• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

M/V LADY TUNA kazası, Çeşme sahillerini cehenneme çevirdi

M/V LADY TUNA kazası, Çeşme sahillerini cehenneme çevirdi
İzmir'in Çeşme ilçesi açıkları Pırasa adası yakınında "M/V Lady Tuna" adlı geminin kayalıklarına çarparak, karaya oturması sırasında gövdesinde oluşan yırtıktan denize sızan yakıt, geniş bir alana yayılarak, sahile kadar ulaştı.

İzmir'in Çeşme ilçesi açıkları ve Pırasa adası yakınında "M/V Lady Tuna" adlı geminin kayalıklarına çarparak, karaya oturmasıyla denize sızan yakıt geniş bir alana yayılırken, aralarında dalgıçların da bulunduğu 80 kişilik ekip denizde, belediye ekipleri ise kıyıda kirliliğe yönelik çalışma başlattı.

Kazadan 4 saat sonra bölgeye intikal eden MOST Denizcilik Şirketi, geminin etrafına bariyerler çekerek yakıtın yayılmasını engellemeye çalıştığı, diğer taraftan bölgeye intikal eden MARE Denizcilik Müdahale ekibi ise gemide hasar oluşan ve denize yakıt sızıntısına neden olan sancak 1 ve iskele 2 yakıt depolarınındaki yarıkları kapattığı öğrenildi.

Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, iki şirketin aralarında meydana gelen anlaşmazlık nedeniyle kazazede gemi M/V LAYD TUNA'da operasyonlar yapan MARE Denizcilik Müdahale ekibinin, gemi operasyonundan çıkarıldığı ve operasyon alanından kovulduğu belirtildi.

Diğer taraftan MOST ve MARE Denizcilik Şirketi tarafından kazazede geminin etrafına çevrilen bariyerlerin, dün gece patlaması sonucu yaklaşık 130 ton yakıtın denize karışarak sabah saatlerinde sahile vruduğu görüldü.

ÇEVRE FELAKETİNE NEDEN OLDU

Sahilden 3 mil uzaktaki Pırasa adası yakınında kayalıklara oturan M/V Lady Tuna gemisinin gövdesinde oluşan yırtıktan sızan ve dün gece bariyerlerin patlaması sonucu 130 tona yakın olduğu bildirilen yakıt, kuvvetli rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayılarak, Paşa Limanı ve Ilıca Yıldız Burnu sahiline kadar ulaştı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli ve Çevre Bakanlığı yetkilileri kazazede geminin bulunduğu bölgeye gelerek incelemelerde bulunurken, MOST Denizcilik tarafından görevlendirilen ekipler geminin etrafından yaklaşık 60 ton yakıtı topladıkları öğrenildi.

EKİPLER ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDI

Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte, P&I Klup tarafından sahilde temizlik için görevlendirilen MARE Denizcilik 100'e yakın personelle çalışmalar başladı. MARE Denizcilik Yetkilisi Hikmet Bora Deniz Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, şu ana kadar kazazede gemiden 130 tona yakın yakıtın sızdığını tahmin ettiklerini belirterek, sahile ulaşan 40 tona yakın yakıtın temizlendiğini kaydederek, denizde ve kıyılarda yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirtti. 

Diğer taraftan Deniz Haber Ajansı'na açıklamada bulunan MOST Denizcilik Yetkilisi Okyanus Orhon, kazanın bildirilmesinin ardından öncelikle gemi etrafını bariyerlerle çevirerek, gemi deposundaki yakıtın sızmasını engelledikleri söyledi. Dün gece fırtına nedeniyle bariyerlerin patlaması sonucu kontrol altına alınan yakıtın yeniden denize sızdığını kaydederek, şu ana kadar 60 tona yakın yakıtın toplandığını kaydetti.

ÇEŞME BELEDİYESİ EKİPLERİ DE DESTEK VERİYOR

MOST Denizcilik Yetkilisi Okyanus Orhon, yakıtın denizden toplanması çalışmalarını sürdürdüklerini, geniş bir alana yayılması nedeniyle zorluklar yaşadıklarını aktararak Çeşme Belediyesi ekiplerinin temizlik çalışmalarına katkı sağladığını söyledi.

Yıldız Burnu'ndaki temizlik çalışmalarına 25 kişilik bir ekiple katılan Çeşme Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Nurettin Sipahican ise kirliliğin yayılarak, kıyıya kadar ulaşması nedeniyle devreye girdiklerini bildirerek, "Kıyı ve kıyı yakınındaki kirliliğe müdahalede bulunduk. Sürdürülen temizleme çalışmalarını da yakından takip ediyoruz," diye konuştu.

Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk da yaptığı açıklamada, M/V Lady Tuna'dan sızan yakıtla kirlilik oluştuğunu kaydederek, "Konuyu yakından takip ediyoruz. Gerekli tedbirlerin alındığını öğrendik. Temizlik firması yoğun bir çalışma yürütüyor. Çeşme denizlerinin temizlenmesi için uğraşırken, böyle bir olayla karşı karşıya kalmamız bizleri çok üzdü. Ama gerekli olan önlemler alındığı için, bu sorunun kısa sürede çözümleneceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Orkinos çiftliğindeki balıkları limana taşıdığı öğrenilen Panama bandıralı "m/v Lady Tuna" gemisi, hafta başında Çeşme Ildırı mevkisinin 3 mil açığında seyir halindeyken, 3 balıkçı teknesine çarpmamak için manevra yapınca Pırasa adası yakınındaki kayalıklara oturmuş, gövdesinde oluşan yırtık nedeniyle denize yakıt sızmıştı. Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye ulaşan ekip bariyer koyarak gemide kalan yakıtın sızıntısını önlemiş, hava şartlarındaki olumsuzluk nedeniyle gemiyi kurtarma ve çevre temizliği çalışmalarına başlanamamıştı.

ladytuna_1.jpg

ladytuna_2.jpg

ladytuna_3.jpg

basa_1.jpg

basa_2.jpg

basa_3.jpg

basa_4.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Balıkçı
26 Aralık 2016 Pazartesi 21:22
21:22
Teşekkürler Most Denizcilik faciayı engelledi bizler şahidiz Allah selamet versin..
5.47.45.248
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim