• BIST 12433.5
  • Altın 6856.97
  • Dolar 44.919
  • Euro 52.7159
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 11 °C

IACS’ın 100. GPG toplantısı İstanbul’da yapıldı

IACS’ın 100. GPG toplantısı İstanbul’da yapıldı
Uluslararası denizcilik sektörünün en önemli platformlarından biri olan International Association of Classification Societies Genel (IACS) Genel Politika Grubu’nun (GPG) 100. toplantısı Türk Loydu ev sahipliğinde düzenlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaşkanTamer Kıran, 21 Nisan 2026 Salı günü, Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği (IACS) Genel Politika Grubu’nun (GPG) 100. Toplantısı kapsamında İstanbul’da düzenlenen “IACS'nin Denizcilik Sektörüne Katkısı” temalı ilk oturumuna katıldı.

Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Meclis Üyeleri Cihan Ergenç ile Metin Düzgit ve denizcilik sektörü temsilcileri katıldı.

IACS Genel Sekreteri Robert Ashdown, IACS GPG Başkanı Dr. Ajay Asok Kumar, Türk Loydu Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğin ilk oturumunda, “deniz güvenliği, deniz çevresinin korunması ve küresel denizcilik standartlarının geliştirilmesine” yönelik değerlendirmeler paylaşıldı.

Etkinlik, IACS Genel Sekreteri Robert Ashdown ve Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın selamlama konuşmalarıyla başladı. IACS Genel Sekreteri Robert Ashdown, Genel Politika Grubu’nu birliğin motor gücü olarak tanımlayarak, grubun siber güvenlikten çevre standartlarına kadar geniş bir teknik programı yönettiğini belirtti.

Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Oral Erdoğan da Türkiye’nin coğrafi konumunun ötesinde fikirleri ve teknolojiyi birbirine bağlayan köklü bir denizcilik mirasına sahip olduğunu vurguladı. Sektördeki dijitalleşme ve karbon azaltımı gibi dönüşüm süreçlerinde iş birliğinin bir zorunluluk olduğunu belirten Erdoğan, bağımsızlık, tarafsızlık ve şeffaflığın küresel deniz emniyeti için temel taşlar olduğunu ifade etti.

 Programın açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar ise birliğin deniz güvenliği, çevrenin korunması ve standartların uyumlaştırılmasında üstlendiği önemli role dikkat çekti. Ünüvar, IACS tarafından geliştirilen teknik tavsiye ve düzenlemelerin sadece klas kuruluşları için değil, bayrak devletlerinden liman otoritelerine kadar tüm sektör paydaşları için güvenilir bir referans çerçevesi sunduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. Dr. Ajay Asok Kumar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda, IACS’ın küresel denizcilik endüstrisine katkıları ele alındı. Bu bölümde Dr. Ajay Asok Kumar IACS’ın genel rolünü aktarırken, Konstantin Petrov birliğin IMO çalışmalarına katkılarını sundu. Angeliki Zisimatou ise sektörün dijitalleşme sürecindeki kritik dönemeçlerinden olan IACS UR E26 ve E27 kurallarının evrimi üzerine teknik detayları paylaştı.

Robert Ashdown’ın moderatörlüğünü üstlendiği ikinci oturumda, değişen düzenleyici çerçeve içerisinde klas kuruluşlarının rolü tartışıldı. IMO Deniz Emniyeti Bölümü Direktörü Damien Chevallier’in video mesajıyla katkı sunduğu panelde Liberya Bayrak Devleti Genel Müdürü Erhan Esinduy, Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Başkan Yardımcısı Metin Düzgit, Uluslararası P&I Kulüpleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Geir Jørgensen ve Delta Marine Ticari İşler Başkanı Dirim Şener birer konuşma yaparak kendi uzmanlık alanlarından sektörel yaklaşımlarını aktardılar.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim