• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Dünya düz müdür yoksa yuvarlak mıdır?

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Son yılarda Dünya üzerinde yeni bir tartışma konusu başladı. Dünya düz müdür yoksa yuvarlak mıdır? Amerika da Hint kökenli bir tarikatın başlattığı ve Türkiye’de de söylendiğine göre 6 milyon taraftarının bulunduğu bu tarikat Dünya’nın tamamıyla düz olduğunu savunmaktadırlar. Bunlardan birkaçıyla gemilerde karşılaştım ve ortaya koyduğum kanıtlara rağmen kendilerini ikna etmem mümkün olmadı.

Aslında Dünya ne düzdür ve ne de yuvarlaktır. Dünya geometri dilinde jeoid olarak (sonsuzgen) olarak tanımlanan 16 köşelidir ve bunu Dünya’da ilk kanıtlayan1513 yılında Gelibolu’da ceylan derisi üzerine çizdiği harita ile Karamanlı Hacı Ali Mehmedin oğlu ünlü Osmanlı Denizcisi Kemal reisin yeğeni asıl adı Muhiddin PİRİ olan Piri reistir ve bu harita 09.11.1929 tarihinde Topkapı sarayının müze haline getirilişi sırasında milli müzeler müdürü B.Halil Ethem tarafından sarayın Harem dairesinde bulunmuştur.

Üzerindeki yemek lekelerinden yemek masası örtüsü olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Bütün gençliğini ve hayatını bu haritaya adayan ve şu anda NASA da görevli olan ve benim birkaç yazımın Nasa’nın özel dergisinde yayınlanmasını sağlayan ünlü araştırmacı, tarihçi yakın dostum Sn. Metin Soylu’dur.

Piri Reisin haritasının doğruluğunun ve Dünya’nın 16 köşeli olduğunun kanıtı için Uzaya bir füze gönderilmesini sağlayan ve Uzaydan simülasyon ile Dünya üzerinden su ve hava kütlesi silindiğinde geriye Dünyanın 16 köşeli olduğu şekli kaldığı tespit edilmiştir ve bu da bütün Dünya’ya Piri Reisin haritasının doğruluğunu kanıtlamıştır.

Şimdi gelelim bizim bilime verdiğimiz öneme...

1552 yılında önemli bir Porteski üssü olan Maskatı ardından Kişm adasını alarak Hürmüz kalesini kuşatmıştır. O sırada Portekizlerin Basra körfezini kapatmak istediklerini duyarak  hemen kuzeye yönelmiştir. Donanmayı Basra körfezinde bıraktığı gibi asıl iddialar ile padişah Kanuni Sultan Süleyman’a şikayet edilmesi üzerine kanuni de Piri Reisi Kahire’de yakalatarak 1554 yılında kafasını kestirerek Dünya’daki bilim onurumuzu idam ettirmiştir.

Halen daha Piri Reisin Dünya üzerinden su kütlesini yok sayarak, bu haritayı nasıl çizip Dünyanın 16 köşeli olduğunu gösterebildiği  açıklaması yapılamamakladır. Dünyanın yuvarlaklığı 1519 yılında Ferdinand Magellan tarafından kanıtlanmak nedeniyle 5 gemi ile İspanyanın Sevilla limanından yola çıkılmış daima doğuya doğru rota takip edilmiş fakat yolda Filipinlerde Magellanın öldürülmesi ile 4 gemi ile yola devam edilmiş fakat çeşitli nedenlerle 3 gemi daha zayi olarak 1522 yılında filonun malzeme gemisi olan Kaptan San Sebaastian Del Kano komutasındaki Victoria gemisi daima doğuya giderek 3 yıl sonunda kalkış limanı olan Sevilla’ya varmıştır.

Bu olay Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan olaydır. Piri Reisinde çizdiği harita da buna dahil edildiğinde sonuçta jeodezik olan 16 köşeli bir küre ortaya çıkmaktadır.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim