• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Şile'deki bot kazası davasına devam edildi

Şile'deki bot kazası davasına devam edildi
4 Aralık 2012 tarihinde Şile açıklarında batan 'Volga-Bald 199' adlı kuru yük gemisinin mürettebatını kurtarmaya giden botun alabora olması sonucu 3 Kıyı Emniyeti personeli ve bir balıkçının ölümüne ilişkin, davaya devam edildi.

Şile açıklarında batan yük gemisinin mürettebatını kurtarmaya giden botun alabora olması sonucu 3 Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü personeli ve bir balıkçının ölümüne ilişkin, 10 kişinin "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan yargılanmasına devam edildi.

"ZORLA FIRTINALI DENİZE ÇIKARILDI" 

Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 9 tutuksuz sanık, olayda ölenlerin aileleri ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada söz alan şikayetçi Kamil Özben, olayda kardeşi bot kaptanı Cemil Özben'in yaşamını yitirdiğini belirterek, "Kendisi zorla ve baskı altında fırtınalı denize çıkarılmış, ölümüne sebep olunmuştur" dedi.

"FIRTINA NEDENİYLE GERİ DÖNMEK İSTEDİM..."

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Kıyı Emniyeti'nde kaptan olarak görev yapan Serkan Dinç ise, "Olay günü sert bir hava vardı. Kilyos açıklarında sürüklenen gemi anonsu üzerine işletmeden talimat alıp açıldık. Şiddetli rüzgar vardı, fırtına nedeni nedeniyle limana geri dönmek istedim. Daire başkanı Arslan Dede limana dönmememi uygun bir yerde beklememi söyleyince Garipçe altında Hamsi Limanında makineler stopta bekledik" dedi.

"DENİZE ÇIKMAM KONUSUNDA BASKI YAPTILAR"

Bekledikleri sırada telsizden Şile açıklarında bir gemiden yardım çağrısı aldıklarını ve yardıma gitme talimatı aldıklarını belirten Dinç, " Riva açıklarına kadar gittim ama yine fırtına nedeniyle devam edemedim. Tekrar yardım talimatı alınca yeniden hareket ettim, gemi civarında arama yaptık. Ben Cemil kaptanın gemisinin battığında Şile açıklarındaydım, olayı doğrudan görmedim. Denize çıkmam konusunda Baş Enspektör Nuri Kadayıf ve Daire Başkanımız Arslan Dede baskı yapmıştır " diye konuştu. 

"KAN KUSSA DA GİDECEKSİN" 

Kendisine denize çıkması konusunda yapılan baskı üzerine denize çıkılmasının tehlikeli olduğunu izah ettiğini söyleyen Dinç, "Buna rağmen gitmem yönünde ısrarda bulundular. Daire Başkanı Arslan kendisine olumsuzlukları tekrar anlatmamı söyledi. Aynı şeyleri tekrarladığımda bir bağırma sesi duydum. Sesin Genel Müdürümüz Salih Orakçı'ya ait olduğunu anladım. Daire Başkanı Arslan bana 'Duydun mu gideceksin kaptan' dedi. Yol almaya devam ederken tehlikeli bulduğum için Arslan'ı tekrar aradım personelin kustuğunu söyledim. Bana 'Personelin kan kussa da gideceksin' dedi. Ben de 'Emniyetli görmüyorum, inisiyatifimi kullanarak dönüyorum' dedim ve döndüm" dedi.

BAKANLIĞA SORU SORULACAK 

Mahkeme heyeti, sanıklar Ülker Acarer ve Bedri Olcay Özgürce'nin suç tarihinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptıklarını ve haklarında soruşturma izni şartı gerçekleşmeden dava açıldığını belirtti. Acarer ve Özgürce hakkındaki davanın kovuşturma şartı eksekliği nedeniyle durdurulmasına karar veren mahkeme Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan sanıklar hakkında soruşturma izni verilip verilemeyeceğinin sorulmasına hükmetti. Duruşma ertelendi. 

15'ER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 4 Aralık 2012 tarihinde Şile açıklarında yabancı uyruklu yük gemisinin batması sebebiyle gemi mürettebatını kurtarmaya giden Kıyı Emniyeti personelinin bulunduğu botun kurtarma faaliyeti esnasında battığı ve kaptan Cemil Özben, yağcı Turgay Sarıboğa, makinist Mehmet Genç ve balıkçı Mümin Akgün'ün boğularak yaşamını yitirdiği belirtildi. Olaya ilişkin verilen bilirkişi raporunda, Kıyı Emniyetinin kurtarma ile ilgili kıyıda önlem almadığı, botları görevlendiren kişilerin olayda yüzde 50 tali kusurlu olduğu belirtildi. İddianamede, dönemin Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan soruşturma izni verilmemesi nedeniyle takipsizlik kararı verildiği kaydedilirken kriz tutanağına imza atarak botu görevlendiren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde çalışan 10 şüpheli hakkında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

4 Aralık 2012 günü şiddetli poyrazda batan kömür yüklü 'Volgo-Balt 199' adlı kuru yük gemisine yardım için gönderilen Kıyı Emniyeti'ne ait KEGM-7 tahlisiye botu kayalıklara çarparak parçalanmıştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Tayyar Doğramacı
21 Kasım 2015 Cumartesi 20:57
20:57
Zor meslek denizcilik.Mahkemenin işi çok zor.
195.142.84.220
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim