• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Aperatif bir renk tartışması

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

2011 yılına kadar  Amerikan televizyon kanallarından ABS kanalında her akşam 30 dakikalık bir konuşma yapan kanalın ünlü Talkshow sunucusu ve dünyanın en çok bodyguard ile dolaşan, 2011 yılında 92 yaşında vefat eden Mr. Andy Rooney’e bir konuşmasına karşı cevaben verdiğim mesaja, vefat ettiği için cevap alamadım. Sorumu siz sayın Deniz Haber okuyucuları ile paylaşmayı arzu ettim;

Mr. Andy Rooney’in yapmış olduğu konuşmalarının ilginçliği ve gördüğü ilgi nedeniyle sohbetleri  her yıl kitap halinde basılarak yayınlanıyordu.

Örneğin sohbetlerinden birisi şöyle;

Amerikan bayrağı renklerini nereden almıştır ? Uzun süre Amerikan Senatosu’nda ve Coca Cola bünyesi içerisinde yaptığı araştırmalarının neticesinde Amerika’nın bayrak renklerini Pepsi Cola’dan aldığı neticesine ulaşmış. Bu araştırmaları sırasında ayrıca Amerikan ticaret piyasasını analiz ederek, inceleyerek bir firmanın veya markanın piyasa hakimiyetini nasıl ele geçirdiği konusunda da vardığı sonucu bir TV akşam sohbetinde bütün izleyicileri ile paylaşıyor ve buna da örnek olarak Coca Cola’yı gösteriyor; Şu anda denizcilik piyasasında da gayet net olarak gözüken bu konuyu bir başka yazımda paylaşacağım. Halen dünyada 38 ülkenin bayrak renkleri aynı (Kırmızı-Beyaz ve Lacivert). İngiltere’nin bu kadar ülke bayrağını etkisi altına alması öyle pek önemsenmeyecek bir konu değil. Pek çok ülkenin kendi bayrak renklerini yaratması mümkün olmadı çünkü bayrak ulusal ve dinsel konu içerdiğinden tartışılması doğru olmaz ve Deniz Haber’in prensiplerini ihlal etmemek için de bu konuya girmiyorum. Ancak bu konuda detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar sözlü olmak kaydıyla benimle irtibata geçebilirler.

Amerika’da bulunan -America Legion’da çalışan ve flag expert olan -Mr.Mike Buss’ın açıklamasına göre Amerika’nın Bayrak renklerinin Mother Land yani İngiltere bayrak renklerinden alındığı şeklinde. Ancak bu açıklama dünyadaki 38 ülkenin de aynı olan renklerinin İngiltere’nin etkisi altında mı kalarak aldığını açıklamıyor ancak başka bir alternatif açıklama da yapmak mümkün değil. Şu ana kadar Mr. Andy Roony’in iddiası yani  Amerika’nın bayrak renklerini Pepsi Cola’dan aldığı yönünde.2011 yılında kendisine bu konu ile ilgili gönderdiğim yazımda, renkleri İngiltere’den almak yerine Pepsi’den aldığını iddia etmesinin yanlış olmasına rağmen, milliyetçi bir tavır sergilemesinin takdire şayan bir davranış olduğunu ve fanatik bir takipçisi olduğumu belirttim ama  maalesef ölümüne denk geldiğinden kendisinden herhangi bir cevap alamadım.

Bu arada ek bilgi olarak, İngiltere’nin bayrak ismi  ( Union Jack – Union Flag), İngiliz hanedanından Kral I. James (1603-1625) tarafından dizayn edildiğinden bayrak ismi de Union Jack olarak kayıtlara geçiyor.

Bir sonraki yazımda da yine Mr.Andy Rooney’nin dünyadaki evliliklerde her yıl daha da artan boşanmaların 300 bin boşanma davasının incelenerek yapılan analiz sonucunda bulunan genel olarak boşanmaların sebebini sizlerle paylaşacağım. Belki yeni nesil gençlere evlenmeden önce neleri incelemeleri gerektiği konusunda bir faydam olabilir.

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim