• BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 8 °C

Nostalji: Denizcilik okullarındaki eğitim eksikliği

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Bu konuda daha önce deniz haberde denizcilik okullarındaki yanlış ve eksık eğitimler ile ilgili yazılarımın hiçbir ilgi çekmediğini ve dikkate almayı bırakın kendimi çeşitli eleştirilerin de hedefinde  buldum.

Bugünkü yazımda da daha Haziran/1942 yılında o yılların denizcilik camiasının saygın insanlarından ve özel kotrası ile ünlü merhum Kaptan Fuat Pirali’nin Deniz dergisinde yayınlanmış olan yazısını burada kısacasayın okuyucularla paylaşmak istedim;

1914 yılında kaptan Hamit Naci’nin yüksek kaldırımda kule kapısında şahsına ait dört odalı dairesinde nüçüncü defa kapılarını açtığı yüksek deniz ticaret mektebinde düzenlenen mezuniye t töreninde bütün denizle ilgili kuruluşlarının da katıldığı bu törende bakanlık adına söz alan deniz yolları umum müdürü yeni mezunlara hitaben yaptığı konuşmada kendine güvenen ve kendisine güvenilen denizcilerin yirminci asırda bütün dünya denizcilik üniversitelerinde olduğu gibi sadece talim gemilerinin armasında yetişebiLeçeğini dile getirmiş olması yıllardır bu konuda feryat eden kapt.Fuat Pirali’yi son derece memnun etmiştir.

Ayrıca aynı törende Kapt. Süreyya Gürsu’nunda kendisine en son bakanlık yazısı da Fuat Pirali’yi sevince boğmuştur. Bakanlık yazısı; denizciklik eğitimine katkı için Türkiye’de inşa edilmek üzere yeni bir eğitim gemisinin inşa çalışmalarına başlanmıştır. Ancak bu çalışma başarılı olamamış ve maaalesef bunun yerine hurdaya gitmek üzere olan öne söğütlü daha sonra balık mayın gemisi ve son olarak Ayancık mayın tarama gemisi eğitim gemisi olarak tahsis edilmiştir.

Aradan geçen 105 yıl sonunda bu konuda hiçbir gelişme yaşanmamıştır. Bir ara İst.teknik üniversitesi denixzcilik fakültesine hurdaya gitmek üzere olan akdeniz yolcu gemisi ve daha sonra armatörler tarafından kurulan eğitim vakfına ait adı önce Tüdev ve sonrasında Piri Reis üniversitesi olan kuruluşuna da yin e hurdaya gitmek üzere olan SAMSUN yolcu vapuru eğitim gemisi olarak tahsis edilmiştir. Aradan geçen yüz yıl sonrasına rağmen dünya denizcilik üniversitelerine 1 cm dahi yaklaşılamamıştır.

Ülkemiz denizcilik camiasında sadece gemi inşa sanayinde gurur duyulan bir gelişme gösterilmiştir. Denizcilik  Eğitiminde hala bir rigged eğitim gemisi yoktur ve bu ortamda da rigged denizcilerin yetişmesi ve dünya denizcilewri ile rekabet etmemiz söz konusu olamaz.Denizci ewğitimi alan bizim nadide pırıl pırıl gençelerimize sahip çıkmasmız gerekiyor.

İyi bir denizci sadece armadalarda yetişebilir. Bütün dünyada denizcilik okulları öğrencileri donanımlı eğitim gemilerinde yetişmektedir. Bütün arzumuz ülkemizde de bu sisteme vakit geçirmeden başlanmasıdır.

Ülkemiz pırıl pırıl enerjik gençlerle dolu. Onlara sahip çıkmamız gerekli.

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim