• BIST 12433.5
  • Altın 6786.65
  • Dolar 43.4792
  • Euro 51.5667
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 8 °C

Türkiye ihracatında deniz yolu liderliği bırakmıyor

Türkiye ihracatında deniz yolu liderliği bırakmıyor
Türkiye’nin 2025 yılında rekor kıran ihracatının yüzde 56,3’ü deniz yoluyla gerçekleştirilirken, kara yolu yüzde 32 payla ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’nin dış ticaretinde taşıma tercihleri netleşti; deniz yolu hem ihracatta hem ithalatta açık ara liderliğini sürdürdü. Lojistik dağılımındaki bu tablo, üretim gücü kadar liman altyapısının ve küresel deniz ticareti bağlantılarının da belirleyici olduğunu ortaya koyuyor. Veriler, Türkiye İstatistik Kurumu derlemelerine dayanıyor.

Türkiye’nin geçen yıl gerçekleştirdiği toplam dış satım 273,3 milyar doları aşarak tarihi zirveye çıktı. Bu hacmin en büyük kısmı deniz taşımacılığı üzerinden gerçekleşti. Toplam ihracatın yüzde 56,3’ü gemi taşımacılığı ile yapılarak deniz yolu açık ara ilk sırada yer aldı. Limanlardan yapılan sevkiyat tutarı bir yılda yüzde 5’in üzerinde büyüyerek 153,8 milyar dolara ulaştı. Önceki yıl bu rakam 146,2 milyar dolar seviyesindeydi.

Bu artış, küresel navlun dengelerine rağmen Türkiye’nin deniz ticaretindeki kapasitesini genişlettiğini gösteriyor.

KARA YOLU İKİNCİ SIRADAKİ GÜCÜNÜ KORUDU

Karayolu taşımacılığı, ihracatta ikinci büyük kanal olmayı sürdürdü. Avrupa bağlantılı ticaretin yoğunluğu nedeniyle bu yöntem stratejik önemini koruyor. Yıllık bazda sınırlı ama istikrarlı bir yükseliş kaydedilerek 87,2 milyar dolarlık dış satım kamyon taşımacılığı üzerinden yapıldı. Bu kalem, toplam ihracatın yaklaşık üçte birini oluşturdu.

HAVA YOLUNDA HIZLI YÜKSELİŞ

Yüksek katma değerli ve zaman hassasiyeti olan ürünlerde tercih edilen hava kargo taşımacılığı daha güçlü bir ivme yakaladı. Hava yoluyla yapılan ihracat gelirleri bir yılda yüzde 8,9 artarak 28,2 milyar dolara çıktı. Bu gelişme, teknoloji, savunma, elektronik ve medikal ürün sevkiyatındaki büyümeyi işaret ediyor.

DEMİR YOLU VE DİĞER TAŞIMA TÜRLERİ

Demir yolu lojistiği de yükselişini sürdürdü. Trenlerle yapılan ihracat gelirleri yaklaşık 1,9 milyar dolara ulaştı. Alternatif taşıma yöntemlerinden elde edilen gelir ise 2 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşti. Bu kalemler, Türkiye’nin çok modlu taşımacılık altyapısına geçiş sürecini destekliyor.

İTHALATTA DA DENİZ YOLU AĞIRLIKTA

Dış alım tarafında da benzer bir tablo öne çıktı. Toplam 365 milyar doları aşan ithalatın yaklaşık 196 milyar doları deniz yoluyla gerçekleştirildi. Kara yolu 69,5 milyar dolar, hava yolu 53,6 milyar dolar, demir yolu ise 3,4 milyar dolarlık pay aldı. Diğer taşıma türleri de 40 milyar doların üzerinde hacim oluşturdu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim