• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 15 °C

1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

İnsanlık tarihinin eşsiz ve rakipsiz bir varlığı olan Türk milletinin bütün kabiliyet ve meziyetlerini nefsinde toplayan büyük Türk evladı ebedi şefimiz Atatürk, şu kıymetli sözleri ile gözlerimizi denizlere çevirtmiş, kalplerimizi denizlere bağlamıştır. Ölçüsüz dehasının yoktan var ettiği pek çok oluşumlar arasında Türk milletine deniz sevgisiyle denizcilik ülküsünü, bu sevinçli bayramımızda hatırlamak ona olan minnetimizi vadetmek için bu günü kutlamaktayız.

‘En güzel coğrafi vaziyette, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, endüstrisi, ticareti ve sporu ile denizci yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük milli ülkesi olarak düşünmeli ve onu zamanda başarmalıyız.’ (M.K. Atatürk 1.11.1938)

Ekte . 1 Temmuz 1939 yılında bu yıl kutlamanın bütün denizcilik camiası tarafından nasıl bir coşku ile kutlandığının fotoğrafları vardır. Yıl; 1 Temmuz 2018’de gerçekleştirilen kutlamalar ile arasındaki farkı herhalde çok rahat fark edeceksinizdir ve bu son kutlamanın bugünkü denizciliğimizin de vardığı yeri gayet güzel göstermektedir.

Evet bugünkü denizciliğimiz gelişmiştir. Ancak sadece ticaret, armatörlük ve gemi inşa sanayisinde olan bir gelişme. 

Denizcilik ancak iyi yetişmiş kaliteli denizcilerle gelişebilir. Öncelikle armatörlerin bu konuya ağırlık vermesi gerekiyor. Son yıllarda market zincirleri gibi açılan okulların amacı, dikkatli denizciler yetiştirmek değil sadece denizci sayısını arttırarak ücret düşüklüğü yaratmaktır. Armatörler bu politikalarından vazgeçmedikleri sürece Türk denizciliği asla gelişemez.

Denizciliğimiz 100 sene önce nasılsa şimdide aynı durumdadır. Hatta öyle bir haldeki , ücretini isteyen gemi adamının liman cüzdanı dahi iptal edilebilmekte fakat armatöre asla hiçbir soru sorulmadığı gibi haklarında hiçbir denetlim dahi yapılmamaktadır.

Güç hala işverendedir ve gemi adamının zavallılığı ortadadır.

Kimlerin 1 Temmuz Denizcilik Bayramı’nı kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk Denizcilik Bayramını sadece işverenlere mi bahşetti? Bayram kutlaması dahi Taksim’de değil, Beşiktaş’ta Barbaros anıtı önünde yapılıyor ama Kabotaj haklarımızı o sağlamadı. Barbaros da bizim büyük bir kahramanımızdır.

O kahramanlarımız için de ayrı bir kutlama yapılabilir.

1 Temmuz kutlaması son 79 yılda denizcilerin değil armatörlerin bayramı haline gelmiştir. 
Ancak bütün armatörleri buna dahil etmek büyük haksızlık olur. Hala gemi adamlarına büyük değer veren armatörlerimiz de var. Merhum Haşim Mardin, Hayri Baran ve son yıllarda denizciye en çok değer veren Arkas Denizcilik.

Türkiye’de denizciye verilen değer, ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi ile artacaktır.

mesut-azmi.jpgmesut-azmi2.jpgmesut-azmi3.jpgmesut-azmi4.jpgmesut-azmi5.jpgmesut-azmi6.jpgmesut-azmi7.jpgmesut-azmi8.jpgmesut-azmi9.jpg

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim