• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 16 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, DTO’nun 40. yılını görkemli bir şekilde kutlamaya hazırlandıklarını ifade ederek “1982 yılından bu yana geçen 40 yılda Türk deniz ticareti dünyasını her alanda daha ileriye götürmek ve daha etkin hizmetler gerçekleştirmek amacıyla büyük emek sarf edilmiştir” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) 2022 Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Kenan Türkantos Başkanlığında, fiziki katılım ve videokonferans olarak İMEAK DTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, gündemin ilk maddesinde 2.6.2022 tarih ve 51 sayılı toplantı zabıtları ile 2022 Mayıs ayı fasıllar arası aktarım talebi görüşüldü ve oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı mizanı ve meclis üyelerine verilecek huzur hakkı görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Haziran ayı faaliyetlerinin sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, bir konuşma gerçekleştirdi.

“SAVAŞIN OLUMSUZ ETKİLERİNİ ÇOK YAKINDAN HİSSEDİYORUZ”

Kıran, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Rusya-Ukrayna savaşı 5. ayına girerken savaşın gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki olumsuz etkilerini çok yakından hissediyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan bir rapora göre, 94 ülkede 1.6 milyar kişi Ukrayna savaşının etkileri ile karşı karşıya ve artan gıda ve petrol fiyatlarıyla başa çıkmakta güçlük çekiyor. Savaş nedeniyle dünyanın şimdiye kadarki en ciddi gıda, enerji ve ekonomik krizin eşiğinde olduğuna işaret edilen raporda, hiçbir ülkenin bu savaşın etkilerinden kaçamayacağı ifade ediliyor. Rapordan da anlaşılacağı üzere pandeminin ardından yine çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Ne zaman sonuçlanacağı henüz belli olmayan bu savaşın olası sonuçlarına karşı iş dünyası olarak çok dikkatli olmalı, temkinli davranmayı elden bırakmamalıyız.”

SEKTÖREL ETKİNLİKLERE KATILIM SAĞLANDI

Kıran, “Haziran ayında yurt dışında düzenlenen 2 önemli organizasyona da iştirak ettik. Bunlardan bir tanesi dünyanın önde gelen denizcilik fuarlarından biri olan ve Yunanistan’da düzenlenen Posidonia Uluslararası Gemicilik Fuarı oldu. Ziyaretimiz vesilesiyle Yunanistan’ın Deniz Ticaret Odası, Armatörler Birliği, Koster Armatörleri Derneği gibi kuruluşlarıyla bir araya geldik, iki ülke iş insanları arasında sektörel iş birliği imkanlarını ele aldık. Yine gerek Atina Büyükelçiliğimiz gerekse Odamız, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nce (GİSBİR) fuar alanında ortaklaşa düzenlediğimiz resepsiyon da dostlukların gelişmesine vesile oldu. Posidonia Fuarı’nın her anlamda başarılı geçtiğini, benzer fuarların ülkemizde de düzenlenebilmesi için ufuk açıcı bir organizasyon olduğunu söyleyebilirim. Diğer önemli etkinlik ise 20-21 Haziran’da, İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen Uluslararası Deniz Ticaret Odası’nın (ICS)  100. kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri ile “Deniz Taşımacılığının Geleceğini Şekillendirme” Zirvesi oldu. Denizciliğin sürdürülebilir bir geleceğe geçişindeki temel meselelere yönelik ortak bir vizyon oluşturulması amacıyla düzenlenen Zirve’de, denizcilik endüstrisinde karbonsuzlaştırmanın geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi için yol haritası belirlendi. Buna göre; tüm sektörlerin bilgi paylaşımlarını kapsayacak sektörler arası iş birliği platformunun kurulması, yeşil deniz koridorlarını desteklemek amaçlı enerji tedarikçileri, limanlar ve denizcilik endüstrisini içeren temiz deniz enerji merkezlerinin geliştirilmesi, potansiyel fonlama mekanizmalarını içerecek, yenilikçi düşük/sıfır karbon içerikli yakıtların sektörler arası Ar-Ge ve teknoloji platformları altında gerçekleştirilecek eylem planlarının değerlendirilmesi kararlaştırıldı” dedi.

“TÜRK DENİZCİLİĞİNİN SON YILLARDA GELDİĞİ NOKTADAN GURUR DUYUYORUZ”

Tamer Kıran, “Malumunuz, Denizciler için 1 Temmuz tarihinin ayrı bir anlamı ve önemi vardır. 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk liman ve iskeleleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı münhasıran Türk bayrağı taşıyan gemilere verilerek millileştirilmiş, dahildeki her türlü denizcilik faaliyetinin Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılması kabul edilmiştir. Böylece 96. yılını kutladığımız Kabotaj Kanunu denizciliğimizin gelişip büyümesinde çok önemli rol oynamıştır. Türk denizciliğinin son yıllarda geldiği noktadan gurur duyuyoruz ama önümüzde alınacak daha uzun yol, hep birlikte atacağımız çok daha büyük adımlar var. Gemi inşa sanayimizi, limanlarımızı, deniz turizminden, balıkçılığa, brokerlikten sigortacılığa kadar denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp, devlet politikası haline getirerek, her alanda güçlendirmemiz mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir. Önümüzdeki zorlu dönüşüm sürecini de kamu, özel sektör el ele vererek başarıyla gerçekleştireceğimize inancımız tamdır. Bu yıl kutlamalar çerçevesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünde Tersane İstanbul’da ikincisi düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi’ni yine ilgiyle takip ettik. Zirve’nin açılışını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, kapanış konuşmasını ise Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim yaptı. İki gün boyunca devam eden Zirve’de, Türk Denizcilik Filosunun Geliştirilmesi, Gemi İnsanı İstihdamı, Lojistik Odağında Deniz Yapıları Altyapısı ve Jeopolitik Gelişmeler konularında düzenlenen oturumlarda birbirinden değerli isimler görüşlerini dile getirme fırsatı buldular. Fevkalade yararlı ve bilgilendirici oturumların gerçekleştirildiği Zirve’den çıkacak sonuçların sektörü daha da güçlendirecek adımların atılmasına vesile olmasını diliyoruz. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesiyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tarihimize iz bırakan ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“TÜRK DENİZCİLİĞİNİ DAHA İLERİYE GÖTÜRMEK İÇİN BÜYÜK EMEKLER SARF EDİLMİŞTİR”

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 40 yılını görkemli bir şekilde kutlamaya hazırlandıklarını ifade eden Kıran, “Meclis toplantımızda birazdan bu yıl ikincisini düzenlediğimiz “Denizci Millet, Denizci Ülke Fikir ve Proje Yarışmamızın ödül törenini gerçekleştireceğiz. Yarışmamıza ilgi göstererek projeleri ile katılan yarışmacılara ve değerlendirmeleri ile Yarışmamıza katkı sağlayan Akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. İki gün sonra Kurban Bayramı’nı kutlayacağız, hemen ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 6’ncı yıl dönümünü idrak edeceğiz. Kurban Bayramı’nın milletimize, insanlarımıza mutluluk ve huzur getirmesini diliyor, sağlık ve afiyet içinde nice bayramlara erişmeyi temenni ediyorum. 15 Temmuz vesilesiyle ülkemizin birlik ve bekasına karşı gerçekleştirilmek istenen hain darbe teşebbüsüne karşı dimdik duran, vatanı ve bayrağı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu yıl Odamız için önemli bir sene… Odamızın kuruluşunun 40. Yıldönümünü kutluyoruz. 1982 yılından bu yana geçen 40 yılda, Deniz Ticaret Odası olarak Türk deniz ticareti dünyasını her alanda daha ileriye götürmek ve daha etkin hizmetler gerçekleştirmek amacıyla büyük emek sarf edilmiştir. Yıldönümünü Odamızın şanına yakışır görkemli bir gala yemeği ile kuruluş tarihimiz olan 26 Ağustos Cuma akşamı kutlamak üzere çalışmalarımız devam etmekte olup, bu tarihi şimdiden not almanızı rica ediyor, Ağustos ayı Meclis Toplantımızda görüşmek üzere hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.

dto-8-009.jpgdto-9-007.jpgdto-1-052.jpgdto-2-052.jpgdto-3-049.jpgdto-4-037.jpgdto-5-026.jpgdto-6-018.jpgdto-7-011.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim