• BIST 9889.67
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Konteyner piyasındaki dalgalanmalar

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Yazımın asıl amacı ortaya konulan bazı yanlış bilgilere cevap vermektir.

1-MAERSK kısa bir süre önce Uzakdoğu, Pasifik ve Avustralya hatlarında, koreli operatörler ve MSC’nin de katılımı ile faaliyetine başladı. Daha önceki bir yazımda dünyada philosopy teorisini en başarılı bir şekilde tatbik eden firma olarak bahsetmiştim ancak dünyada herkes hata yapabilir. Ve maalesef MAERSK’de şimdi  büyük bir hatanın başında.

Öncelikle Çin tarafından politik nedenler ile Tayvan dışlanmaya başlamış ve kısa süre sonra Amerika’yı d karşısına almamak için bu kararından vazgeçmiştir. Şimdi Akdeniz’de olduğu gibi Uzakdoğu’da da MAERSK’e karşı birleşmeler başladı. Daha 1984-85 yıllarında, Güney Kore, Çin ve Tayvan, Pasifik’te MSC’ye karşı nasıl birleştilerse şimdi de MAERSK’e karşı birleşmeye başlayacaklar.

YangMing - Evergreen birleşmesi daha 1986 yılında geerçekleşti ve Güney Kore de buna destek verdi. MAERSK’ün hesap edemediği şey, Güney Kore operatörleri YangMing ve Evergreen ile göbekten birbirlerine bağlı olduklarıdır. Asla birbirlerine yanlış hareket yapmazlar ve MAERSK’e o bölgelerde ekmek yedirtmezler.

Bir konuşmada OOCL’nin CMA CGM’ye satılacağı haberi var. CMA CGM de aynı SEA LAND, APL MOLLER, HAMBURG SUD gibi MAERSK firmasına aittir. Yani, MAERSK’e satılacak demektir.

1996 istatistiğinde TOP TEN şöyledir ;

1-EVERGREEN

2-SEA LAND SERVİCE

3-AP MOLLER

4-NYK  

5-HANJIN SHIPPING   

6- P&O CONTAINERS

7-MITSUI LINES   

8-YANG MING MARINE

9-NSB NEDERELBE

10-OOCL                          

Kaynak: Martin Stapford-Clarkson Searching Co.-London, UK.

1996 yılının bu istatistiğinde toplam 401 firma arasında MAERSK yoktu ve dünya üçüncüsü AP MOLLER olarak sıralamadaydı. Daha sonra dünya ikincisi olan ASEALAND’ı , CMA CGM’i, HAMBURG SUD ve SAFMARINE’i de alarak şu anda birinci sıraya yerleşti. Aynı yılda 17.sırada olan MSC birden büyüyerek dünyaya yayıldı.Halen savaş büyümeye devam ediyor.

Daha bu yılda zaten yüzde 33’ü Tayvanlılara ait olan Yang Ming ve Evergreen birleştiler ve şimdi güney Kore ve Çin desteği ile Pasifik, Uzakdoğu ve Avustralya hattında MAERSK’e karşı güç birliği yaparak daha da aktif faaliyet göstereceklerdir.

MAERSK’de bu durumu kesinlikle hesaplamıştır ve Uzakdoğu güçleri ile baş edemeyeceğini bilir. Ancak dünyada özellikle Uzakdoğu ve batı arasındaki her gün daha da artan arz-talep durumunu dengede tutabilirler. Son bir yıldır UASC ve ZIM’de MAERSK’e destek vermektedir.

ARKAS’IN ATURKON’U satın alacağından bahsediliyor. Ancak Lucien Arkas  TURKON’a desteğini sürdürür fakat talep gelmedikçe asla bu hareketi yapmaz .Birleşebilir ama satın almaz. Önümüzdeki aylarda Uzakdoğu’daki  bu mücadelenin galiplerini göreceğiz. TURKON ve ARKAS beraberliği dünya konteyner piyasasında yeni bir gücü ortaya çıkarabilir.

Boş konteyner üretiminde de yıllık 130.000 konteyner ile dünya lideri olan Türkiye’deki bu faaliyetin de yüzde 15’i Tayvan ortaklığıdır.

Konteyner piyasasında Tayvanlılarınlıların üstünlüğü tartışılmaz ve Amerika’nın Uzakdoğu’daki radarı olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle yakında Çin’in büyük firmalarından bir iki tanesinin daha Tayvanlılara satılması sürpriz olmayacaktır ve Uzakdoğu  Tayvan-MAERSK arenasına dönecek ve bu arenada üçüncü bir güç olarak ARKAS-TURKON birliği de görülme ihtimali olacaktır. Benim kişisel görüşüm, Lucien ARKAS’ın bu konuda ince philosophic planları olduğu yönündedir. Metin Kalkavanın’ da bu alandaki önemli tecrübeleri de buna büyük katkı sağlayacaktır.

Netice olarak MAERSK’ün bu seferki Uzakdoğu hesapları çarşıya uymayabilir.

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim