• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi’nin Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi’nin Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi’nin Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Vefa İbrahim Aracı başkanlığında Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Meclis toplantısına katılarak duygu ve düşüncelerini aktaran Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, devletin son yıllarda her alanda atağa geçtiğini ifade ederek, “Mavi Vatan’daki çıkarlarımızı korumaya başladık, denizcilik ile ilgili yeni yatırımlara başladık. Bunların başında da eğitim geliyor. Denizcilik eğitimi, Türk denizciliğinin gelişimine ışık tutuyor. Denizcilik bir bütündür.” dedi.

 "Ekonomide taşlar yerine oturacaktır"

Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı’nın Yıldönümü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile Türk denizcisi ve Türk denizciliğinin dirilişi olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başladı. Doğusel, “Son birkaç yılda yaşadığımız pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve bunların ekonomiye negatif etkisi ile 6 Şubat’ta yaşadığımız asrın felaketi, kuşkusuz ki ekonomide yeni adımları elzem kıldı. Sayın Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olması ile yaratılan yeni maliye politikaları kısa vadede gerek halkımız gerekse de üreticimiz için sorun olsa da, orta vadede yapısal sorunların çözüleceğine ve Türk ekonomisinde taşların yerine oturacağına inancımız tam” dedi. 

“Gümrük kapılarımız zirvede”

Açıklamasını sürdüren Vedat Doğusel, “İthalatımızda ise Dilovası ve Derince gümrük kapılarımız zirvede yer aldı. Dilovası Gümrük Müdürlüğü’nde 12 milyar 576 milyon dolarlık ithalat gerçekleşirken, Derince Gümrük Müdürlüğü’nde 14 milyar 922 milyon dolarlık ithalat gerçekleşti. İlk altı ayda Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Müdürlüğü’nün tahsil ettiği vergi ise 129 milyar 649 milyon lira. Geçtiğimiz aya göre ihracatta %4,5, ithalatta ise %13,5 oranlarında azalışlar yaşanmıştır” dedi.

“Kocaeli ülke sıralamasında birinci”

Kocaeli’nin gemi istatistikleri hakkındaki verileri de paylaşan Doğusel, “Gemi İstatistiklerinde ise: Gelen gemi sayısı itibariyle; 2023 yılı ilk altı ayında Kocaeli’ye 1.428 adet Türk bayraklı, 3.401 adet yabancı bayraklı olmak üzere toplam 4.829 adet gemi uğramıştır. Türkiye’ye uğrayan gemilerin 17’si Kocaeli ilimize aittir. Yüklemede 13 milyon 681 bin ton elleçlenirken, Boşaltmada 27 milyon 222 bin ton yük elleçlenmiştir. Toplamda; 40 milyon 904 bin ton elleçlenmiş ve Türkiye %15.7’lük pay almıştır. Gerek gemi sayısı ve gerekse yük elleçlemesinde Kocaeli ülke genelinde birinci sırada yer almaktadır. Konteyner elleçlemesinde, ilimiz toplam 1.007.249 TEU ile, Türkiye genelinde 2. Sırada yerini korumuştur” açıklamalarında bulundu.

“Navlun seviyeleri geriledi”

Dr. Onur Sabri Durak, konteyner taşımacılığında 2023 yılı ilk yarısındaki gelişmeler ve 2024 yılı beklentileri konusunda gerçekleştirdiği bilgilendirmede, öncelikle Deniz Ticaretindeki güncel gelişmelere yer verdi. Durak, “2023 yılı itibariyle, deniz taşımacılığı sektöründe geçen iki sene içerisinde elde edilen navlun kazanımları eridi. Trans-Atlantik hattı gibi bazı hatlar haricinde Covid-19 öncesi dönemdeki navlun seviyelerine geriledi” dedi. 

“Gemilerde kapasite artışı doğuyor”

Açıklamalarını sürdüren Durak, “Gemi siparişlerinde nispeten azalma olsa da 2023 – 2024 döneminde 4.9 milyon TEU kapasitelik gemi siparişi bekleniyor Her ne kadar geri dönüşüme giden gemi sayısında artış olsa da, bu artış beklenen seviyede olmamıştır. Diğer yandan 2. çeyrekte hizmete giren ve 3. çeyrekte hizmete girecek olan gemilerle bir kapasite artışı/fazlası doğmaktadır. Gemilerin seyir hızının azaltılmasını sonuçlayabilir. Seyir hızlarında %5-10 arasında yavaşlama beklenmektedir” şeklinde konuştu.

“Konteynerde kararlılık devam edecek”

Konteyner taşımacılığındaki son gelişmeleri de aktaran Onur Sabri Durak, “2022’deki karlılık oranlarından sonra bu yıl konteyner taşımacılığında karlılık oranında düşüş beklenmektedir Konteyner taşımacılığındaki karlılık, 2022 yılı kadar olmasa da devam edecektir. Yük ilgilileri lehine gelişen bu durumda, taşıyan taraf (gemi), ödeme süre ve koşulları, bekleme süreleri, demuraj gibi sözleşme kalemleri üzerinden müzakereleri yürütecektir. Maliyet verimliliği sağlamak için taşıyanlar aktarmalı yük taşınmasına dönük çözümlerle geleceklerdir. Bu da taşıma sürelerini artıracağı gibi, limanlarda bekleme/sıra oluşmasına yol açabilecektir” dedi.

“Yeni elektrikli vapur projemiz var”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Deniz Ulaşım Şube Müdürü Mehmet Yıldırım da meclise katılarak, Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Horizon Programıyla daha temiz bir dünya için deniz araçlarının elektrikli sisteme dönüştürüleceği proje hakkında bilgilendirmede bulundu. Yıldırım, “Kocaeli Körfezimizde hizmetlerimizi 12 iskele ile birlikte sunuyoruz. Bunların 8 tanesi aktif. Bu iskelelerde yolcu taşımacılığı yapmaktayız. İki vapurumuzdan birisini proje kapsamında dönüşüme tabii tuttuk. Artık sektör elektrikli sisteme başladı. Atatürk yolcu vapurumuzu bu şekilde dönüşüme tabi tutmuş bulunmaktayız. Bunun dışında yeni ve sıfır bir elektrikli yolcu vapuru yapma projemiz var. Umuyorum ki en kısa sürüde imzalar atılır ve yeni hibrit vapurumuz da Körfezimizde hizmete başlar” dedi.

“Hayalet ağlar çölleşmeye neden olu”

Son olarak kürsüye gelerek konuşma gerçekleştiren Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Çoşkun, “Müdürlük olarak birinci vazifemiz, denizlerimizdeki bize verilen yetki çerçevesinde denetim ve kontrolleri sağlamak. Bunun yanında denizlerimiz korumaya yönelik projeler üretiyoruz. Bunların başında da denizlerimizde terk edilmiş, avcılık sırasında bırakılmak zorunda kalmış büyük ve devasa ağların denizlerden çıkarılması. Bunun en büyük sebebi de, ağların balık popülasyonunun yoğun olduğu, balık yuvalarının olduğu kayalık alanda yer alması. Ağların buralarda başı boş olarak kalması, o bölgede çölleşmeye neden oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

“DTO Kocaeli bize destek veriyor”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi ile birlikte birçok proje imza attıklarını da ifade eden Coşkun, “Bununla ilgili olarak, 3 sene önce hayalet ağları çıkarmaya başlamıştık. Şu ana dek; 20 bin metrekare kadar ağ çıkardık. Bu sene, Gebze bölgesinde bu çalışmayı sürdürüyoruz ve bu bölgede15-20 bin metrekare arasında tahmini hayalet ağ çıkaracağız. Bunu hizmetleri yerine getirirken özellikle STK’lar ile çalışıyoruz. Bu işi birlikte yapmamız çok önemli. Gebze’deki hayalet ağları temizledikten sonra ise farkındalık oluşturmak adına sergi ve panel düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubemizin desteklerini görüyoruz. Odamız, hemen hemen her projemizde bizimle birlikte yol yürüyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Vedat Doğusel ve yönetimine bu konudan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Sektörün sorunları konuşuldu

Tamamlanan konuşmaların ardından meclis toplantısında, Yalova Tersaneciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Kayatürk dernek faaliyetleri, Gemi İnşa Müteahhitleri Birlikteliği Mesleki Eğitim ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem İnce, denizcilik sektöründeki istihdam sorunları hakkında bilgiler verdi. Daha sonrasında Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Şimşek ise, “Defamed nedir? Büyüme Stratejileri ve organizasyon Planları” konusundaki sunum gerçekleştirdi. Meclis, üyelerin sektörel görüş ve önerilerini aktarması ile sona erdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim