• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Suriye sınırında petrol fışkırdı

Suriye sınırında petrol fışkırdı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki petrol arama çalışmaları 10 kat artarken, Suriye Sınırı'ndaki mayınlı arazide açılan 7 kuyuda da petrol bulundu.
Türkiye'deki petrol aramalarından olumlu sonuçlar elde ediliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki petrol arama çalışmaları 10 kat arttı. Suriye Sınırı'ndaki mayınlı arazide açılan 7 kuyuda da petrol bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Osman Sami Dinç Batman'da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok ciddi petrol kaynakları olduğunu belirtti. TPAO koordinasyon kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Dinç, önemli kararlar aldıklarını söyledi. Batman, Adıyaman ve Trakya Bölge Müdürlüklerinin yanı sıra genel müdürlükten daire başkanları ve uzmanların da katılımıyla 65 kişiyi bulan koordinasyon kurulunda, Türkiye'deki petrolün durumu ve yapılan teknik çalışmaları ele aldıklarını kaydeden Dinç, Silopi-Nusaybin arasındaki Suriye sınırında açtıkları 7 kuyuda da petrol bulunduğunu belirtti. Dinç, şu bilgileri verdi:

“Petrol bulunan kuyulardaki petrol üretimi diğer kuyuların üretiminin üzerindedir. Bölgede 8. kuyunun sondajına başladık. Sondaj yaptığımız yerlere Çamurlu ve Kozluca üretim sahalarımız yakın mesafede. Bu nedenle de altyapımız hazır. Petrol boru hatlarımız var. Petrol çıkar çıkmaz hemen bu borulara aktarıp üretime kazandırıyoruz. Aynı bölgede 10 kuyuyu daha programa aldık. Hemen hemen her ay 1 kuyu temposuyla gidiyoruz.”

“KARADENİZ HEYECAN VERİYOR”
Dinç, Karadeniz'de güzel ve heyecan verici çalışmaların yapıldığını belirtti. Kırklareli-Artvin arasında 2004 yılından itibaren yoğun arama programı başlattıklarını kaydeden Dinç, şöyle konuştu:

“Karadeniz'de çok güzel şeyler, heyecan verici şeyler gözüküyor. Onun üzerine yoğun bir emek ve büyük bütçelerle gidiyoruz. 2004 yılında Akçakoca açıklarında bir doğal gaz keşfi vardı, denizde... 2 yıldır çok hızlı şekilde onu üretime almaya çalıştık. Deniz tabanında 12-13 kuyu açtık. Bugünlerde üretim platformları kuruluyor. Birinin montajı bitti. 2'si önümüzdeki günlerde bitecek. Deniz tabanına boru hatları çekilecek. Akçakoca sahile depolama tesisi kuruyoruz. Gazı oraya alıp tozu, nemi ayıklanacak, ıslah edilecek. Islah edilecek gaz daha sonra boru hattıyla Düzce'den geçen BOTAŞ hattına verilecek. Onun da borularını döşeyip, bağlantısını yaptık. Kasım ayında, Karadeniz'in ilk ticari değeri olan gazını, BOTAŞ hattına bağlayıp ülke ekonomisine kazandıracağız.

HEDEF GÜNLÜK 100 BİN VARİL
Dinç, TPAO olarak Türkiye ve yurtdışındaki petrol üretiminden günlük 72 bin varil üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. İki yıl sonra günlük üretimi 100 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Dinç, geçen sene 21 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Dinç, “TPAO'da son 15 yılda yurtiçi yatırım bütçesi yıllık ortalama 50 milyon dolar seviyesindeydi. Geçen sene 220 milyon dolar harcadık. Bu yılki bütçe 320 milyon dolar. Gelecek seneki bütçemiz ise 420 milyon dolar olacak ve 35 sondaj kuyusu açılacak. Daha da büyümek istiyoruz. Ulaşamadığımız yerlere ulaşmak istiyoruz.”

Dinç, Batman bölgesinde 2001 yılında 3 kuyuda sondaj yapılırken, 2002 yılında 4, 2003 yılında 6, 2004 yılında 15, 2005 yılında 19 kuyu, bu yıl ise 30 kuyu açtıklarını kaydeden Genel Müdür Dinç, gelecek yılki hedeflerinin ise 35 kuyu olduğunu sözlerine ekledi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim