağmen Londradaki digger oğlu bu msg’da bir yanlışlık olduğu ifadesini veriyor. Titanic’in batışı sırasında pek çok kanıtlanamayan mesajlar ortada dolaşıyor.       

Ancak bütün dünya piyasasına sahip olabilmek için firma tarafından Marcony system kullanan gemilere diğer systemdeki gemilere cevap ve bilgi vermeme talimatı veriliyor. Titanic’in batışı sırasındaki gemiler arasında yaşananlar bunun hiç etik bir davranış olmadığını ortaya koyuyor. İkinci bir etik olmayan davranış da Cunarder Carpathia gemisinin awahite Star Line ismini koruma adına diğer ülke ve firma gemilerinin yardım tekliflerini devamlı geri çevirmesi.

Örneğin ;Bu tepki gören davranışların  en büyük kanıtı da olay sırasında Titanic-Frankfurt  ve Carpathia-Birma arasında yaşananlar.

--RMS Titanic (Cunard,İngiliz)-Frankfurt (Alman Liner) : Titanic geminden verilen ilk  CQD signal (1908 den sonra SOS kullanılmaya başlandı ) 20 dakika sonra Alman Liner Frankfurt ikinci olarak da Carpathia gemisinden alınıyor.Frankfurt yardım için hemen hazır olduğunu,son sürat  yaklaşmaya başladığını ve bu arada  What’s matter)(Olay ne?) diye sorarak bilgi istiyor.Titanicden alınan cevap aynen şöyle ;(You’re a fool,Keep off)-(Aptal,uzak dur.) Bu cevabı veren Marcony firmasının özel olarak Titanic gemisine koyduğu Senior Telsiz Operatörü, Mr.John George Phillips,yardımcı Telsiz Op.Mr.Harold Brian (kurtarılanlar arasında). Bu arada Newyork ve Londra dan Carpathia gemisinden ayrı bir mesaj alınıyor.’’Titanic gemisi Virginian gemisi tarafından Halifax’a doğru çekiliyor ve bütün yolcular emniyette.’’ Fakat daha sonraTitanic Inquiry Comıssıon tarafından yapılan soruşturmada Capathia telsiz operatörü Mr.Cottom böyle bir mesaj gönderilmediğini ifade ediyor.Araştırmalar sonunda Titanic gemisi senior Tlz Opr.Phillips’in  Londradaki kardeşinin babasının kardeşini merak etmemesi için gönderdiği ortaya çıkıyor.Babası da inanıp bunu Daily Sketch ile paylaşıyor.Haber Daily Telegraph’a da geçince White Star Line Newyork office de bu haberi yayınlayarak büyük bir yanlışlık  yapılıyor.  

 --Carpathia(Cunard,İngiliz)-SS Birma (Russian Liner) : Olay yerine Carpathia ile hemen hemen aynı zamanda sabah saatlerinde hatta biraz daha erken gelen SSBirma Carpathia’ya yardım teklif ettiğinde (St-By,hazır bekle) cevabı alınıyor.Daha sonra Yiyecek ve battaniye yardımı teklif ettiğinde de kendisine (Shut Up,kes sesini) cevabı veriliyor.Bu sözlere iki yorum getiriliyor;1-Birma gemisi telsiz cihazları Deforest System Yani Marcony system değil onun için refuse ediliyor.2-Birma Rus liner olduğundan İngiliz Cunard Capathia yardımı bu sözle reddediyor.Olay iki operator tarafından takip ediliyor.Bunlardan biri hata yapması imkansız olan çok tecrübeli Mr.Ward ifadesinde devamlı yardım tekliflerine rağmen bu talebi devamlı reddediyor.Buna ragmen SS Birma son ana kadar olay yerinden ayrılmayıp devamlı yardım etmeye çalışıyor.Carpathia’nın denizdeki botları almasından sonra SS Birma bütün gün ve gece denizde  kalan olabilir diye kazazedeleri kurtarmak için denizi tarıyor ve sonra kimseyi bulamadığı için yoluna devam etmeye karar veriyor. (Carpathia gemisinin İngiltere’ye dönüşünde  Kaptan Rostron’a onur madalyası verilirken,SS Birma gemisine bir teşekkür dahi edilmiyor.)   Bu arada Birma’nın 2.kaptanı Mr.Nielsen Titanic gemisinin çarptığı Icebergin fotoğrafını çekiyor.Ayrıca Birma gemisi Titanic’in SOS mesajını ilk alan gemi ve bunu da araştırma komisyonuna mesajı ortaya koyarak kanıtlıyor.Titanic 14 Nisan gecesi saat 2200-2230 aeasında Iceberge çarpıyor akabinde Capt.John Smith birkaç dakika içerisinde  CQD (SOS) mesajını veriyor.Saat 2230 da Cape Race,Newfoundland ve Halifax telsiz istasyonları mesajı alıyor ve hemen Cape race adadan  olay yerine long range Chinook helikopterleri ile  life boat ve can yelekleri ve bir miktar tabut gönderirken cıvardaki gemilere de bu tehlike sinyalinin devamlı yayınını yapıyor..Geminin asıl batış sebebi; 15 adet watertight (su geçirmez) kompartımanların aralarındaki su geçirmez diye iddia edilen perdelerin tavana kadar birleştirilmemeleri,perdelerin tavandan 15cm aşağıda bırakılmaları nedeniyle tanka dolan su üst seviyeden diğer tanklara geçtiğinden gemi yüzme hassasiyetini kaybediyor.Aksi halde gemi kesinlikle batmayacaktı.İlerideki yıllarda bu perdelerin tavana birleştirilmesi yasası ile bu yanlışlık çözülüyor.Diğer bilinmeyen bir konu da ,geminin 4 bacası var ve 4üncü baca aktif değil sadece süs olarak inşa edilmiş olması bu da araştırma komisyonu soruşturmaları sırasında ortaya çıkıyor.

Bir diğer gerçek de  Kapt.John Smith’in ölüm şekli hakında ;Dünya kamuoyu kaptanın sadece kendisini köprü üstüne kapayarak gemi ile beraber battığı şeklinde ancak ; Yolculardan hayatta kalan biri İngiltere Harrow Racquets Club koçu olan Mr.Charles Williams’ın New York World reporter Mr.George E.Standing’e anlattıkları; Gemiyi terkettiklerinde içinde 15 kişinin bulunduğu bir life boat’a son anda biniyor.Aralarında gemide kamarot olarak görev yapan Mr.Maynard da var.Hepsinin gördükleri olay; geminin batışı sırasında gemiden küçük bir kız çocuğu denize düşüyor.O andaK.üstünde bulunan Kapt.Smith çocuğun düştüğünü farkediyor ve hemen dışarı çıkıp denize atlıyor. Çocuğu denizden aldıktan sonra çocuk kollarında ve buz gibi suda yüzerek filikaya getirip çocuğu Mr.Mayard’ın kollarına veriyor ve kendisi de bütün ısrarlara ragmen filikaya binmeyi redderek tekrar yüzerek gemiye geri dönüyor. O anda hemen hemen suya gömülmeye başlayan geminin kıç üstüne direkt olarak çıkıp, kapıları kapatarak gemi ile beraber batıyor. Böylesine cesur ve kahraman bir kaptan, buzullar arasında 22/23 knot (mil) ile seyretmesinden dolayı mahkemece gıyabında suçlu bulunuyor. Ancak uzun yıllar sonra yapılan soruşturma ve araştırmalarda geminin yola çıkarken yakıt olarak kullanılan kömür ikmalinde,B elfast’ de kömür grevi olduğundan gemi yeterli kömür ikmali yapılamıyor ve kalan kömür miktarı ile Newyork’ a varabilmek için İceberg bölgesinde Kapt. Smith geminin süratini arttırıyor. Daha sonra yeniden açılan soruşturmada bu durum ortaya çıkıyor ve kapt’nın haklı olduğu kararına varılarak, suçluluğu ortadan kaldırılıyor. Titanic hakkında pek çok kitaplar basılıp, filimler çekiliyor fakat hiçbirisinde 'Suat Haluk' isminde birinci sınıf yolcu bileti alıp son günde bileti iade ederek parasını geri almasından bahsetmiyor. Son olarak da White Star Line President ve sahibi Mr.Bruce İsmay filimler ve kitaplarda anlatılanların aksine gemiyi en son terkeden kişidir. 

kma-001.jpgkma2-001.jpgkma2--001.jpgkma3.jpgkma4-001.jpgkma5-001.jpgkma6-001.jpgkma7.jpgkma8-001.jpgkma9-001.jpgkma10-001.jpgkma11-001.jpg

 

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim