• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 16 °C

Dünyada Kaç Adet İmdat İşareti Olan S.O.S. Kullanılmaktadır

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

1909 yılında çıkarılan bir yasa ile denizcilikte yardım işareti olarak SOS getirilmiştir ve bunu da dünyada ilk defa Titanic gemisi kullanmıştır. O yıla kadar denizcilikte CQD kodu kullanılıyordu. Artık hiçbir denizcilik şirketi hiçbir gemisinin tanınma işaretlerine uğursuzluk getirebileceği düşüncesi ile bu harfleri kullanmamaktadırlar. Yıllar önce bir firmada yeni gemi teslim almaya gitmiştim. Ertesi sabah gemiye geminin tanınma işareti gelmişti. TCQD şirketine bunu değiştirmemiz gerektiğini bildirdim. Bana güldüler ve dalga geçtiler. Bir ay sonra geminin sancak tarafta topside tankın güverte kısmından infilak etti. Aynı gün hemen tanınma işareti değiştirildi. Ekmeğini yediğim ve sevdiğim bir şirket olduğu için asla bu konuyu dillendirmedim. Zaten yazdığım JAMBO isimli kitabımda bütün bu superstition konularını işlemiştim. Kısa bir süre sonra yayınlanacak olan JAMBO 2 kitabımda da aynı konuları işliyorum.

1- SOS – SAVE OUR SOUL (yardım isteyen gemilerin yayınladıkları  canımızı kurtarın sinyali.

2- İlk defa Norveçlilerin denizleri korumak için kullandıkları SOS – Save Our Seas

3- 15. ve 16. asırlarda bir gemide bir erkek çocuğu dünyaya geldiğinde adını direkt olarak  Güneşin oğlu anlamına gelen SOS koyuluyormuş. (Son of Sun)

4- 1912 yılında batan Titanic gemisinin ölen personelinin aileleri için yardım kampanyası başlatıldı ve herkesten 1 şilin (Eski İngiliz para birimi) yardım göndermeleri  isteniyordu. Bu kampanyanın adı : Send (SEND ON SHILLING) – SOS Bir şilin gönder.             

5- SAVE OURS EAFERER- 1980 sonrası dünya denizcilerine yardımcı olmak onların sesi olabilmek için Katolik papazların kurduğu Flight Angel  Seaman Clublar ve merkezi Hong Kong’da  olan ve şubesinin de Londra’da bulunduğu Seaferer Center’ın slogan haline getirdikleri “SAVE OUR SEAFERERS”dır SOS.

Türk Denizcilerinin bilmediği bir şey Eğer bir gemi adamının (Milliyeti hiç önemli değil) herhangi bir  şirket ile özellikle para konusunda sorun yaşayanlara tavsiyem, eğer bir şirket ile para sorunu yaşarsanız  bu merkezlere bildirdiğinizde  onlar gemi adamını korumak için ellerinden geleni yapıyorlar ve o armatörün gemisi hiçbir limanda rahat edemiyor. Özellikle PSC sıkıntıları yaşıyorlar ve sorun çözülene kadar peşleri bırakılmıyor. Herhangi bir hukuki yol aramaya kesinlikle gerek yoktur. Herhalde sorun yaşayan denizciler bana okkalı bir teşekkür borçları olacaktır. Hong Kong Center bütün dünya denizcilerine ayırım yapmadan yardımcı oluyor. Yüzme havuzlu cafeli bir otelin ilk dört katında yer olan bu 4 ofiste Katolik papazlar her birinin önünde bilgisayarcılığı ile bütün dünya ile iletişim halindeler. Eğer Hong Kong’da zorda kalırsanız hemen bu otele gidin. Kime sorsanız gösterirler. Sizden otel ve yemek parası alınmıyor. Cafe hizmeti de ücretsiz. 2018 yılı Türk denizcilerine yardım sloganı da SAVE OUR TURKISH SEFARERS.

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim