• BIST 10358.46
  • Altın 4343.779
  • Dolar 40.1797
  • Euro 46.8894
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 22 °C

99 yıllık denizlerdeki özgürlük hikayesi

99 yıllık denizlerdeki özgürlük hikayesi
1 Temmuz 1926 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen ve yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milletimiz denizlerde de egemenlik hakkını tüm dünyaya ilan etmiş ve bu tarih “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaya başladı

1 Temmuz 2025'te Türkiye, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 99. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Denizlerdeki bağımsızlığın ve milli egemenliğin hikayesi...

Kabotaj, bir devletin kendi karasuları ve limanları arasında sadece kendi bayrağını taşıyan gemilerin taşımacılık yapma hakkıdır. Bu hak, ülkelerin deniz ticareti ve egemenlik açısından sahip olduğu en temel haklardan biridir.

1923 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, kapitülasyonlar nedeniyle denizcilik sektöründe yabancı devletlerin hakimiyeti vardı.  Türk limanlarında ve iç sularda gemi işletmeciliği, yük ve yolcu taşımacılığı büyük ölçüde yabancı şirketler tarafından gerçekleştiriliyordu. Bu durum Türk denizciliğinin gelişimini engelliyor ve milli ekonomiye büyük zarar veriyordu.

Bu olumsuz tablonun değişmesi, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin öncelikleri arasında yer aldı. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile kapitülasyonlar kaldırıldı. Bu antlaşma, denizcilik sektörünün de yerli ve milli politikalarla yönetilmesine kapı araladı. Ancak bu bağımsızlığın tam anlamıyla sağlanabilmesi adına daha somut adımlar atılması gerekiyordu.

1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren "Kabotaj Kanunu" bu alandaki en önemli adımlardan biri oldu. Bu kanunla birlikte, Türkiye'nin limanlarında ve kara sularında gemi işletmeciliği ve deniz taşımacılığı tamamen Türk vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere bırakıldı. Böylece, milli egemenlik denizlerde de tam anlamıyla sağlanmış oldu.

Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Temmuz, her yıl "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" olarak büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Bu özel gün, Türk denizciliğinin bağımsızlık sembolü olarak, denizciliğe ve denizciliğin ülke ekonomisindeki yerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenmektedir.

.Denizlerde milli egemenlik

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke. 8.333 kilometrelik kıyı şeridiyle Türkiye için denizlerde bağımsızlık sadece sembolik değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik bir kazanım anlamına geliyor. Kabotaj hakkı, bu bağımsızlığı korumanın temelidir.

2025 yılı, Kabotaj Bayramı’nın 99. yılı. denizlerdeki kazanımlar vurgulanacak, birçok şehirde kutlamalar yapılacak.

Denizcilik sektörüne emek veren tüm denizcilerin ve milletimizin bu anlamlı bayramını kutluyoruz

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim