• BIST 9656.17
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Denizcilik okullarının genç öğrencileri ve denizcilere tavsiyeler

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Daha önce de birkaç defa yazılarımda dile getirdiğim üzere okullarımızda çok eksik bir eğitim sistemi devam ediyor. Okullarımızın profesyonel (rigged seafarer) yetiştirebilmesi için deniz genel kültürünün de verilmesi gerekli. Son zamanlarda gemilerde beraber çalıştığım zabit arkadaşlarda bu eksiklikleri gözlemlemem üzerine bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Aksi halde denizcilerimiz ordinary seaferer seviyesinin üstüne çıkamaz. Bizler daha hala eski korsan zamanındaki denizciliğimiz ile öğünerek hareket ediyoruz.

(Piri Reis ve Turgut Reis hariç) ,

Piri Reis; Dünyanın 16 köşeli olduğunu kanıtlayan insan, Mercator izdüşümünün ilk bulan insan. Kutup yıldızından enlem tayin edebilen ilklerden. Meteorolojik tahminleri hatasız yapabilen insan. (Ne yazık ki adını taşıyan üniversite de bile bunlar tam olarak bilinmeyenler. Dünya haritasını çizen ilk Türk diye verilen yanlış bilgiler. Piri Reis hayatı boyunca sadece bir defa Cibraltar boğazından çıkarak 200 mil açılmıştır ve Portekizlilerin Cezayir’e saldırması ile hemen geri dönmüştür. Haritasını Akdeniz ve Arap denizinde savaştığı Portekiz ve İspanyol gemilerinden eline geçirdiği parça haritaları birleştirerek Mercator izdüşümü ile çizmiş ve Kitabı Bahriyesinde de bunu büyük bir dürüstlük ile belirtmiştir. Merecator İzdüşümü Piri Reis öldürüldükten 35 yıl sonar Hollandalı Gerard Mercator tarafından bulunmuş ve maalesef bizim denizciliğe ilgisizliğimiz nedeniyle buna sahip çıkamadık.

Kaynak : Nasa Çalışmaları / Selim SOYLU)

Turgut Reis ; otoritelerce dünyanın ilk gemi inşa mühendisi kabul ediliyor. 1535 yılında Marmaris’te yaptığı saatter halinde 13 knt hıza ulaşan çektirmeleri ile Barbaros Preveze savaşını, kısa zamanda yüksek manevra kabiliyeti ile Andrea Doria’nın filosunun arkasına geçerek kuşatması ile kazanmıştır.

-The History Of Pairates –Argus KONSTAM

Ayni otoriteler 15/16.asrın en küstah fakat en cesur korsanları olarak da Murat ve Burak Reis olarak gösteriliyor. Tarihimizle övünebilmek için bu kişileri de bilmek gerekiyor.

Ayrıca denizde seyreden bir tekne veya gemi için en önemli şey pozisyondur ve bunun için de bilinmesi gereken enlem ve boylamdır. Acaba enlemi ve boylamı ilk defa kimler bulmuştur. Sorun Türk denizcilerinin yüzde 90’ının bunları bilmeyişidir. Bir kalp cerrahına sorun, ilk defa kalp ameliyatını kim yapmıştır diye anında cevap alırsınız. Bizim de denizci olarak mesleğimizin kültürü olarak bunları gençlerimize öğretmemiz gerekiyor. Bütün bunlar aynı zamanda herkesin ilgisini çeken bir genel kültürdür. Bir grup içeresinde bir denizci varsa ve bu kültüre de meraklı ise sadece o konuşur ve herkes büyük bir hayranlıkla dinler.

Örneğin soracağım sorulara daha önce benimle beraber bulunmamış hiçbir denizci veya öğretim üyesi cevap veremez;

-Bütün bu okyanuslar ve denizlerde kaç ton su vardır ? (internet de buna zayıf kalıyor, yanlış bilgiler veriyor.).

-Seyir halindeki herhangi tip ve tonajdaki bir gemi devri daim sistemi ile kaç ton su kütlesini devamlı yanında taşır?

Denizcilik yiğitliktir, cesarettir, temizliktir, aşktır ve en önemlisi ise kutsaldır. Denizler ortasında yalnız fakat tam bir sevgi ortamındadır ve Allah ile arasında başka hiçbir şey yoktur. Çok renkli bir ruh dünyası içerisinde özgürce gezer dolaşır. Mikropsuz ortamda yaşadığından sağlıklıdır. Denizde grip olmuş nezle olmuş birisine kolay kolay rastlanmaz.

Denizci kardeşlerim; Lütfen kendinizi kitap okumaya alıştırın, meslekten çok daha fazla zevk almaya başlarsınız. Şiirlerini, şarkılarını, efsanelerini öğrenin. Bu konularda yazılmış binlerce denizcilik kitapları var. İlgili kardeşlerim benim ile irtibata geçebilir ve seve seve yardımcı olurum. Benimle her zaman için DenizHaber aracılığı ile irtibat kurabilirsiniz. Piyasada 400.000 kitap var fakat maalesef Türkiye’de bulamazsınız. Hangi okuldan mezun olduğunuzun hiçbir önemi yoktur. Önemli olan mesleğe ilginiz ve sevginizdir. Meslek aleyhinde konuşanlara da asla kulak asmayın. Onlarda gerekli cesaret yoktur ve onlardan ancak office boy olur. 

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim