• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Gemilerimize olası büyük tehdit

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Son zamanlarda ülkemizde terör saldırıları arttı ve ses getirmesi için ülke çapında, halk arasında büyük bir huzursuzluk yaratabilmek adına hedef gözetmeksizin her yöne yapılmaya başlandı.

Evet, şu an için yarattıkları huzursuzluk ve tedirginliğe bakıldığında bunu kısmen başarıyorlar, ancak onlar için yeterli olmuyor. Hatırlanırsa Amerika’da 11 Eylül terör saldırısının yarattığı kabus, sadece Amerika’da değil bütün dünya üzerinde etkili oldu ve yalnızca karadaki halk ile sınrılı kalmadı. Özellikle Amerika’nın aldığı tedbirler biz denizciler üzerinde inenılmaz bir baskı yarattı. Sadece limanlarda, rıhtıma yanaştıktan sonra yapılan aramalar değil, gemi daha limana gelmeden önce yolda durdurularak yapılan gemi ve personel kontrolları bizleri yıldırdı. Aslında bu yapılan saldırılar, her ne kadar son zamanlarda ülkemizdeki terör saldırılarından farklı kaynaklardan olsa da, terör terördür. Terörün tek amacı ses getirip, huzursuzluk ve tedirginlik yaratmaktır.

Farklı bir ses getirebilmek adına rahatlıkla denizcilik sektöründe gemileri de hedeflerine alabilirler. Bu tür olası bir risk karşısında kendimizi ve gemimizi güvence altına alabilmek için bütün gemilerimizde ve limanlarımızda daha detaylı güvenlik tedbirlerin alınmasında çok büyük yarar var. Özellikle ISPS güvenlik kuralları hemen hemen bütün gemilerde ve limanlarda  ugulanmakta ancak yeterli değil. .Bütün bu tedbirlerin yoğunlaştırılmasının neticesinde yine en büyük sıkıntılardan biz denizciler etkileneceğiz fakat çok kötü bir zamandan geçtiğimizi görmemiz gerekiyor.

Limanlarda;

Limanlara giren kişiler aranıyor hatta X-RAY’den de geçiriliyor ancak limana giren arabaların sadece bagajlarına göz kontrolü yapılıyor fakat arabalar dedektörle taranmıyor.

Gemi girişlerinde ; (Rutin kontrol ve kayıtlar dışında ek olarak),

1) Gemiye her gelen kişinin lumbar ağzında kesinlikle kimliğinden yüz kontrolü yapılması,

2) El bagajlarının ciddiyetle aranması, 

3) Hemen hemen her gemide mevcut olan el dedektörü ile metal aranmasının yapılması,

4) Gemiye her gelen kişinin muhakkak gemi ile ilgili bir sebebinin olmasına dikkat edilmesi,

5) Herhangi bir personel ziyareti  olacaksa (aile bireyleri hariç) ziyaret edilmek istenen kişinin kontrol noktasına çağrılarak ziyaretçi ile konuşma ve birbirlerine karşı olan davranışlarını izlemek,

6) Amaç sadece ziyaret ise geminin ofis veya salonunda ağırlanması (Aile bireyleri hariç) ve başka yerlere girilmesine izin verilmemesi,

7) Bütün gemilerimizde belirli bölgeler kamera ile izlenmkte ancak ve özellikle geminin sancak-iskele full bordasının da gözlenmesinde büyük fayda var.

8) Gemilerde bu konuda personele daimi eğitim verilmesi ve onların bilinçlendirilmesi,

Bütün arzumuz gemilerimize bu tür saldırıların olmaması ve ülkemizdeki terörün son bulmasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim