• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası 58. Meclis Toplantısı gayri resmi olarak açıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası 58. Meclis Toplantısı gayri resmi olarak açıldı
İMEAK Deniz Ticaret Odası, 2017 yılının son meclis toplantısı bugün Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez başkanlığında gayri resmi olarak düzenlendi. 40 meclis üyesinden 21’inin katıldığı toplantı kayıtlara işlenmedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası yılın son meclis toplantısı gayri resmi olarak açıldı. Yılın son toplantısında 40 meclis üyesinden yalnızca 21’i katılım gösterdi. Çoğunluk sağlanamadığı için toplantının kayıtlara geçmemesi kararı alındı. Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez, "Çoğunluk sağlanamadı. Bunu anlayamıyorum. Ayda bir bu Meclis’e gelmemek, Denizcilik sektörüne ihanettir. Ben Meclis Başkan Vekili olarak bu durumu uygun bulmuyorum. Ayda bir kere Meclisi toplayamıyorsak, bu düşünülmesi gereken bir eylemdir. Meclis'in hafife alınmasını kabul edemiyorum. Ben Meclisi bu şekilde açmak istiyorum. Ama gelenlere saygısızlık etmek istemiyorum. İsterseniz gayrı resmi olarak toplanabiliriz. Bu da tutanaklara yansımayacak. Bunu size bırakıyorum" dedi.

İlk olarak kürsüye çıkan Sualtı ve Liman İnşaatçıları Kooperatifi (SULİM) Başkanı Abbas Kolçalar; ‘İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndaki 4 yıllık görev sürem bu yıl ile birlikte sona eriyor.’ diyerek sözlerine başladı. 

Abbas Kolçalar konuşmasına, sektörün yaşadığı sıkıntıları da dile getirerek devam etti. 

'Sektörümüzün mevzuata ihtiyacı var'

Kolçalar, sektörün yaşadığı mevzuat sıkıntısından bahsederek; ‘Cumhuriyet kurulduğu andan itibaren 1946 yılında Amerikan yardımıyla Türkiye’ye yüzer vinçler, tarama gemileri getirildi. Bunların bir kısmı Macaristan’dan, bir kısmı İtalya’dan, bir kısmı Almanya’dan geldi. 1990 yılına kadar her şey devlet tekelindeydi ve özel sektörle ilgili hiçbir şey düşünülmedi. Limanlar özelleşmeye başladığında, devlet yetişemediği için özel sektöre ihtiyaç duyuldu. O süre içerisinde bunları yöneten devlet olduğu için  ekipmanlarla ilgili mevzuat çıkartılmadı. Devletin belgesi olmayan bir sürü ekipmanı vardı. Şimdi çok şükür bunlar değişiyor ve uluslararası kurallara uyma gereği giderek artıyor ve doğru noktaya geliyor. Bu noktaya gelene kadar biz sektör olarak mevzuatın eksikliği konusunu defalarca dile getirdik, şimdi de hatırlatmakta fayda duyuyorum. Bizim sektörün mevzuata ihtiyacı var. Bu olmadığı sürece biz hangi kurallarla nasıl devam edeceğimiz konusunda çok zarar görüyoruz, kamu da zarar görüyor.’ şeklinde konuştu.

'TAİS Motor Fabrikası'nın kurulması için düğmeye basıldı'

Yeniden söz alan Faruk Ürkmez; Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak yerli bir motor sanayisine ihtiyaç olduğunu belirterek, TAİS Motor Fabrikası’nın kurulması için düğmeye basıldığını söyledi. 

5 kişi olarak yola çıktıklarını belirten Ürkmez; 'Sadece deniz makineleri diye düşünmek yanlış olur. Birçok alana hizmet edecek motor fabrikasının kurulması gerekir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir törende beni yanına oturttu ve ‘Türkiye’de motor fabrikasını kuracaksınız’ diye talimat verdi. Talimat verdiğinde kendisine motor fabrikası kurulur ancak bu devlerin arasında nasıl mücadele ederiz dedim, ‘Devlet bu konuyu destekleyecektir’ dedi. O gün verdiği talimat gereği biz 5 arkadaş birleşerek TAİS Motor Fabrikası’nı kurmaya karar verdik. TAİS Motor Fabrikası şirketi kuruldu, faaliyete geçti. Türkiye’de yerli dizayn olarak motor fabrikası da en kısa zamanda kurulacak. Yerli imalat olarak devam edecek, daha sonrasın da ise halka arz edilecek. Mükemmel bir tesis meydana getirmeye çalışıyoruz. Sadece gemi makineleri olarak değil, Türkiye’nin tüm ihtiyaçlarını düşünüp, imalatını gerçekleştirmek lazım.' dedi.

Haber: Buse ÜRGİR / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim