Deniz Haber Ajansı'nda 23 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan "M/V LADY TUNA kazası, Çeşme sahillerini cehenneme çevirdi" başlıklı haberle ilgili olarak, Mare Deniz Temizlik Hizmetleri A.Ş.'den yazılı bir açıklama yapıldı.
Mare Deniz Temizlik Hizmetleri A.Ş.'den yapılan yazılı açıklama aynen şöyle;
“M/V LADY TUNA” isimli gemi 18.12.2016 tarihinde İzmir İli Çeşme İlçesi Pırasa Adası önünde bulunan kayalıklara oturmuş ve yakıt tanklarında meydana gelen yırtıklar nedeniyle yakıt sızıntısı oluşmuştur.
Çeşme Liman Başkanlığı tarafından inisiyatif kullanılarak, olaya en hızlı müdahalenin sağlanabilmesi için, olay mahalline en yakın bölgede malzeme stoku bulunun Most Denizcilik görevlendirilmiş ve ilgili şirket geminin etrafını bariyer ile çevirerek kirliliği kontrol altına alma işlemlerine başlamıştır. Olay mahallinin özellikleri ve olayın boyutu dikkate alınarak geminin P & I Kulüp temsilcisi tarafından şirketimiz adı geçen şirkete ek olarak görevlendirilmiştir. Liman Başkanlığının atadığı şirkete ek olarak şirketimizin atanmış olması olay mahallinde bizzat incelmelerde bulunan ve konusunda uzman bağımsız bir kuruluş olan ITOPF tarafından yerinde bulunmuştur.
Şirketimiz sahaya intikali müteakip ivedilikle geminin çevresinde ve olası kirlilik sahalarında incelemelerde bulunmuş ve gerekli tedbirleri almıştır. Şirketimiz gemiye intikal ettiğinde daha önceden Liman Başkanlığı tarafından atanan Most Denizcilik tarafından geminin etrafına bariyer yerleştirildiğini müşahede etmiş ve Çeşme Liman Başkanlığının talimatları doğrultusunda ve ek önlem amaçlı olmak üzere geminin baş istikametinin 70 metre açığına “off shore” tipi bariyer yerleştirmiştir. İlerleyen günlerde ortaya çıkan ve mücbir sebep teşkil edecek derecede şiddetli fırtına neticesinde daha önceden Most Denizcilik tarafından yerleştirilen bariyerler yerinden kopmuştur. Hava ve deniz koşullarının ağırlığı dikkate alınacak olunursa bariyerlerin yerinden kopması olağan dışı bir durum değildir.
Şirketimiz olayın oluşmasından itibaren hiçbir şekilde söz konusu gemi üzerine çıkmamıştır. Dolayısı ile daha önceki haberinizde belirttiğiniz gibi “gemiden kovulmamız” ve dolayısı ile temizlik çalışmalarının bu nedenle zafiyete uğraması gibi bir durum söz konusu değildir. Geminin P & I Kulüp temsilcisi ve çevre kirliliği olaylarında uzman ve bağımsız, uluslar arası bir kuruluş olan ITOPF tarafından tüm faaliyetlerimiz denetlenmektedir. Yapılan iş bölümüne göre şirketimiz sahil şeridinde oluşan kirliliğin önlenmesi faaliyetli ile ilgilenmektedir. Most Denizcilik ise gemi etrafındaki tedbirlere odaklanmıştır. Her iki şirket arasında herhangi bir eşgüdüm eksikliği olmadığı gibi böyle bir eksikliğin olması ayrı sahalarda çalışılıyor olması nedeniyle zaten söz konusu değildir. Her iki şirkette ilgili makamların eşgüdümünde çevreye oluşabilecek zararların etkilerinin hızlı bir şekilde giderilmesi için çalışmaktadır. Daha önceki haberinizde yer alan çeşitli ibarelerin ve ifadelerin kamuoyunu yanlış yönlendirme ihtimaline binaen bu özet açıklamayı yapma zarureti hâsıl olmuştur.
Saygılarımızla,
Mare Deniz Temizlik Hizmetleri A.Ş."
MARE DENİZ TEMİZLİK A.Ş.'NİN AÇIKLAMA YAPMASINA NEDEN OLAN HABER İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ
DENİZ HABER AJANSI