• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

İMEAK DTO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK DTO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat ayı Meclis toplantısı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı.

Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Özel Danışmanı Ali Kurumahmut, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar da katıldı.

Toplantı, 09.01.2020 tarih ve 22 sayılı toplantı zabıtlarının onaylanması ile başladı. Zabıtlar oy birliği ile kabul edildi. Ardından Yönetim Kurulu’nun Ocak ayı faaliyetlerinin sunumu yapıldı.

Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kürsüye çıktı.

Sözlerine Kanal İstanbul Projesi ile başlayan Tamer Kıran, projenin denizcileri ilgilendiren kısmının deniz ticareti olduğunu söyledi.

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, meclise hitap etti.

Ahmet Selçuk Sert, konuşmasında 'Boğazlar bizim kırmızı çizgimizdir" ifadelerini kullandı.

Ahmet Selçuk Sert’in meclise hitabından sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Özel Danışmanı Ali Kurumahmut, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Montrö Zemininde Kanal İstanbul” başlıklı bir sunum yaptı. Ali Kurumahmut’un sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Türk Boğazları ve Karadeniz’in hukuki statüsünü düzenleyen Montrö Sözleşmesi; 20 Temmuz 1936 tarihinde yürürlüğe girdi. Başlangıç yürürlük süresi 20 yıl olarak belirlenmişti. Lozan Barış Antlaşmasından sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli belgesi olarak kabul edilir. Başlangıç yürürlük süresi 20 yıl olan tarihten itibaren değiştirilmeksizin Türkiye’nin gözetiminde ayakta kalabilmiştir. Boğazlardan geçişin tam özgürlüğü prensibiyle bu prensibin sonsuzluğunu belirten 28. maddenin 2. fıkrası çok önemlidir.

"MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ, KANAL İSTANBUL'UN ÖNÜNDE BİR HUKUKİ ENGEL DEĞİLDİR"

Lozan Boğazlar Sözleşmesi’nde Türk Boğazları’ndan barışta ve savaşta denizden ve havadan geçiş ve ulaşım serbestliği ilkesini kabul etmiştir. Lozan rejimi Boğazlar’dan geçişte herhangi bir sınırlama getirmezken, Karadeniz’e geçmek isteyen savaş gemileri için tonaj sınırlaması getirmiştir. Lozan Boğazlar Sözleşmesi hükümleriyle Boğazlar’ın askerden arındırılmış olması ve tahkim edilemez bulunması nedeniyle; Türk Boğazları Bölgesi’nde Türkiye’nin egemenlik hakları açıkça sınırlandırılmıştır, Türkiye güvenliği için tedbir alma hakkından mahrum bırakılmıştır.

Kanal İstanbul üzerinde Türkiye’nin yasama, yürütme ve yargı yetkileri tam olup Kanal İstanbul geçişlerinin Türk ulusal hukukuna göre düzenleneceği konusunda bir tereddüt yoktur.

Kanal İstanbul, Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında İstanbul Boğazı’ndan yapılmaya devam edecek olan uğraksız geçişleri engelleyemeyeceği gibi, Montrö Boğazlar Sözleşmesi de Kanal İstanbul’un önünde bir hukuki engel değildir.

Kanal İstanbul yoluyla yapılması planlanacak bir geçiş geminin bayrak devletinin, acentesinin ve gemi yetkililerinin talebi üzerine olması durumunda kabul edilebilir Sözleşme ’deki geçiş özgürlüğü ihlal edilmemiş olur.

Ahmet Selçuk Sert ve Ali Kurumahmut’a konuşmalarının ardından günün anısına İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran tarafından plaket takdim edildi.

Meclis toplantısında daha sonra 2019 Aralık ayı mizanı ve fasıllar arası aktarımın onaylanması maddesine geçildi. 2019 Aralık ayı mizanı ve fasıllar arası aktarım oy birliği ile kabul edildi.

Bir sonraki gündem maddesinde Ticaret Bakanlığı Batı Marmara ve Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne 2020 yılı için ve 2021 Ocak ayı sonuna kadar teminat mektubu verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Toplantı Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyelerinin sektörel, bölgesel görüş ve önerileri kısmı ile sona erdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Mehmet Öztürk
07 Şubat 2020 Cuma 23:04
23:04
Montrö Boğazlar Sözleşmesi Kanal İstanbul un önünde bir hukuki engel değildir....diyen bir kişi ancak ve ancak cahildir, sıradan eğitimsiz bir kişidir...Bırakın hukukçu olmayı herhangi bir hukuk fakültesi önünden dahi geçmemiş bir öğrencidir...Bırakın özel bir danışman olmayı, bakanlığın kapısından dahi içeri girmemelidir...
176.88.85.4
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim