• BIST 9937.32
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 21 °C

Recep Düzgit: Deniz Ticaret Odası’nde her şey hatasız değil

Recep Düzgit: Deniz Ticaret Odası’nde her şey hatasız değil
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı meclis Toplantısı’nda söz alan Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK DTO Meclis Üyesi Recep Düzgit, Tamer Kıran’ın eleştirilerine sert çıkan Metin Kalkavan’ı hedef alarak konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı meclis Toplantısı’nda söz alan Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, Tamer Kıran’ın eleştirilene sert çıkan Metin Kalkavan’ı hedef alarak konuştu.

Kürsüde söz alan Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK DTO Meclis Üyesi Recep Düzgit, konuşmasına acenteların sorunlarını aktararak başladı.

Deniz Ticaret Odası’nın komiteler arasında toplantılarını yoğun bir katılımla ve düzenli olarak yapan meslek komiteleri 40,41,42 ve 43 numaraları meslek komiteleri olduğunu söyleyen Düzgit; ‘Bugün meslek komitesi toplantımızı yaptık. 4 meslek komitesi için en önemli konulardan biri Gemi acenteleri yönetmeliğidir. Geçen ay meclisin yapıldığı gün, meslek komite toplantısı yoktu. Yönetim Kurulu Toplantısı’na gemi acenteleri yönetmeliği taslağı sunuluyordu. Biz meslek komiteleriyle bu konuyu konuştuk ama karar alınmamıştı. Bu ay sunulup sunulmayacağını sordum, sunulacağını söylediler fakat meslek komitesi kararı yok. Gerekli birimleri arayıp, komite toplantımızı yaptık, fikir birliğine vardık. Bugün sağlıklı bir şekilde 4 komitenin kararı çıktı.’ şeklinde konuştu.

Ordino konusuna değinen Düzgit; ‘Ordino konusu özellikle kamuoyu oluşturmak için PAGEV tarafından dile getirildi. Acentelar derneği olarak biz de konuyu iyice inceledik ve bir basın açıklamamız oldu. Sonra odamızın yazısı gitti. Gemi acentelarını ilgilendiren bir husus, Gemi Acenteları Meslek Komitesi'nde konuşulmadan ve tartışılmadan, başkan danışmanının hazırladığı bir metinle Ankara’ya gitti. Özellikle giden metnin son cümlesinde mutabık değiliz. Fakat bizim daha önce yazdığımız yazılarda da işin gidişatı farklı bir yöne gittiği için, bakanlıkta bir rakam belirleme noktasında kaldık. Bundan memnun olmayanlar var fakat ben memnunum. En azından bir fahiş fiyat uygulamasının önüne geçildi.’ dedi.

‘Eskiden komitelerde müşterek karar aldığımızda bile sekreterler, yönetime sunup Ankara’ya gönderiyorlardı. Şimdi biz konuşmadan, belki yönetime bile sunulmadan Ankara’ya gönderiliyor’ diyen Düzgit, Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’na davet edilmediklerini de sözlerine ekledi.

‘Deniz Ticaret Odası’nda ayrıştırma yapmayalım’

Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’na, 116 yıllık Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği ve Türkiye Gemi İnşa Sanacileri Birliği’nin davet edilmediğini vurgulayan Düzgit; ‘Denizcilik sektörünün sorunları ile ilgili çözüm önerileri sunulurken, her zaman katkı sağlardık, bu konuda katkımız istenmedi. Dolayısıyla sektörün güncel sorunlarını, son giden raporu bilmiyoruz. Bunlar odamıza zarar verecek şeyler, ayrıştırma yapmayalım. Orada kimse siyaset yapmayacak, gidilecek sektör konuları konuşulacak.’ dedi.

‘Deniz Ticaret Odası’nda her şey hatasız değil’

Konuşmasında DTO Yönetimi’ni eleştiren Tamer Kıran’a cevap veren Metin Kalkavan’ı hedef alan Düzgit; ‘Az önce Yönetim Kurulu’nun görevleri okundu. Duyanınız var mı Deniz Ticaret Odası borç para verebilir mi? Deniz Ticaret Odası, iştiraki olan DTO Petrol A.Ş’ye. borç veriyor. Sonra bu konuda uyarı alıyor, borç veremezsin diye, borcunu geri istiyor alamıyor. Tahsil edilemeyecek alacakları var. Bunun üzerine iştirak odanın sermaye artırması lazım. Kasım Ayı meclisinde, bir karar alınıp onaylandı. Bu Yönetim Kurulu talebi ile olmadı, Gümrük Ticaret Bakanlığı’ndan gelen müfettiş; Deniz Ticaret Odası, DTO Petrol A.Ş’den alacağını tahsil edemediği için bu kararı aldırdı. Gümrük Ticaret Bakanlığı’ndan gelen müfettiş, DTO Petrol’ün mal varlığı olan Rize Yatırım A.Ş’nin hisselerinin bir kısmını satın, borcu alın dedi ve meclis karar alıp onayladı. Dolayısıyla burda yapılan her şey hatasız değil, her eleştiriye bin cevap verilecek bir durum yok.’ şeklinde konuştu.

‘Ayağını yorganına göre uzatacaksın’

Kalkavan’ın eğitimle ilgili sözlerine de cevap veren Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit; 'Eğitim konusuna gelelim, eğitimle ilgili kimsenin bir sıkıntısı yok. En ufak konuşana 100 tane cevap vermenin anlamı yok. 210 öğrencinin stajına 10 milyon lira harcamanın mantığı yok. Kişi başı, 50 bin lira yapıyor. Gemiler eylül ayından beri Zeyport’ta yatıyor. Temmuz ayında sefere çıkacakmış. Zaten bir tanesi bu iş için çok fazlaydı, ikincisi alındı. Nerden alındı? Aramızdan birkaç kişinin olduğu, -ben dahil- ortak olduğu batık şirketi, kiraya verdik o şekilde aldık. Bunları yaparsınız ama fazla bütçeniz vardır, tabiki ihtiyaçtır ama bizim söylemek istediğimiz, ayağını yorganına göre uzatacaksın.’ dedi.

‘Deniz Ticaret Odası’nın yapısı zayıflıyor’

Deniz Ticaret Odası’nın, gelirlerinin yüzde 60’ını aktarma yetkisinin mecliste alınan kararla verildiğini hatırlatan Düzgit, bunun kârın yüzde 60’ı olduğunu vurgulayarak; ‘Kârın yüzde 60’ı gidiyor. Odanın gelir gider farkının yüzde 110'unu aktarıyoruz. Zaten yetmiyor, borçlanıyoruz. Bir de TOBB’a borcumuzu ödeyemiyoruz.’ diye konuştu.

Esas sıkıntının Deniz Ticaret Odası yapısının zayıflaması olduğunu aktaran Düzgit; 'Tabiki yatırımlar yapılacak ama yatırımları hesabına göre yapacağız diye de, hesapsız yapacağız diye de bir şey yok. Eğitim eğitim diyoruz, bu ülkenin başına en büyük şey eğitim süslemesi altında geldi. Türkçe Olimpiyatları’nın arkasından neler çıktı? Eğitimde de hesap hatası olur, yanlış olur. Bunların düzeltilmesi gerektiği yerde itiraz etmeyeceğiz, burada herkes bu konunun destekçisi. Kim olursa olsun seçimden sonra, yine olacak.’ dedi.

‘Şube ziyareti adı altında, seçim çalışması yapılıyor’’

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, konuşmasını sonlandırırken, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ı hedef alarak, seçim çalışmalarını şube ziyaretleri adı altında gerçekleştirdiğini ve bunu doğru bulmadığını dile getirdi.

Haber: Buse ÜRGİR / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim