• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 17 °C

Vatan Gazetesi'nden, İDO'ya algı operasyonu!

Vatan Gazetesi'nden, İDO'ya algı operasyonu!
Vatan Gazetesi'nden Çağdaş Ulus imzasıyla "Ölüme terk eden İDO kaptanını İDO’lu ‘kaptan bilirkişi’ akladı!" başlığıyla yayınlanan haberde yapılan maddi hatalar, "İDO'ya bir algı operasyonu mu yapılıyor?" sorusunu akla getirdi.

17 Ağustos 2014 tarihinde Kumburgaz açıklarında deniz bisikleti ile denize açılan 5 gencin yardım çağrısına cevap vermediği iddiası ile yargılanan Kemalreis-5 Kaptanı Yavuz Yılmaz hakkında hazırlanan bilirkişi raporu, medyada tartışılmaya başlandı.

Vatan Gazetesi'nden Çağdaş Ulus imzasıyla "Ölüme terk eden İDO kaptanını İDO’lu ‘kaptan bilirkişi’ akladı!" başlığıyla yayınlanan haberde yapılan maddi hatalar, "İDO'ya bir algı operasyonu mu yapılıyor?" sorusunu akla getirdi.

1987-1994 tarihleri arasında İDO'da çalışan Kaptan Tevfik Ali Batuş'un hazırladığı bilirkişi raporuna atıfta bulunan Vatan Gazetesi, "Algı Oluşturmayı Hedefleyen" haberiyle 20  sene önce "İDO'da çalışan İDO'yu akladı" iddiasıyla dezenformasyon yapmaya çalıştığı ortaya çıktı.

Deniz örf ve adetleri ve ilgili kanunla belirtilen hiç bir maddi delili gözönünde bulundurmadan haber yapan Vatan Gazetesi, DENİZDE CAN VE MAL KORUMA HAKKINDA KANUNU'nun 3. Bölüm 14. Maddesi'nde belirtilen "Her kaptan, denizde, can tehlikesine uğramış olarak rastgeldiği kimselere, düşman bile olsa, kendi gemisini, gemi adamlarını ve yolcusunu ciddi bir tehlikeye atmaksızın elinden gelen her yardımı yapmakla ödevlidir." maddesini uygulayan Kemalreis - 5 Kaptanı Yavuz Yılmaz'ı ve Bilirkişi Raporunu hazırlayan Tevfik Ali Batuş'u itibarsızlaştırmaya çalıştığı görüldü.

Vatan Gazetesi'nden Çağdaş Ulus'un yaptığı haberde 449 yolcusuyla Avşa-Marmara Adası-Yenikapı seferi yapan Kemal Reis-5 Deniz Otobüsü kaptanı, Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanunun 14 Maddesi'nde belirtilen "gemi adamlarını ve yolcusunu ciddi bir tehlikeye atmaksızın elinden gelen her yardımı yapmakla ödevlidir" maddesi ve Uluslararası Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi Solas 74 kurallarını gözönünde bulundurmadan "İDO'LU KAPTAN İDOLU KAPTANI AKLADI" başlığıyla haber yapması, "Kamuoyunda İDO'ya algı operasyonu" yorumlarına neden oldu.

OLAY SONRASI GELİŞMELER

Bilindiği gibi, 17 Ağustos 2014 tarihinde Avşa-Marmara Adası-Yenikapı seferi yapan Kemal Reis-5 Deniz Otobüsünde bulunan yolculardan Recep Çelik, denizde çırpınan insanlar gördüğü iddiası ile gemi kaptanına bilgi vermesi sonucu Gemi Kaptanı Yavuz Yılmaz'ın Radar ve Dürbin ile çevreyi taradığı ancak kimseyi görememesi üzerine yolcuların ihbarını 19.50'de Kıyı Emniyeti Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne (VTS) telsiz marifeti haber verdiği ortaya çıkmıştı. Kıyı Emniyeti VTS Baş Operatörünün, Kaptan Yavuz Yılmaz'ın ihbarını 19:56'da IP telefonu ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na aktardığı öğrenilmişti.

SAHİL GÜVENLİK, KIYI EMNİYETİNİ YALANLAMIŞTI

Deniz Haber Ajansı'nın Kemalreis-5 kaptanı Yavuz Yılmaz ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü VTS Operatörü arasında yapılan telsiz görüşmesini yayınlamasından sonra, Sahil Güvenlik Komutanlığı Kıyı Emniyeti'ni yalanlayarak şu açıklamayı yapmıştı.

"17 Ağustos 2014 tarihinde saat 20.21’de ALO-158 Sahil Güvenlik İhbar Hattını arayan bir şahıs; Kemalreis-5 deniz otobüsünde bulunduğunu, Avşa’dan hareket ettiklerini, İstanbul’a doğru gittiklerini, Büyükçekmece açıklarında olduklarını, 10 dakika önce bir motorda bulunan şahısların el sallayarak yardım istediklerini, bu durumu gemi personeline söylediğini fakat geri dönen olmadığını bildirmiştir. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı tarafından, o esnada Kadıköy açıklarında bulunan görevli Sahil Güvenlik Botuna bahse konu ihbar saat 20.22’de bildirilmiş, söz konusu bot olay mahalline intikale geçmiştir. Sahil Güvenlik Botu, ihbarda belirtilen bölgede ağır deniz hava şartlarına rağmen termal kamera, göz, radar ve dürbün ile yaptığı arama faaliyetinde yardım talebinde bulunan herhangi bir temasa rastlamamıştır. 17 Ağustos 2014 tarihinde Komutanlığımıza ALO-158 ihbar hattı vasıtasıyla yapılan söz konusu ihbar haricinde herhangi bir kurum veya şahıstan bu konuyla ilgili başka bir ihbar yapılmamıştır" denildi.

5_genc_buyuk.jpg

KAYBOLAN GENÇLERDEN BİRİNİN NAAŞINA ULAŞILDI

İstanbul Kumburgaz’da 17 Ağustos Pazar günü Mikail Çelik (30), Serdar Demir (25), Doğan Demir (21), Şükrü Kahraman (28) ve Yusuf Büyükizgi (29) isimli 5 mahalle arkadaşı genç, Kamiloba sahilinde kiraladıkları deniz bisikletiyle kayboldular. Kayıp gençlerden Serdar Demir'in (25) naaşı, 24 Ağustos tarihinde Marmara Adası yakınlarındaki Gündoğdu Köyü sahilinde bulundu. Ancak diğer 4 gençten aradan geçen 5 aya rağmen haber alınamadı.

ido_kemalreis_5-001.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim