• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

MSC'nin çaresiz rotasyonu

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

MSC Akdeniz’de Yunanistan’dan sonra acaba geçekten Türkiye’yi  tercih mi etti? Yoksa Doğu Akdeniz’e sıkıştırıldı mı? Akdeniz’in özellikle son bir yıllık konteyner trafiğine dikkat ederek bir ‘Marine Statistic’ yapmak gerekiyor.

Yang Ming, Cosco, China Shipping’in son zamanlarda Akdeniz bölgesindeki yoğun baskısına ek olarak Maersk’ün de bu bölgeye yüklenmesinden sonra MSC hakim olduğu Akdeniz’i daha önce de benzer şekilde Pasifik hattından silindiği  gibi bu bölgede de yavaş yavaş sıkışıyor. Daha önce Hub Port olarak kullandığı Ashdod ve Haifa Limanları’nın yeni restorasyonlarını da Çin’e kaptırmasından sonra İsrail’de gücünü biraz kaybetti, şimdi de bu sene uzak doğuluların Pireaus Limanı’ndaki yeni rıhtım inşaatlarından sonra orayı da yavaş yavaş kaybedeceğini anlaması üzerine en son Türk limanlarında çözüm arıyor ve Doğu Akdeniz’de daha ileri gideceği bir yer de kalmadı  gibi gözüküyor. Ülkemiz için güzel bir şey olduğu muhakkak ancak Yang Ming ve Maersk de bu işin peşini bırakmayacaktır. Her ne kadar Maersk yeni 17 tanker siparişi ile  tanker filosuna ağırlık vermeye başladıysa da aslında bunun altında Çin ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmek yatıyor.  Doğu Akdeniz ve Marmara denizi yeni kapışmalara sahne olacaksa da artık yavaş yavaş MSC Amerika hattına sıkışıp kalacak. Kısa bir süre önce MSC Evyap Limanı'na getirdiği 19000 TEU’luk Giant konteyner gemi ile bunun ilk sinyalini vermiş fakat Gemlik Körfezi’ne henüz adım atamıyor. Maersk de Mersin, İskenderun, Haifa, Ashdod, Alexandria gibi güney limanlarındaki ağırlığını daha da arttıracaktır. Tekirdağ liman bölgesinde açılan yeni Asyaportta da trafiğin artması bakımından ülkemiz için yararlı olacaktır. MSC’inin kendine göre güzel jestlerinden fakat hatalarından biri de bu liman bölgesinde açılan ibadet yerleridir. Bu da denizciler için cazip ancak sadece cami, kilise ve sinagog açılması yetersiz. Hindistan bunu affetmez. Krishna’nın da bir heykelinin konması ile budist (Hintli) denizciler için de güzel bir hareket olurdu. Diğer bir konu da açılan kilise Ortodokslar için mi? Yoksa Katolikler için midir?  Limanı henüz ben görmedim sadece görenler ile konuşarak bilgi sahibi oldum. Ancak açılan kilisedeki resim ve figürlerde eğer Hazreti İsa’nın başının etrafında güneş varsa bu Karadeniz bağlantıları nedeniyle oradaki  ülkeler içindir ki MSC Yunanistan’ı da düşünerek bu Ortodoks kilisesini açmıştır. Aslında bütün denizciler için din ayırımı yapmaksızın bir ‘’Seaman Club’’ açabilseler en güzeli olurdu. Ancak MSC  bunun ön araştırmasını yaparak Müslüman bir ülke olan Türkiye de bunun açılamayacağını muhakkak öğrenmiştir.

Merak edilen konu acaba Maersk’ün MSC karşısında Marmara limanları için ne gibi bir planının olacağı ve boş durmayacağı kesin ve belki de Mardaş-Marport limanları ile yakın ilişkiye girerek Yang Ming ile beraber Gemlik Limanı’nı da geliştirebilirler.

Her ne olursa olsun neticede yine bu işin uzmanı ve Arkas Denizcilik’in patronu Lucien Arkas profesyonel politikası ilekendi menfaatleri doğrultusunda her iki firmayı da gayet güzel dengeleyerek bu işi yönlendirecektir. Ancak filo sayısı ile beraber gemi kapasitelerini arttırması gerekecek. Arkas da Maersk gibi tanker ağırlığını arttırmaya devam edecektir. 3 adet feeder yerine bir mother daha ekonomiktir.

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim