• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 4 °C

Bütün Deniz Ticaret Okullarına naçizane bir öneri

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

Sayın hocamız, abimiz, babamız Sn. Rafet Yalçın’ın daha bundan 57 yıl önce 1961 yılı Kasım ayında bütün denizcilik yetkililerine yapmış olduğu öneri temennisini ben de bir kez daha yinelemeyi amaçladım. Kendi haline terk edilen bir meyve ağacı asgari ihtiyaçları ile aşağı yukarı her mevsim meyvesini verir fakat bazı mevsimler iyi bazı mevsimler kötü olabilir. Bazen bol bazen fakirdir. Eğer daima iyi kaliteli ve bol ürün vermesi isteniyorsa suni yollarla bakıma ve gelişmesine özen gösterilmesi gereklidir.

Asrımıza ayak uydurabilmesi için Deniz Ticareti Eğitim Kuruluşlarında zamanla büyümesi, olgunlaşması ve yeni bir kimlik kazanması kaçınılmazdır. Bu kuruluşlarda bir ferdin yetişmesi kendi şahsi gayreti ile beraber, yetişmiş olduğu eğitim kuruluşunun da zaman içerisinde aynı şekilde mükemmeliyetine bağlıdır. Bu kuruluşlar da yetiştirmiş oldukları elemanların kalitesi ile Ülkelerinin kalkınmasında önemli rol oynar, onlara bağlı diğer iş kollarının da gelişmesine yardımcı olur.

Denizcilik; Ülkemiz için hayati bir iş kolu ve yatırım sahası olması nedeniyle TÜRK ekonomisindeki önemli etkisini de göz önünde bulundurarak denizcilğimizin kalkınmasını düşünerek bu sahaya eleman yetiştiren eğitim kurumlarımızın da geliştirilmesi göz ardı edilmemelidir.

Bu konuya Amerika’nın dahi büyük önem vermesi ve birincisinin 1961 yılında açılan deniz ticaret akademisi ile kısa zamanda sayı altıya ulaşmış ve halen de devamlı eğitim sistemlerini geliştrirerek devam etmektedir. Bu akademilerden örneğin KİNG POİNT DENİZ TİCARET AKADEMİSİ  öğrencileri halen Avrupa Deniz Ticaret Gemilerinde yaz stajlarını zabit ve ücretli olarak yapmaktadır. Bu akademiler zaman içerisinde asrın gelişimlerine uygun olarak kendilerini bu gelişime adapte etmişler ve halen daha devamlı gelişim içerisindedir.

Nükleer enerjisinin gemilere uygulanmaya başlaması ile bu akademiler; programlarına Nükleer Fiziği de eklemişlerdir. İki bölüm olan branşlarını Nükleer Mühendisliği de ilave ederek üçe çıkarmışlardır. Mezunlarına; ‘’Bachelor of  Science’’ diploması vermektedirler. Bu Akademilerden mezun olanların aldıkları diplomalar şöyledir:

1-) Bachelor of Marine Sciense ( Marine Engineering )
2-) Bachelor of Marine Sciense
3-) Bachelor of MARİNE Science (Nuclear Engineering )

Amerika’da pek çok Denizcilik Kuruluşları ile sigorta şirketlerinde örneğin GENERAL MOTORS, GENERAL ELECTRİK, WESTİNG HGOUSE gibi tanınmış büyük sanayi şirketleri ile BETLEHEM ve MARYLAND gibi tersanelerinde birçok Denizcilik Akademisi mezunu çalışmakta ve bu gibi işletmelerce talep edilmekte. Bahsi geçen işletmelerde Sn.Rafet Yalçın’ın temas ettiği birçok Yöneticiler daima bu Deniz Ticaret Akademi mezunlarını tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

Bütün Dünya Denizcilik Akademilerinde olduğu gibi bizde de eğitim gemilerinin ARMADA (Makine ve yelken donanımlı) olması şart. Bazı Armatörlerimiz gelişmeleri kendi bünyelerinde çalışanlarına verdikleri kurslarla telafi etmeye çalışıyor ancak bu kursların yeterli olup olmadıkları tartılır. Daha önceki yazılarımda da devamlı dile getirmeye çalıştığım bizdeki bu eksikliklerin hiçbiri dikkate alınmadı. Tam aksine pek çok olumsuz tepkiler aldım ve nihayetinde işsiz kalmama kadar uzandı.

Ancak yine de beni susturamadılar. Her zaman büyük teşekkür borçlu olduğum Deniz haber Ajansı Yöneticisi Sn. Recep Canpolat benden hiçbir zaman desteğini esirgemeyip bana ses oldu ve olmaya da devam ediyor ve bu vesile ile buradan kendisine saygı ve teşekkürlerimi bir defa daha sunmak istiyorum. Denizde tecrübe esastır denir.

Bu işin kuralı dinamizm ve tecrübedir. -Sözün kaynağı: Colombia Üniversitesi Prof. Elizabeth Goodwin- Her şeye rağmen TÜRK Denizciliği ve Denizcileri adına sesimi duyurmaya devam edeceğim. Denizcilik camiasına en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Eğer bir saygısızlıkta bulunduysam sizlerden özür dilerim.

Saygılarımla, Sevgilerimle.

KAPTAN--MESUT AZMİ GÖKSOY  

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim