• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

BOTAŞ’ın liman projesi, Saros Körfezi’ndeki tahribatı büyütüyor

BOTAŞ’ın liman projesi, Saros Körfezi’ndeki tahribatı büyütüyor
Saros Körfezi Limanı Projesi’nde BOTAŞ şirketinin yasa tanımazlığı ve keyfiyeti sürüyor. Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması, "Bu talanı ve yıkımı durdurun" diye seslendi.

BOTAŞ’ın Edirne Keşan’da Gökçetepe ve Sazlıdere köyleri arasında yapımına devam ettiği doğalgaz taşıma ve yükleme limanı gemi iskelesi (FSRU Liman ve Boru Hattı) projesinin yapımı mahkeme kararlarına rağmen devam ediyor.

Projeye karşı üç ayrı bilirkişi keşfinde de bilirkişi heyetleri projenin inşaat, ziraat, jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji ve orman bilimlerine birçok yönden aykırı olduğunu ortaya koyan raporlar vermelerine rağmen projenin inşaat çalışmalarına geçtiğimiz yıl kasım ayında başlanmıştı.

Saros Gönüllüleri liman inşaatının bölgede yarattığı tahribatı gösteren fotoğrafları şubat ayında paylaşmışlardı. Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması’nın liman hakkında yaptıkları yeni paylaşımlarda ise tahribatın şubat ayından bu yana daha da büyüdüğünü gösteriyor. 

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ve Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Çoban tarafından yapılan açıklamada, “İnşaat ile çevre talan ediliyor. Artık yeter, bu talanı ve bu yıkımı durdurun” denilerek şunlar söylendi:

“Saros Körfezi FSRU Limanı projesinde, BOTAŞ şirketinin hukuksuzluğu, yasa tanımazlığı ve keyfiyeti katlanarak devam ediyor. Yargı kararını beklemeden, bilim insanlarının karşı görüşlerine rağmen çevreyi geri döndürülemez bir şekilde talan ederek, inşaatı hızla ilerlettikleri görülüyor. ÇED raporunda hiçbir şekilde belirtilmediği halde Sazlıdere köyü yolu üzerindeki şantiyeden inşaat alanına gitmek üzere kara boru hattına paralel 15-20 metre genişliğinde yapılan yol ile tarım arazileri ve orman alanlarına geri dönüşümü mümkün olmayacak şekilde zararlar verilmiş ve verilmektedir.”

"VERİMLİ TOPRAĞI SIYIRIP, SAKLAMIYORLAR"

BOTAŞ’ın, arazi sahiplerine inşaatı tamamlamayı hedeflediği 2 yıllık süre için önceden herhangi bir tebligat yapmadan ya da acil kamulaştırma kararı olmadan toprakları işgal ettiği belirtilen açıklamada, zarar verilen bu yerler için toprak sahiplerine bir miktar bedel ödeyeceğine dair bir tutanak imzalatılmaya çalışılıyor denildi.

BOTAŞ’ın iki yıl sonra yol yapımında kullandığı ve büyük zararlar verdiği arazileri eski haline nasıl döndüreceği sorulan açıklamada şunlar ifade edildi: “Çünkü yol geçirme amaçlı işgal ettiği verimli tarım arazilerinin üzerindeki verimli toprağı sıyırmadığı ve saklamadığı görülüyor. İki yıl süresince tırların, hafriyat kamyonlarının, kepçelerin geçtiği, çakıl, mıcır döşenmiş stabilize yol haline dönüşmüş, görünüşe göre asfalt ile kaplanması olası durumda olan ve verimli toprağı uygun bir yerde depolanmamış arazilerin rehabilite edilip tekrar tarım arazisine dönüştürülmesi pek olası görünmüyor.”

BOTAŞ’ın 1O bin ağaç kesip 100 bin ağacı toprak ile buluşturduğu iddiasının da gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, “Çünkü 100 bin ağaç için yaklaşık 250-300 hektarlık bir alan gerekmektedir. Keşan ve çevresinde böyle bir alan mevcut değildir. Bu konuda gözle görülür herhangi bir icraatları da yoktur” denildi.

"400 METRE BOYUNDAKİ GEMİLER SIĞ SULARA ZARAR VERECEK"

BOTAŞ’ın başta Sazlıdere köylüleri olmak üzere Gökçetepe ve Mecidiyeköylülere ücretsiz binlerce zeytin ağacı fidanı verme sözünün yöre halkına şirin gözükmek için yapıldığı belirtilen açıklamada “Ancak bu zeytin ağacı fidanlarının bedeli çok ağırdır. Dünya harikası bir yer deniziyle, ormanıyla, yeşiliyle, mavisiyle birkaç bin zeytin fidanı karşılığında talan ediliyor. Hele hele 350-400 metre boyundaki gemilerin Saros Körfezi’nin sığı sularına vereceği zararların hiçbir biçimde telafisi mümkün olmayacaktır” denildi.

Bir devlet kurumu olan BOTAŞ ve Çevre Şehircilik Bakanlığını FSRU Limanı ve kara boru hattı çalışmalarına son vermeye çağıran açıklamada, “Edirne İdare Mahkemesi'nin bilirkişi raporlarını dayanak yaparak yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyoruz” denildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim