• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 18 °C

Deniz patlıcanı avı mutlaka yasaklanmalı

Deniz patlıcanı avı mutlaka yasaklanmalı
Akbük koyunda bulunan deniz kumu temizleyerek denizin temizliğine de katkısı bulunan deniz patlıcanlarının ticari olarak toplanması ve satılması çevre derneklerini harekete geçirdi.

Didim'e bağlı Akbük Beldesinde balıkçılar tarafından denizin içerisinden toplanılan deniz kumunu temizleme gibi bir görevi olmasına rağmen, başta kozmetik ve sabun sanayi olmak üzere yiyecek olarakta yurt dışında tüketilen deniz patlıcanı sorunu Akbükte geniş katılımlı bir toplantı ile masaya yatırıldı.

Didim açıklarında olmak üzere en fazla Akbük koyunda bulunan deniz kumu temizleyerek denizin temizliğine de katkısı bulunan deniz patlıcanlarının ticari olarak toplanması ve satılması çevre derneklerini harekete geçirirken, konuyla ilgili olarak Akbük Su Ürünleri Kooperatifi öncülüğünde toplantı düzenlendi. Toplantıya Akbük Jandarma Komutanı Hasan Hüseyin Uçar, Didim İl Genel Meclisi üyesi M.Cahit Kaya, Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Osman Demirkol, Akbük Kültür ve Çevre Derneği başkanı Ferda Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri, TEMA Vakfı Didim Gönüllü Sorumluluğu ve deniz patlıcanı toplayan balıkçılar katıldı; Akbük Belediyesi ise toplantıya zabıta seviyesinde katıldı.

Toplantı, Akbük Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celalettin Erol'un yönetiminde başladı. Tartışılan temel sorunların başında dalma metodu ile deniz patlıcan toplayıcılara Sahil Güvenlik tarafından 900 Türk lirası ceza kesilmesi konusundaki şikayet ve yakınmalar oluşturuyordu. Ancak Akbük limanına bağlı toplam 73 teknenin bu işi yaptığı, ancak bunlardan çok azının gerekli ehliyet ve koşulları sağladığı belirtildi.

Balıkçılar ise Türkiye'nin çeşitli yerlerinden geldiklerini ve tüm yaşamlarını denize hasrettiklerini dile getirdiler, ama kendilerine deniz patlıcanı toplamak için gerekli olan ehliyetlerin talep ettikleri halde verilmediğini dile getirdiler. Bu nedenle gerekli yasal koşulları yerine getiremedikleri için dalış yaparak patlıcan toplamak zorunda kaldıklarını ileri sürdüler. Yıllardır denizden ekmeğini çıkaran kişilerin denizin olmadığı bir ortamda yaşamalarının mümkün olmadığını dile getirdiler. Balıkçıların bir şikayeti de, topladıkları ürünleri boşaltma noktalarının kısıtlı olmasıydı.

'YASALARI UYGULAMAK ZORUNDAYIZ"

Söz alan Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Osman Demirkol, kendilerinin balıkçılara yardım için kurulmuş bir oluşum olduğunu dile getirerek, boşaltma noktalarının çoğaltılabileceğini, talep edilen noktalarda yeni boşaltma merkezlerini oluşturmanın ellerinde olduğunu, bu konuda talep beklediğini belirtti.

Sahil Güvenlik Komutanı ve Aydın İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri ise, herkesin yasalara ve ilgili mevzuata uymak zorunda olduğunu, mevzuatın gerekli kıldığı şartları yerine getirmeyen, gerekli ehliyetleri edinmeyen balıkçıların kaçak konumuna düşeceklerini altını çize çize ortaya koydular. Yetkililer olarak yasaların gereklerini yerine getirmeye mecbur olduklarını ve bunu yapmazlarsa suçlu duruma düşeceklerini ifade ettiler.

Akbük Jandarma Komutanı Hasan Hüseyin Uçar ise, bu işle uğraşan balıkçıların Akbük'te misafir olduklarını ama kendilerinden çok sayıda şikayet geldiğini, komşuluk adaplarına uygun olarak misafirliklerini sürdürmelerinin zorunlu olduğunu söyledi ve bu konuya özen gösterilmesini istedi.

'PATLICAN AVI AKBÜK KOYUNU DAHA DA KİRLİ KILACAKTIR'

Daha sonra kendisine söz verilen Akbük Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Ferda Kılıç, Deniz patlıcanlarının denizin süpürgesi olduğunu belirterek "Deniz kirliliğini temizleyen böyle bir yaratığın yok edilmesi zaten hızla kirlenmekte olan Akbük koyunu pisliğe teslim edecektir. Bu girişim Akbük'ün turizm geleceğini mahvetmektedir. Mutlaka önlenmesi gerekir" dedi.

TEMA Vakfı Didim sorumlusu Faruk Haksal da, bu konudaki kaçak avlanmanın mutlaka önlenmesi gerektiğini, bu konuda yetkililerin duraksama göstermesinin yasalara uygun düşmeyeceğini belirtti ve bu yöndeki avlanma izinlerinin iptali için gerekli yasal müracaatlarda bulanacaklarını, hazırlık içinde olduklarını ifade etti.

Bu arada söz alan Birlik Başkanı Osman Demirkol, önümüzdeki kısa süreçte Akbük ve Didim çevresinde deniz patlıcanı avının yasaklanması yönünde karar alacaklarını belirtti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim