• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Deniz Kültürü - 2

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Son yapılan eğitim toplantısında denizcilerin eğitimi konusunda yine etkin kararlar alınamadı. Şu anda armatörler tarafından üzerinde en çok yatırım yapılmaya çalışılan denizcilik olkulu Piri Reis Üniversitesi.

Dünya denizcilik üniversiteleri arasında çok iyi bir konumda olduğundan bahsedilerek yanlış imajlar yaratılıyor ve aynı zama dahi yolcu gemisinden nda okula gerekli değer verilemiyor.

Dünya denizcilik üniversiteleri arasında okul gemisi olsrak yolcu gemisi kullanılan tek üniversite Piri Reis’tir. Daha önceki yazılarımda da dile getirdiğim üzere ARMADA kullanmak mecburiyetindedir ve staj olarak da yat turları gibi Çeşme-Bodrum-Marmaris gibi limanlar arası staj olmaz. Armada ile dünya denizlerini dolaşmak gerekir. İyi bir denizcilik eğitimi sadece Armada üzerinde olur. 10 bin dwt bir rigged (DONANIMLI) general Cargo gemisi dahiİ bin defa daha yeterli olur. Çok iyi eğitim sahibibi olan DTO başkanı  Sn. Tamer Kıran’ın buna öncülük etmesi gerekir. Okulun da süratle bachelor acience eğitim sistemine geçmesi gerekir. Önce eğitim ve sonrasında da kültür gerekli.

Örneğin, acaba kaç öğrenci Piri Reis’in NASA’dan 500 yıl önce dünyanın 16 köşeli olduğunu kanıtladığını, mercator izdüşüm sistemini Gerard Mercator’dan 60 yıl önce bulduğunu biliyor.

Eğitim ve kültür beraber yürür. Şu anda dünyada yayınlanmış olan 400 bin denizcilik kitabından acaba kaç tanesinden öğrencilerin haberi var. Rant uğruna denizcilik eğitimine büyük zarar veriliyor. Türkiye hala birer haftalık kurslarla yetersiz denizci yetiştirmek peşinde. Maalesef Denizcilik Federasyonu da buna seyirci kalıyor.

Bütün bu bahsetmek istediklerim dünya deniz ticaretinin de temelini oluşturmaktadır. Gördüğmüz kadarı ile şu anda Türkiye sadece gemi inşa sanayiine yoğunlaşmış durumda. Daenizciliğimiz gelişiyor ama denizcilerimiz ise tepetaklak aşağıya iniyor. Dünya ile nasıl rekabet edeceğiz.

--Denizcilik kültürüne gelince, bizler mevcut kültürümüze dahi sahip çıkamıyoruz.

Dünya denizciliğinde kullanılan tam 3600 adet bağ vardır ve bu bağlar içinde bütün dünya otoritelerice kabul edilen en romantik ve bilimsel bağ ’’TURK’S HEAD ’’ Türk başı halat bağıdır ve tam 40 çeşidi vardır.

Kaynak; The Ashley Book Of Knots. first ed.1944  last ed. 1979

 An overhanded knot. The Turk’s Head ismuch neater-and considered by dome an ornament.—WILLIAM BRADY-The Kaedge Anchor, 1841.

---aDünya otoriteleri tarafından kabul gören dünyanın ilk gemi inşa mühendislerinden birinin 15.asırda kendi planıyle  Marmariste inşa ettiği ÇEKTİRMELER ile Turgut Reis olduğudur. Süratleri 13 knot olup Preveze Deniz Savaşı’nın da bu tekneler sayesinde kazanıldığıdır.

Kaynak: The History Of Pirates. By ANGUS KONSTAM-1999.. NEWYORK.

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim