• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

CO2 artışı denizleri etkiliyor

CO2 artışı denizleri etkiliyor
Norveç'te yapılan bir araştırmaya göre, insana bağlı CO2 salımının fazlalığı nedeniyle yüzyıl sonuna doğru okyanuslardaki yaşamda büyük değişiklik meydana gelecek.
Norveç'te yapılan bir araştırmaya göre, insana bağlı CO2 salımının fazlalığı nedeniyle yüzyıl sonuna doğru okyanuslardaki yaşamda büyük değişiklik meydana gelecek ve okyanusunun asitlenmesi önemli etki yaratacak.Norveç'te sonuçları bu hafta yayınlanacak bir araştırmaya göre, insana bağlı CO2 salımının fazlalığı nedeniyle yüzyıl sonuna doğru okyanuslardaki yaşamda büyük değişiklik meydana gelecek ve okyanusunun asitlenmesi önemli etki yaratacak.

Araştırma sonucunda hazırlanan rapora göre, atmosferdeki CO2'nin üçte birini soğuran deniz suyu, gelecek 100 yılda, son 100 bin yıldan 100 kez daha hızlı şekilde asitlenecek. Bir çözeltinin asitlilik oranını belirten hidrojen potansiyelinin (pH), yüzyıl sonunda okyanusların yüzeyinde 0,3 birim kayba uğrayacağı tahmin ediliyor. Bu oran azaldıkça, çözelti de daha asitli hale gelirken, sanayi devriminin başlamasından bu yana kaydedilen kayıp sadece 0,1 birim.

Bu asitlenmenin mercanların, planktonların ve bitkiler ile besin zincirindeki diğer belli başlı organizmaların zayıflamasına neden olacağı, koruyucu kalker tabakaları oluşturmalarını engelleyeceği belirtilen raporda, aşırı asitlenmenin ekolojik sonuçları henüz bilinmese de, araştırmalara dayanarak oluşturulan senaryoların, belirgin bir olumsuz etki görüleceğini gösterdiği kaydedildi. Norveç'te yapılan bu araştırmanın sonuçları bu hafta, Norveç'in batısındaki Trondheim'da düzenlenecek ve Kuzey Doğu Atlantik'e kıyısı olan 12 ülkenin buluşacağı denizleri koruma örgütü Ospar'ın toplantısında sunulacak.

DMÖ'DEN ENDİŞE VERİCİ TABLO

Bu arada, Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferde sera etkisine yol açan gazların 2004'te rekor seviyeye ulaştığını bildirdi. Örgütün sera etkisine yol açan gazlarla ilgili hazırladığı ilk yıllık bültende, CO2 konsantrasyonunun atmosferde sera etkisine yol gazların yüzde 62'sini oluşturduğu belirtilerek, sanayi devriminden öncesi olan 1750'ye göre, CO2 miktarının artışının yüzde 35'e ulaştığı vurgulandı. ''Karbondioksit seviyesi düzenli olarak artmaya devam ediyor ve istikrarlı bir seviyede kalmayacağa benziyor.

Şu an atmosferde bulunan karbondioksitin 50 ila 200 yıl kalacağı bilindiğinden, bu sorunun bugün ya da yarın çözülemeyeceğini anlamak için bilgin olmaya gerek yok'' denilen bültende, CO2 salımı bugün durdurulsa dahi, sanayi devrimi öncesi değerlere dönülebilmesi için 500 ila 100 yıl beklenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün açıklamasında, buna karşın, sera etkisine yol açan gazların yüzde 20'sini oluşturan metan konsantrasyonunun, 250 yılda yüzde 155 oranında arttıktan sonra istikrara kavuştuğu, sera etkisine yol açan gazların yüzde 6'sını oluşturan ve 1750'den bu yana yüzde 18 artan azot protoksitin de 2004'te yüzde 0,22 artış gösterdiği belirtildi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim