• BIST 9464.08
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

"Ege'nin kayıp denizciliği"

"Ege'nin kayıp denizciliği"
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünün yürüttüğü "Ege'nin Kayıp Denizcilik Tarihi Sualtı Araştırma Projesi", 8-18 Mayıs tarihleri arasında başlanacak.
''EGE'NİN KAYIP DENİZCİLİĞİ'' BU YIL DA ARAŞTIRILACAK

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünün yürüttüğü ''Ege'nin Kayıp Denizcilik Tarihi Sualtı Araştırma Projesi''ne, 8-18 Mayıs tarihleri arasında başlanacağı bildirildi.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Dokuz Eylül Üniversitesi 1' adlı araştırma gemisi ve 9 kişilik ekibin bu yıl, Sığacık, Seferihisar, Çeşme, Kuşadası ve Didim civarında, su altı arkeolojisi ve antik dönemde batmış ticari gemilerin envanterini çıkartmaya devam edeceğini belirtti.

10 Mayıs günü Sığacık Yat Limanı’nda DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. A.Harun Özbaş başkanlığındaki ekip tarafından gazetecilere, iki yıldır devam eden proje kapsamında elde edilen gemi enkazları envanteri ile çeşitli dokümanlar hakkında bilgi verileceğini kaydeden Prof. Dr. Günay, ayrıca, basın mensuplarının görüntü alabilmesi amacı ile araştırma ekibi tarafından sualtı kameralarının yardımı ile envanter belirleme çalışması gerçekleştirileceğini söyledi.

Prof. Dr. Günay, Ege'de sualtı kültür mirasına yönelik ilk Türk sualtı araştırması için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alındığını, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeye, DEÜ
Araştırma Fonu, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesinin de katkıda bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Günay, ilk ayağı 5 yıl kadar sürecek çalışmada, sualtı arkeolojik mirasın araştırılması yanında çeşitli deniz araştırmalarının da yürütüleceğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. A. Harun Özdaş da ''ilk defa bir Türk ekibinin, Ege Denizi'nde başlattığı arkeolojik araştırmanın'' bu yıl da devam edeceğini'' bildirdi. Özdaş, projenin, eski çağlarda batan gemilerin ve sualtında kalan yerleşim yerleri ile diğer kalıntıların ve kültür varlıklarının tespiti, incelenmesi ve belgelenmesini kapsadığını söyledi.

Denizcilik tarihinin bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra eski çağ denizcilerinin yaşamları ve kullandıkları gemiler ile limanları ve liman teknolojileri hakkında detaylı bilgiler elde etmeyi amaçladıkları projede, geçen yıl 4 batık bulduklarını hatırlatan Özdaş, çalışmaları kapsamında kısa ve orta vadede Ege Denizi başta olmak üzere, ülke karasularında ve göllerinde sualtında bulunan batık gemiler ve diğer kültür varlıklarının tespiti ve bilimsel araştırmalar yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim