• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

İzmir Limanı'nın iyileştirmesi projesi

İzmir Limanı'nın iyileştirmesi projesi
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, iyileştirme yapılmadığı için 2.ve 3.nesil gemilerin İzmir Limanı'na yanaşamadığını, kentin bundan 4 milyar dolar kaybının olduğunu belirtti.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, iyileştirme yapılmadığı için 2.ve 3.nesil gemilerin İzmir Limanı'na yanaşamadığını, kentin bundan 4 milyar dolar kaybının olduğunu belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü ortaklığında yapılması planlanan İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi'ne ilişkin Tarihi Havagazı Fabrikası'nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla 2010 yılında İzmir Limanı'nı iyileştirmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile harekete geçtiklerini belirtti.

TCDD olarak projenin liman bölümünündeki çalışmaları yürüttüklerini, belediyenin ise su sirkülasyonunun sağlanması ile ilgilendiğini anlatan Karaman, "Konteyner terminalini genişlettik, viyadük sorununu çözdük, planları hazırladık. Hem yolcu hem yük limanının birlikte verimli çalışmasını amaçlıyoruz" dedi.

Karaman, limana 2. ve 3. nesil gemilerin yanaşmasının büyük önem taşıdığına işaret ederek, proje kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzaladıklarını, İzmir Limanı'nın genişlemesi ve körfezin temizlenmesi için gerekli çalışmayı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

-ÇED sürecine yönelik çalışmalar-

Süleyman Karaman, körfezin temizlenmesi sırasında çıkan malzemenin boşaltılacağı alana yönelik kararları da kapsayan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi sürecini ihale sonucu Yüksel Proje Şirketi'nin yönettiğini hatırlattı.

İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED özel formatı verdiğini, 2-3 ay içinde gerekli raporun hazırlanacağını dile getiren Karaman, ÇED süreci tamamlandığında yatırımı Kalkınma Bakanlığı'nın programına alacaklarını belirtti.

Limanın iyileştirilmesi için TCDD'nin bugüne kadar 60 milyon dolar harcadığını, projenin toplam maliyetinin ise 300 milyon dolar olduğunu kaydeden Karaman, "İyileştirme yapılmadığı için 2. ve 3. nesil gemiler limana yanaşamıyor. İzmir'in bundan kaybı 4 milyar dolar" dedi.

-"Körfez kurtulacak"-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise kentin dünyada ticaret merkezi olmasının birinci şartının "limanın genişlemesi" olduğunu söyledi.

Liman bölgesinde 17 metreye inen derinlikte tarama yapıldığını dile getiren Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Burada 2 malzeme var. Bunlar birinci sınıf tuğla toprağı ve kumdur. Dolayısıyla kirlilik yok, tuz var. Bu da yıkanarak çok çabuk giderilecek ve değerlendirilecek bir malzemedir. Hiçbir ağır metal bulunmuyor. Bu malzemenin kullanılması konusunda kararı uzmanlar verecektir. Körfez kurtarılacak. Biz doğayı bozalım diye iş yapmıyoruz. Bu bir zorunluluktur. Rehabilitasyon projesi, İzmir'i dünyada taçlandıracak projedir. Körfezde çocuklarımızı yüzdürmek istiyoruz. Para konusuna gelince 9 senedir paradan yana problem yok. Yeter ki ÇED çıksın, çalışmaya başlayalım."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim