• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Tersaneciler Hükümet'le anlaştı

Tersaneciler Hükümet'le anlaştı
Başbakan’ın talimatıyla tersane sahipleri ve hükümet üyesi üç bakan geçtiğimiz cumartesi, Tuzla’daki Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nde bir araya geldiler...
Recep CANPOLAT / STAR

BAŞBAKAN Recep Tayip Erdoğan’ın talimatıyla Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ile Hükümet üyeleri bir araya geldi.

GİSBİR Başkanı Murat Bayrak’ın ev sahipliği yaptığı zirvede; Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Maliye, Ulaştırma ve Gümrük Bürokratları toplantıda hazır bulundu.

Tersanecilerle yapılan ‘Zirve’de Gemi İnşa Sanayi’nin sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda Gemi İnşa Sanayicileri, yaşadıkları sorunları birinci elden ilgili bakanlara iletme şansı buldular.

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) Tuzla’da bulunan birlik binasında saat 13.00’da başlayan toplantı, yaklaşık dört saat sürdü.

Gemi İnşa Sanayicilerinin vergide indirim yapılması, tapularının verilmesi, Milli Emlak’ a ait olan arazilerin tersane yapımı için tahsis edilmesi ve tersane yatırımlarında ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılması konularında ilgili bakanlara raporlar verildi.

Toplantıda Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in ‘Türkiye’ 20 yıl önce kaçırdığı Gemi İnşacı ülke olma fırsatını bu defa kaçırmayacak’ sözü tersanecileri sevindirdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ‘Hükümet olarak Gemi İnşacılarının önündeki engelleri kaldıracağız. Bu konuda Hükümet olarak Kanun, tüzük, yönetmelik ve tebliğ çıkaracağız, yani kısacası ne gerekiyorsa yapacağız.’ dedi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bu güne kadar vergi konusunda katı tutumunu bilen Gemi İnşacılar toplantıda vergi indirimleri konusunda Maliye Bakanının esnek tutumu karşısında hem şaşırdılar, hem de sevindiler.

Helikopterle tersane alanını gezdiler.

Tuzla’daki toplantı saat 17.00’da sona ererken, bakanlar ile GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat BayrakYalova’da bulunan tersane alanını gezdiler. Bakanlar Milli Emlak’a ait araziyi yakından inceleme fırsatı buldular. Daha sonra tekrar Tuzla’ya dönen bakanlar saat 17.30’da buradan ayrıldılar.. .

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Tuzla’daki Tersane alanları 2005 yılından başlayarak 49 yıllığına kiralanması kararlaştırıldı.

Gemi İnşacılar ile Ulaştırma, Maliye, ve Gümrük Bürokratları bir araya gelerek Hükümetin alması gereken kararları taslak halinde hazırlayıp ilgili bakanlığa sunulacak

Tersanelerden alınan kira bedelleri düşürülecek. Vergi oranları azaltılacak.

Tersanelerin modern teknoloji ve hızlı üretim yapmalarının önü açılacak, ve bu sayede yabancı sermayenin ilgisi çekilecek.

Başta Samsun, Trabzon, ve Ereğli olmak üzere diğer tersane bölgelerinde kira bedelleri cazip hale gelecek ve süreleri de 49 yıllığına çıkarılacak.

Kira Bedellerinin düşük ve Kira sürelerinin uzun olması Rusya, Bulgaristan Ukrayna ve Romanya’ya kayan yabancı sermeyeli Tersane yatırımlarının Türkiye’ye yönelmesi sağlanacak.

Tersanelerin inşa etmiş oldukları gemi ve yatlar için ödemiş oldukları KDV’ye ilişkin muafiyetin sağlanması konusu müzakere edilerek, sorunların halli için çalışma programı tesisine de karar verildi.

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği tarafından inşa edilerek sektör çalışanlarının hizmetine sunulacak olan ‘GİSBİR Tuzla Hastanesi’ için Denizcilik Müsteşarlığı tarafından GİSBİR’e tahsisi uygun görülen arazinin irtifak hakkının tesisi konusunda da mutabakata varıldı.

Gemi İnşa Sanayi’nin önünü açıcı tedbirlerin alınmasının yanı sıra Türkiye’nin Dünya Gemi İnşa ve bakım-onarım pazar payını artırmaya yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi toplantıda ortak hedef olarak belirlendi.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim