• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

West Marine'e Akdeniz'den teklif yağıyor

West Marine'e Akdeniz'den teklif yağıyor
Amerika'nın yat malzemesi satan en büyük mağaza zinciri West Marine, Amerika Kıtası dışındaki tek pazarı Türkiye'de beş yılda 15 kat büyüdü.

Amerika'nın yat malzemesi satan en büyük mağaza zinciri West Marine, Amerika Kıtası dışındaki tek pazarı Türkiye'de beş yılda 15 kat büyüdü. Rahmi Koç'un ana hissedarlığında franchise sistemi ile Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yayılan şirkete, Türkiye franchiselığı üzerinden Yunanistan, Mısır gibi Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden yurtdışında ortak mağaza açma teklifleri gelmeye başladı.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, hem kendisine yaptığı teknelerde hem de Tuzla tersanelerinde yapılan yatlarda malzeme bulmak konusunda sıkıntı yaşandığı için 2008 yılında Kartal'da ilk West Marine şubesini açmıştı. Şirket, beş yılda mağaza sayısını 4'e çıkardı. Yat sektörünün yavaş büyümesine rağmen West Marine'nin kısa zamanda cirosunu 8 milyon dolara çıkararak büyük bir başarı yakaladığını ifade eden Türkiye Genel Müdürü Nadir Yalçınalp, West Marine'nin hızlı büyümesinin  bölge ülkelerde de dikkat çektiğini belirtti.

Yalçınalp, özellikle Akdeniz'e kısıyı olan ülkelerden ortak mağaza açma teklifleri aldıklarını anlattı. Yalçınalp, "Rusya'nın yanı sıra Mısır, İsrail ve Lübnan gibi ülkelerden o ülkelerde ortak mağaza açmamız konusunda teklifler geliyor. Henüz bu teklifleri değerlendirme aşamasındayız. Ne kadar kârlı olacağını araştırıyoruz" diye konuştu.

5. mağaza Avrupa yakasına açılacak

Kartal dışında, Kalamış, Bodrum, Marmaris ve Göcek'te şubeleri bulunan şirket, beşinci mağazasını ise İstanbul'un Avrupa yakasında açmayı planlıyor. West Marine mağazalarında 12 binden fazla ürün çeşidi bulunuyor. Yalçınalp, beşinci mağazanın yatırımına her an başlayabileceklerini söyledi. Yalçınalp, ürünlerinin yüzde 50'sini Türk üreticilerden kalanını ise ABD'den getirdiklerini aktardı. Türkiye'nin yat sektöründe yeteri kadar büyümediğine dikkat çeken Yalçınalp, şunları söyledi: "Yat sektörü konusunda en gelişmiş ülke ABD. Dünyadaki yatların neredeyse yarısı Amerika'da. 700 milyon dolar cirosu olan West Marine'nin Amerika'da 300'den fazla mağazası bulunuyor. Türkiye'de ise bu sektör henüz yeni büyüyor. Yatçılık henüz Türkiye'de lüks olarak görülüyor. Ayrıca, tekne bağlama yerlerinin yetersiz olması da bu sektörün büyümesini yavaşlatıyor. Ancak biz bu sektörün önümümüzdeki yıllarda önemli oranda büyüyeceğine inanıyoruz. Gençlerin yelken kurslarına olan ilgisi artıyor. Bu da bizi doğrudan etkiliyor.

Tuzla'ya yapılması planan marina da sektöre hareket getirecek. Bizim ana hedefimiz Türkiye'deki pazar payımızı çok daha yukarılara çekmek."

Tanıtım açısından fuarlara katılmaya da özen gösterdiklerini vurgulayan Yalçınalp, online geçtiğimiz yıl başladıkları online satış alanında da hızla büyüdüklerini kaydetti.

'Online satışa geç ama hızlı başladık'

Nadir Yalçınalp, online satışlarla ilgili şunları söyledi: "West Marine Global de online satış yaptığı için bizim online satış yapmamıza çok sıcak bakmıyorlardı. Geçen yıl onları ikna ettik, online satışa başladık. Geç başladık ama hızla büyüyoruz. " Yalçınalp, 2013 yılı ciro öngörülerinin ise 10 milyon dolar olduğunu açıkladı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim